vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

25 érdekesség a 25 éves, Az oroszlánkirály című filmről

1. Egy hiénakutató a film bemutatója után beperelte a Disneyt, mert rossz színben tüntette fel az állatokat.

2. Egy időben készült a Pochahontassal és a stúdió másodlagos projektnek tartotta. Ezt az is bizonyítja, hogy a Pochahontasnál alkalmazták a tehetségesebb animátorokat. Éppen ezért mindenki meglepődött, hogy az Oroszlánkirály sokkal nagyobb siker lett, mint a Pocahontas.

3. A készítők először az ABBA-t akartak felkérni, hogy írják meg a film zenéjét, de nem vállalták el. Ekkor került a képbe Elton John, aki szinte rögtön igent mondott a feladatra.

4. Mufasa hangjának Liam Neeson-t is le akarták szerződtetni, ő azonban nem vállalta.

5. Mufasa oroszlánordítása, amit akkor hallunk, amikor megmenti Szimbát és Nala-t a hiénáktól, valójában nem egy oroszlántól származik, hanem egy grizzly medve egy tigris ordításának és egy repülőgép hangjának kombinációja. 

6. Eredetileg semmilyen rokoni kapcsolat nem volt Zordon és Szimba között. Csak később döntöttek így a készítők, hogy érdekesebbé tegyék a történetet.
7. A legtöbb karakter neve valójában szuahéli szavak. Szimba oroszlánt jelent, Sarabi délibábot, Rafiki barátot, Pumbáé egyszerű embert, Shenzi vadat, Banzai pedig ólálkodót.

8. Jeremy Irons mellett Tim Curry-t és Malcom McDowell-t is felkérték Zordon szerepére.

9. A „Készülj hát” dal alatt Zordon egy szikláról figyeli, ahogy a hiénák sorban menetelnek. Ennek alapját Hitler és a náci csapatok vonulása adta.

10. Pumba volt az első olyan Disney rajzfilm karakter, aki képernyőn szellentett. 

11. Tim Rice körülbelül 15 variációt írt az „Érzed már a szív szavát” című dalhoz. Ennek ellenére végül csak az első verziót énekeltette fel Elton Johnnal, amivel Oscar-díjat is nyertek.

12. Egy bogárnak, amit Timon talál a farönkök alatt, Mickey egér mintájú folt van a hátán.

13. Egy 1994-es földrengés miatt átmenetileg be kellett zárni a Disney stúdiót, ezért az Oroszlánkirály nagy részét otthon készítették el az animátorok.

14. A stúdióba bevittek oroszlánokat és szarvascsőrű madarakat is, hogy az animátorok tanulmányozhassák a mozgásukat. 

15. A híres dal, a „Hakuna Matata” eredetileg nem szerepelt a történetben, ehelyett egy bogárevésről szóló dal lett volna hallgató benne. De a rendező elmondása szerint ez nem nyerte el mindeki tetszését, így változtattak rajta.

16. Jim Cummings beszállt Jeremy Irons mellé a „Készülj hát” dal utolsó harmadánál, mert Jeremy Irons hangja elment a dal felvétele során.

17. Nathan Lane és Ernie Sabella szolgáltatták Timon és Pumba hangját, bár eredetileg a hiénák szinkronizálására szemelték ki őket.

18. Egy korábbi változatban Zordon egy külön utakat járó oroszlán volt, aki egy csapat agresszív páviánt vezetett.

19. Az eredeti címe „Az Állatok Királya” volt, majd ezt megváltoztatták „A Dzsungel Királyá”-ra, a harmadik verzió pedig „A Szikla Királya” lett. A Dzsungel Királyát azért vetették el végül, mert a készítők közül valaki rájött, hogy nem is a dzsungelben, hanem a szavannán játszódik a történet.

20. A nyitó jelenet alatt eredetileg volt egy rövid szöveg, amely bemutatta a főszereplőket. A készítők ezt elvetették, miután meghallgatták a „Circle of Life” végső verzióját.

21. Eredetileg Zordon elűzi Nalát, mert az nem engedett a romantikus közeledésének, aki ez után talált volna rá Simbára, Timonra és Pumbára. Ezt az ötletet azért elvetették el, mert úgy gondolták, a szexuális zaklatás témája nem való egy családi filmbe.

22. A gnúcsorda vonuását három évig animálták a készítők, egy új programot is kellett írni hozzá, annak érdekében, hogy a karakterek ne csússzanak össze rohanás közben.

23. A mai napig Az oroszlánkirály a legnagyobb bevételű hagyományos technikával készített animációs film.

24. Két Oscar-díjat is nyert, legjobb eredeti betétdal és legjobb eredeti filmzene kategóriákban. Ezen felül további két jelölést is bezsebelt legjobb eredeti betétdal kategóriában.

25. Ez volt a Disney stúdió 32. egész estés animációs filmje.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/