szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

20 érdekesség a 20 éves Sikoly 2. című filmről

20 éve, 1996. december 12-én mutatták be az amerikai mozik, a hatalmas sikert aratott Sikoly című film folytatásást. Ennek apropóján most összeszedtünk nektek 20 érdekességet, amit eddig talán nem tudtatok róla.

1. Sarah Michelle Gellar még azelőtt aláírt a filmre mielőtt olvasta volna a forgatókönyvet.

2. Amerikai összbevételének (101 millió dollár) egyharmadát már a nyitóhétvégén sikerült összegyűjtenie. Világviszonylatban egyébként 172 millió dollárt fialt a folytatás, ami mindössze egy millióval kevesebb, mint az első rész bevétele.

3. Ez volt Timothy Olyphant (Tolvajtempó, Álomcsapda, Die Hard 4.0 – Legdrább az életed) karrierjének első főbb szerepe.

4. Hihetetlen módon a két ismert kritikus Gene Siskel és Roger Ebert is imádta a filmet. Siskel például híres volt arról, hogy sosem adott jó értékeléseket horror filmekre, főleg nem slasherekre, továbbá az első részért sem kifejezetten rajongott. Ebert hozzá hasonlóan szintén sosem adott jó értékelések slasherekre, szóval az, hogy mindketten szerették a filmet kisebb fajta csodának számított akkoriban.

5. Cici (Sarah Michelle Gellar) szerepére Reese Witherspoon és Alicia Silverstone is esélyesek voltak.

6. A film eredetileg úgy ért volna véget, hogy a záróképsorokon láttunk volna egy harmadik Sikoly maszkos alakot is, aki a campus tetejéről nézett volna le. Rajongói teóriák szerint, már ekkor felvezették volna a harmadik film gyilkosát.

7. 120 perces játékidejével ez a Sikoly széria leghosszabb része. Az első 111, a harmadik 116, a negyedik epizód pedig szintén 111 perces volt.

8. Olyan címek is szóba került a folytatás kapcsán, mint például a Scream Again (Sikolts újra), Scream Louder (Sikolts hangosabban) és Scream: The Sequel (Sikoly: A folytatás).

9. Kevin Williamson a forgatókönyvírás közben az egyik jelenet lábjegyzetéhez csak ennyit írt: “Wes Craven majd ijesztőbbé teszi”.

10. A forgatás után Jada Pinkett Smith (a mozis mészárlás második áldozata) egy szett húsdaraboló kést küldött Wes Craven-nek karácsonyi ajándék gyanánt.

11. A híresztelések szerint a gyilkos kilétét a forgatás közben megváltoztatták, a forgatókönyv idő előtti kiszivárogtatása miatt. Az első változatban eredetileg Derek és Hallie lettek volna a gyilkosok.

12. Ez az egyetlen olyan Sikoly film, ahol a nyitó jelenet áldozatait nem hívja fel a gyilkos mielőtt végezne velük.

13. Szintén ez az egyetlen olyan Sikoly film, amiben a két gyilkos a leleplezésig nem szerepel együtt egy jelenetben sem.

14. Magyarországon közel másfél éves késéssel, 1999. február 18-án mutatták be.

15. Mint az első filmben, úgy itt is van utalás Freddy Krueger ikonikus csíkos pulóverjére. Ezúttal Hallie és Sidney kollégiumi szobájában szúrható ki egy pillanatra.

16. A folytatás ötlete már az első rész írásakor megfordult Kevin Williamson forgatókönyvíró fejében, emiatt is készülhetett el a Sikoly 2 rekord idő alatt. Az első rész bemutatóját követően fél évvel már forogtak a kamerák és a két film premierje között kevesebb, mint egy év telt el.

17. A “Döfés” című filmet a filmben nem más, mint Robert Rodriguez (Desperado, Alkonyattól pirkadatig, Sin City) rendezte.

18. A forgatás mindössze hét hétig tartott.

19. A második rész játékideje alatt összesen 10-en haltak meg a vásznon, ebben a sorrendben: Phil Stevens, Maureen Evans, Cici, Randy, a két testőr, Hallie, Derek, Mrs. Loomis és Mickey.

20. A stáb tagjait nem világosították fel arról, hogy ki, vagy kik lesznek a gyilkosok. A színészek is csak a leleplező jelenet forgatása előtti percekben kapták meg a szövegüket és egy komoly titoktartási szerződést is aláirattak velük, amiben többek között az szerepelt, hogy nem beszélhetnek sem a film cselekményéről, sem pedig a gyilkos kilétéről.Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/