péntek, július 19, 2024

Trending

Hasonlóak

15 érdekesség a 25 éves Schindler listája című filmről

1993. december 16-án mutatták be minden idők egyik legjobb és legfontosabb filmjét, a Steven Spielberg rendezésében készült, Schindler listáját. A holokauszt borzalmait bemutató, lelkileg néhol kifejezetten megterhelő alkotás 7 Oscar-díjat nyert – köztük a legjobb film, legjobb rendező, legjobb adaptált forgatóköny – és ezeken kívül még további 5-re jelölték. Mi pedig összeszedtünk 15 érdekességet erről a megkerülhetetlen mesterműről, amit talán még nem tudtatok róla.

1. Amikor az egyik túlélő, Mila Pfefferberg találkozott Ralph Fiennes-szal kontrolálhatatlan remegésbe kezdett, ugyanis a színész annyira emlékeztette az igazi Amon Goeth-re.

2. A való életben sem sikerült túl könnyen Amon Goeth kivégzése, ott a kötél adta meg többször magát, míg a filmben a széket nem sikerült rendesen kirúgni alóla. Az eredeti kivégzés egyébként megtekinthető a YouTube-on.

3. Ez volt az 1993-as év 4. legtöbb bevételt termelő filmje.

4. A film alapjául szolgáló Thomas Keneally regény, a Schindler bárkája címet viseli.

5. A Schindler listája, 22 millió dolláros költségvetésével, a mai napig a valaha készült legdrágább fekete-fehér film.

6. Ralph Fiennes 13 kilót szedett fel a szerep kedvéért úgy, hogy rengeteg Guinesst ivott. Steven Spielberg”ördögi szexualitása” miatt válaszotta ki a színészt Goeth szerepére.

7. A rendező, Steven Spielberg nem fogadott el pénzt a film rendezéséért. A munkadíjat azért utasította vissza, mert azt „véres pénznek” tartotta.

8. John Williams zeneszerzőt annyira felzaklatták az alakotás egyes jeleneti, amikor Spielberg először megmutatta azokat neki, hogy néhány perc szünetet kért, hogy össze tudja szedni magát.

9. Steven Spielberg azon kevés filmesek közé tartozik, akik engedélyt kaptak arra, Auschwitz-ban forgassanak. Spielberg azonban ezt nem szerette volna, mert úgy érezte, hogy ezzel meggyalázná az áldozatok emlékét.

10. Steven Spielberg felajánlotta a rendezés jogát Roman Polanski-nak, Polanski azonban nemet mondott rá, mondván túl sok személyes emlék fűzi ehhez az időszakhoz. Polanski ugyanis 8 éves koráig a krakkói gettóban élt, édesanyja pedig Auschwitzban vesztette életét. Később, 2002 mégis megrendezte a saját, holokausztról szóló filmjét, A zongorista címmel.

11. A teljes költségvetés 22 millió dollár volt, melyhez világszinten 222 milliós bevétel társult.

12. A film végén látható jelenet, amikor a valódi túlélők meglátogatják Oskar Schindler sírját, nem szerepelt eredetileg a forgatókönyvben. Spielbergnek csak a forgatás felénél jutott eszébe, hogy ezzel szeretné lezárni a cselekményt.

13. Steven Spielberg szívesen osztogat autogramokat, de minden olyan kérést elutasít, amikor ehhez a filmhez kapcsolódó tárgyat kell dedikálnia.

14. A filmvégi jelenetben Liam Neeson az, aki a sírkő legtetére helyez egy virágot. Sokan egyébként a mai napig azt gondolják, hogy Steven Spielberg az.

15. A rendező eredetileg Harrison Ford-ot szemelte ki Oskar Schindler szerepére, és a színész szívesen el is vállalta volna, de végül visszautasította, mert úgy érezte, hogy a legtöbben még mindig csak Indiana Jones-t és Han Solo-t látják benne ezért nem tudta volna azt a fontos üzenetet közvetíteni a nézők felé, amit kellett volna.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/