vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

15 érdekesség a 15 éves Kontroll című filmről

1. A stáb csak napi 5 órát tudott forgatni a metróban, akkor is csak 00:00 és 05:00 között, amikor az zárva volt és nem szállított utasokat.

2. 2003-as bemutatója előtt 20 évig nem szerepelt magyar film a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában.

3. Antal Nimród a film forgatókönyvét eredetileg angolul írta meg.

4. Az egyik jelenetben Muki elalszik a peronos ellenőrzés során. Mikor Bulcsú és Tibi lefektetik őt a padra, rajta van a karszalagja. Amikor magára hagyják, akkor már nincs rajta. Ennek oka, hogy a rendező – maga se tudja miért – kivágta azt a jelenetet, amikor Tibi leveszi a kezéről, és beteszi a zsebébe.

5. Bulcsú és Gonzó sínfutását speciális effektusok és kaszkadőrök nélkül vették fel. Így az a mozzanat is teljesen valóságos, amikor a Gonzót alakító, Mihályfi Balázs-t majdnem elcsapja a metró.

6. A világhírű kaszkadőr, Pindroch Gábor, a Terminátor 3. – A gépek lázadása című film hazai forgatását is otthagyta 2 napra, hogy besegíthessen a Kontroll-ban.

7. Antal Nimród-nak kilenc hónapjába telt, mire engedélyt kapott arra, hogy a metróban forgathasson. Ennek egyik kikötése egyénként az volt, hogy a BKV akkori vezetője, Aba Botond elmondhassa a film elején, hogy az alkotás fikció és nem szabad az alapján megítélni az ellenőröket.

8. 40 éjszaka alatt forgatták le a teljes filmet.

9. Az alkotás nem ad egyértelmű választ arra, hogy ki, vagy mi is valójában a rejtélyes Árnyék figura.

10. Antal Nimród egy interjúban elárulta, hogy a filmre nagy hatást gyakorolt Andrei Tarkovsky, 1971-es, Solaris című alkotása.

11. Az a szcéna, amikor Nagy Zsolt neki rohan egy oszlopnak valójában nem volt benne a forgatókönyvben, de a rendezőnek annyira tetszett, hogy végül benne hagyta a moziban.

12. Az előbb említett jelenet forgatása során Nagy Zsolt úgy megsérült, amikor társa, Mucsi Zoltán a fülénél fogva húzta fel az ütközés után, hogy a színész fülét össze kellett varrni.

13. A Kontroll volt Magyarország nevezettje, a 2004-es Oscar-díjra, Legjobb idegennyelvű film kategóriában, de végül a jelölésig már nem jutott el.

14. A női főszereplőt alakító Balla Eszter, színházi elfoglaltsága miatt egyszer nem tudott megjelenni a forgatáson, ezért a testvére ugrott be helyette.

15. Eredetileg Bertók Lajos játszotta volna Búlcsú karakterét. A színésszel több jelenetet már le is forgattak, de Antal Nimród túl idősnek és túl karakteresnek ítélte meg őt, ezért lecserélte és a szerepet végül Csányi Sándor kapta.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/