hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

15 dolog, amit valószínűleg nem tudtál minden idők legnagyobb filmzeneszerzőjéről, John Williamsről

John Williams neve valószínűleg azoknak is ismerős, akik nem különösebben vannak otthon a filmzenék világában. Ugye elég, ha annyit mondok, hogy A cápa, Star Wars, Indiana Jones, Jurassic Park, Schindler listája, Reszkessetek betörők… és még a végtelenségig sorolhatnám, hiszen nevéhez számtalan nagyszerű film zenéje köthető.

Az amerikai legenda február 8-án ünnepelte 89. születésnapját, ezért összeszedtem 15 tényt, amit lehet, hogy még te sem tudtál róla!

 1. John Towner Williams néven született 1932-ben Long Island-en.
 2. Szolgált az Amerikai Légierőben. Azután New Yorkban a Juilliard egyetemen tanult, ami az USA egyik leghíresebb művészeti iskolája. Közben jazz zongoristaként is dolgozott.
 3. Hat évesen megtanult zongorázni, de játszik fagotton, klarinéton, csellón, harsonán és trombitán.
 4. Amikor először lejátszotta A cápa két (E-F-E-F) ütemét Steven Spielbergnek, a rendező azt hitte, hogy viccel. Pedig nem. A többi azóta történelem és Oscar szobrot is ért.
 5. 52 Oscar jelölése van, ezzel ő a ma élő legtöbb jelölést magáénak tudó jelölt. Nála csak Walt Disney-t jelölték többször: 59 alkalommal. Az 1. Oscar szobrot a Hegedűs a háztetőn-ért kapta 1972-ben, mint Legjobb adaptált filmzenéért, a többit pedig a Legjobb eredeti filmzenéért: A cápa (1976), Star Wars IV. (1978), ET – A földönkívüli (1983), Schindler listája (1994).
 6. Az Oscar jelölései mellett van még 25 Golden Globe, 67 Grammy és 15 BAFTA jelölése.
 7. Amikor Spielberg felkérte, hogy komponálja meg a Schindler listája zenéjét először visszautasította, mert szerinte „Ehhez jobb zeneszerzőt kell találnia, mint én.” Erre Spielberg annyit mondott, hogy „Tudom, de már mind meghaltak.”

  John Williams és Steven Spielberg/ Kép: Getty Images
 8. Az 1974-es Sugarlandi hajtóvadászat óta Williams szerezte Spielberg összes filmjének zenéjét, szám szerint 31-et! Kivétek ez alól három film: az 1985-ös Bíborszín, amit Quincy Jones komponált; a 2015-ös Kémek hídja, amit egészségügyi állapota miatt nem vállalt el és Thomas Newman-t javasolta; valamint a 2018-os Ready Player One, amit Alan Silvestri csinált, mert helyette inkább A pentagon titkai-t vállalta el, ami szintén Spielberg alkotása.
 9. Más szempontból is rekorder: az 1977-es Csillagok háborúja filmzenével minden idők legtöbbet kereső, csak instrumentális hangzását tartalmazó lemez rekordját tartja.
 10. Kedvenc Star Wars karaktere Yoda.
  8.40től John Williams meglepetés fellépése a 2017-es Star Wars Celebration-ön:

 1. Ha kedvenc Spielberg filmet kellene választania, akkor A harmadik típusú találkozások és a Schindler listája lenne az.
 2. Ő szerezte négy Olimpia zenéjét is: 1984, 1988, 1996, 2002.
 3. Alfred Hitchcock utolsó filmjének, a Családi összeesküvés –nek (1974) is Ő volt a zeneszerzője.
 4. Úgy volt, hogy Williams készíti a Ragyogás (1980) zenéjét, ám végül Kubrick úgy döntött, hogy különböző zeneszerzők műveiből válogat.
 5. A Harry Potter sorozat eredeti fő témája is a nevéhez kötődik, hiszen Ő szerezte az első három film zenéjét. A negyedik filmet azonban nem vállalta, mert Spielberg akkor kérte fel az Egy Gésa emlékiratai-ra. Helyette Patrcik Doyle szerezte a Tűz serlege, Nicholas Hooper az ötödik és a hatodik, míg a befejező két részt Alexander Desplat. Természetesen mindet a Londoni Filharmónikusokkal vették fel.2020-ban koncertet adott Bécsben a legismertebb filmzenéiből, köztük a Harry Potterből is:Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.