csütörtök, június 20, 2024

Trending

Hasonlóak

14 dolog, amit lehet, hogy nem tudtál a Leia hercegnőt alakító Carrie Fisherről

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy Carrie Fisher (1956.10.21.) legismertebb szerepe Leia Organa hercegnő/tábornok a Star Wars univerzumban, de emellett tehetséges író volt, száraz és öniróniától nem mentes humorral és különleges életúttal.

Életét a nyilvánosság előtt élte, először szülei, majd a Star Wars sikerének „köszönhetően”. Drogproblémái és egészségi állapota többször is napvilágot látott, amit ő sem rejtett véka alá: kendőzetlen őszinteséggel beszélt róla dokumentumfilmjében és színpadi showjában is.

Itt van róla 14 kevésbé ismert tény, amit lehet még nem tudtál róla:

1. Édesanyja Debbie Reynolds világhírű színésznő (Ének az esőben), édesapja Eddie Fisher énekes, színész, műsorvezető.

2. Elizabeth Taylor a nevelőanyja. Bizony! A fun fact pedig az, hogy szülei és Liz Taylor valamint akkori férje Mike Todd jó barátságban voltak, ám Eddie és Taylor közel kerültek Todd sajnálatos halálakor. Annyira, hogy elhagyta feleségét, valamint két gyermekét és összeházasodott Elizabeth Taylorral, aki később elhagyta őt ugyebár Richard Burton-ért… Hollywood! Vágyivászat című könyvében a korai Jennifer Aniston/Brad Pitt/Angelina Jolie háromszöghöz hasonlította őket.

3. Viszonya volt Harrison Forddal a Csillagok háborúja (1977) forgatása alatt! Ez mondjuk egy ideje nem titok, A hercegnő naplója (2016, Princess Diarist) című önéletrajzi könyvében írta meg. Ford és közte 14 év korkülönbség volt, aki ráadásul házas volt két gyerekkel és esze ágában sem volt (akkor) elhagyni a családját. Carrie bevallása szerint viszonyuk viszont sokat hozzátett a Han és Leia közti kémiához.

4. Lucas eredetileg Jodie Fostert akarta Leiának, de időpont egyeztetési problémák miatt Foster nem tudta elvállalni a szerepet – most már bátran mondhatjuk, hogy szerencsére!

5. Beismerte, hogy ha tudja, hogy Leia szerepe mennyire híressé teszi, akkor nem fogadja el. Ugyanis gyerekkorában látta, hogy milyen az élet kamerákkal körülvéve, pláne ha az ember szülei és még a mostohája is híres…

6. Kábítószerfüggő volt, és ezt nyíltan vállalta is. Már A Birodalom visszavág (1980) idején is fogyasztotta, és később is küzdött drog- és gyógyszerfüggőségével.

7. Bipoláris zavarral küzdött. 24 éves korában diagnosztizálták, de sokáig nem volt hajlandó tudomást venni róla. A diagnózis, a felírt gyógyszerek iránt kialakult függőség- és a drogfüggőség nagyban befolyásolta életét. Egy orvosi könyvben vele, vagyis Leia képével illusztrálták a betegséget, melyről megemlékezett a Vágyivászat című darabjában is.

8. A férfiakkal nem volt szerencséje, volt amelyik egy másik férfiért hagyta el. 12 évig volt együtt kisebb-nagyobb szünetekkel Paul Simonnal, végül tartósan válás lett a vége. Bár Bryan Lourddal nem kötöttek házasságot, tőle született lánya Billie 1992-ben. Ám aztán annak a kapcsolatnak is vége lett, amikor ’94-ben Bryan bevalotta neki, hogy egy férfiba szeretett bele. Erről is szarkasztikusan emlékezett meg 2008-as Vágyivászat (Wishful Drinking) című művében, ami egy egyszemélyes színpadi darab és könyv formájában is olvasható. Kihagyhatatlan!

9. Szerepelt a Broadwayn! Első szerepe édesanyjával az Irene című darab volt, valamint együtt játszottak a Woman of the Year-ben is.

10. Remek író volt. A Képeslapok a szakadékból című könyvét – mely nagyrészt önéletrajzi ihletésű – meg is filmesítették, aminek a forgatókönyvét is ő írta (Postcard from the Edge). A film középpontjába a saját és édesanyja kapcsolata áll, őket Meryl Streep és Shirley MacLaine alakította az 1990-es filmben. BAFTA díjra is jelölték a forgatókönyvet és ezután kezdték elismerni íróként-forgatókönyvíróként.

11. Ő volt Hollywood egyik legjobb Forgatókönyvíró – doktora. Egyébként ez a megnevezés létezik „Script doctor”-ként aposztrofálják és ők azok, akik átnézik a forgatókönyveket és sokszor „életet lehelnek” belé. De persze van, hogy csak belejavítanak, javaslatot tesznek, egyszóval javítgatják. Carrie dolgozott a Halálos fegyver harmadik részén, az Apácashow-n és a Hook-on is. A Birodalom visszavághoz is adott ötleteket, amiket Lucas végül engedélyezett. Sőt, a Star Wars I. és III. részében is részt vett Lucas kérésére.

12. Lánya Billie Lourd – aki Bryan Lourd-dal való kapcsolatából született – szerepelt vele a Star Wars-ban, Connix hadnagyot alakította. Még Leia ikonikus kakaóscsiga hajkoronájának egy átdolgozott változatát is viselte.

13. Dan Aykroyd megmentette az életét egy kelbimbótól a Blues Brothers (1980) forgatásán, ezt nem olyan rég maga Aykroyd árulta el, akivel akkoriban el voltak jegyezve. A forgatás egyik szünetében Carrie torkában megakadt egy falat, amit Dan egy Heimlich – fogással orvosolt, megmentve ezzel az életét. Köszönjük!

14. Két dolgot nagyon utált a Star Wars forgatásán. A híres csiga haját, amit két óra volt minden nap felrakni és tovább szélesítette az arcát; valamint a híres-hírhedt arany bikinit, ami szeximbólum státuszba repítette.

Végezetül itt hagyunk pár jellegzetes Carrie Fisher mosolyt… Most valahol, egy doboz kólával biztos jót mosolyog, hogy épp az érdekes és döccenőkkel teli életéről cikkeznek szerte a világban. Az Erő legyen vele!

Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.