vasárnap, február 25, 2024

Szerelemre kattintva (Celle que vous croyez / Who You Think I Am – 2019) [Kritika]

A mai világban az internetes társkeresés lassan nagyobb teret hódít magának, mint a személyes kontaktokon alapuló ismerkedés. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy szinte alig van olyan hely, ahol normálisan lehet ismerkedni. A régi időkben erre voltak különböző létesítmények, mint például a táncházak, vagy a klubok. Ezzel szemben mára már szinte csak az üvöltő zenéktől hangos heringpartik maradtak. A másik fő oka, pedig a rohanó világ és a technika rohamos fejlődése. Egyszerűbb (főleg a félénkebbeknek) tehát a monitor, vagy a telefon előtt jobbra-balra húzogatni az embereket. Sokan gondolják, hogy így időt, és energiát spórolhatnak, pedig lehet, hogy ez pont a visszájára sül majd el. Az emberek ugyanis annyira belemerülnek az online ismerkedésbe, hogy zombiként ki sem látnak a virtuális világ mögül. Az internetes társkeresésnek másik nagy hátránya, hogy a gép túloldalán bárki lehet, hisz csak pár képből és írásból próbáljuk leszűrni kivel is van dolgunk. Bárki bármi lehet, a hiszékenyebbek, akik ebben látják az utolsó mentőövet arra nézve, hogy rátaláljanak a szerelemre, pedig hajlamosak akár figyelmen kívül hagyni az árulkodó jeleket.

Juliette Binoche (Csokoládé, Az angol beteg, Páncélba zárt szellem) legújabb, Szerelemre kattintva című romantikus drámája is ezt a témát járja körbe annyival kiegészülve, hogy más tartalmi mondanivalót is magába foglal. Ez pedig az idősödő nők bekategorizálása. Hiszen nekik is ugyanolyan joguk, de főleg vágyuk van a szerelemre, egy társra, törődésre. Ennek ellenére mégis feszélyezve érzik magukat, pont a társadalom buta beskatulyázása miatt. A történetben egy ötvenes éveinek elején járó, elvált, két gyermekes irodalom professzort, Claire-t ismerhetjük meg, aki miután szakított vele fiatal udvarlója, arra ösztökéli magát, hogy egy kamuprofilon keresztül, Clara néven megismerje volt szeretője lakótársát, Alex-et (Francois Civil – Szerelem második látásra, Tökös ötös). Clara és a fiatal fotós között pedig egyre mélyebb vonzalom, majd szerelem alakul ki úgy, hogy személyesen még nem is találkoztak.

A 101 perces mozi túlmutat egy egyszerűnek nem mondható szerelmi történet elmesélésén. Abban különbözik ez a film egy átlagos romantikus alkotástól, hogy több aspektusból meg lehet közelíteni az üzenetét. Nem egy dologról szól, sőt akár egyénenként mást és mást adhat a nézőknek. Hisz nem csak azt meséli el, hogy egy csalódott, ötvenes éveiben járó nő, kezdi úgy érezni, hogy ha már nem fiatal, dögös huszonéves, akkor nem fog kelleni senkinek. De, a már említett netes társkeresés veszélyeire is felhívja a figyelmet. Safy Nebbou (Dumas, Gyermekkorok) rendező, aki egyben társforgatókönyvírója is a filmnek egy újságcikk révén szerzett tudomást Camille Laurence, azonos című regényének tervezetéről. Miután felvette a kapcsolatot az írónővel, még a mű megjelenés előtt alkalma nyílt arra, hogy elolvashassa azt, miután elhatározta, hogy elkészíti a könyv filmadaptációját. A rendező elmondása szerint a főszerepet külön Binoche-ra írta, aki hol kislányos bájjal, hol pedig komoly drámai átéléssel alakítja a cselekmény főszereplőjét.

A Szerelemre kattintva igazi gondolatébresztő alkotás, ami után joggal merül fel az a kérdés, hogy kialakulhat-e igaz szerelem két olyan ember között, akik csak virtuálisan kommunikálnak egymással minden fizikai kontaktus nélkül? Aki ismerkedett már Interneten, annak ez a film talán hozhat némi nosztalgikus érzést kortól és nemtől függetlenül pár momentumából adódóan. Ennek köszönhetően a néző, még inkább azonosulni tud a film mondanivalójával. Ha egy témában érintettek vagyunk, akkor a moziélmény is máshogy hat ránk, mint mikor csak külső szemlélőként tekintünk az eseményekre. Ez is ad az alkotásnak egyfajta pluszt, ami sok romantikus moziban nem mindig van meg. A Szerelemre kattintva nem siklik át ezeken a kérdéseken, próbál mélyen belemenni azokba, így egy érzelmektől, szenvedélytől és nem kevés drámától átitatott műről beszélhetünk.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés17 Votes
80
Szerelemre kattintva
Összességében
A nagyszerű vágásnak, színészi játéknak és szép filmzenének köszönhetően olyan alkotást kapunk, amely akár egy kiváló randifilmnek is megfelel. De, azok számára is ajánlott, akik szeretik a mondanivalóval rendelkező, elgondolkodtató alkotásokat.
Pozitívumok
Nagyszerű témaválasztás
Kiváló színészi alakítások
Mély mondanivaló, gondolatébresztő történet
Negatívumok
80
Értékelés

Friss

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely...

Bejelentették a Sand Land animét

Az egész világon híres Dragon Ball alkotójának Akira Toriyama-nak egy kevésbé ismert története a...

27. filmjét kapja meg a Meitantei Conan franchise

A Meitantei Conan, vagyis a baromi régóta futó Conan, a detektív folytatódik, hiszen jön...
Dörgő Dániel
Dörgő Dániel
A filmek, a mozik mindig is kiemelt részét képezték életemnek. Lassan huszadik éve lesz, hogy belekerültem a filmkészítés világába. Megannyi élmény ért ezalatt a két évtized alatt, sok produkcióban részt vehettem, világsztárokkal forgathattam. Majd jött egy lehetőség, hogy írhatnék kritikákat is. Számomra fontos szempont, - hogy sokakkal ellentétben- én nem akarom megmondani a nézőnek, hogy egy film jó-e vagy sem, kell-e szeretni vagy sem. Hanem, minél objektívebb alapon bemutatni egy alkotást, hogy az olvasó maga döntse el, az adott mozi számára mit nyújthat. Persze a kritikaírás tartogat magában szubjektivitást is, de minden embernek mások az igényei, így inkább az adott film érdekességeire, valamint az azzal kapcsolatos, fontosabb információkra helyezem a hangsúlyt. Hisz mindenki el tudja maga dönteni, hogy az neki tetszett-e vagy sem. Műfajban vannak prioritást élvező filmek számomra is, de szívesen megtekintek olyan alkotásokat is, melyeket alapból lehet nem néznék meg. Volt erre is példa már és rájöttem, minden filmből lehet tanulni, minden műfajra nyitottnak kell lenni. Így fejleszthetjük ismereteinket és önmagunkat is. Örömmel tölt el, hogy egy olyan nagyszerű csapat tagjaként, mint az Artsomnia, oszthatom meg filmes véleményem a közönséggel.

Hasonlóak

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Abszurd felnövéstörténet: Szegény Párák (Poor Things – 2023) kritika

Yorgos Lanthimos filmjei általában nem túl széles közönségnek szólnak. Művei nagy részben művészfilmek, vagy...

Zack Snyder karácsonyi ajándéka, avagy egy katasztrófális ponyva sci-fi: Rebel Moon – 1. rész: A tűz gyermeke (Rebel Moon – Part One: A Child...

Az ünnepi időszakra megérkezett a Netflixre a rajongói által látnokiknak tartott Zack Snyder ősrégi...