szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Szavak nélkül (Un homme pressé – 2018) [Kritika]

Alain Wapler rohan. Nagyon sok dolga van. Mérnök, tanár, apa. Cége épp a genfi kiállításra készül vinni az általa tervezett luxus kategóriás elektromos autót. Diákjai isszák a szavait. Senkinek nem köszön meg semmit, ami annak az illúziójának köszönhető, hogy mindent csakis egymaga, a saját erejéből ért el. Sikeres és megállíthatatlan.

Ilyenkor szokott a természet közbe avatkozni és egy jól irányzott földbe döngöléssel ráébreszteni, hogy egy életed van, ami ráadásul nagyon is tünékeny, ezért ne vedd készpénznek. Persze ennek nem kell olyan drasztikusnak lennie, mint Alain esetében az a bizonyos stroke. Mind ismerjük azt a megfázást/influenzát, ami nem rendezte volna át az egész hetünket, ha eleve annyit pihentünk volna, amennyit a betegséggel együtt behoztunk. Megfogadjuk, hogy legközelebb a munka elé helyezzük a saját egészségünket, aztán azon gondolkodunk, hogy mi csúszhatott el megint, mikor újra szopogatjuk a hőmérőt..

De Alain agyvérzést kap, ami a beszédközpontjára és a memóriájára hat. Viszonylag gyorsan rádöbben, hogy amit ő értelmes és folyamatos beszédnek vél, az teljesen random összepakolt szavak sokasága. Szóval, ha a stroke nem is tarthat távol sokáig a munkától az, hogy a világ egy szavát sem érti, na az már igen. Így Alain kénytelen újra körülnézni maga körül, azóta mióta elvesztette a feleségét és átértékelni az életét, valamint a munkájába fektetett energiát. Nem mellesleg be kell látnia, hogy a munkába meneküléssel igen messzire került tőle a lánya. Ami neki gyógyír volt a fájdalomra, az a lányának még mélyebb sebeket okozott. Pedig ő csak azt szeretné, ha az apja végre egyszer büszke lenne rá.

Nehéz és mély problémák ezek, de ne feledjük ez egy vígjáték. S ne legyenek illúzióink sokszor láttuk már ezt a filmet. Talán majdnem minden kultúra a saját arcára formálta már, de ez a figyelmeztetés egy igen könnyed és vicces köntöst kapott, érdemes hát foglalkozni vele. Ilyen formában ezt a leckét nem olyan fájdalmas újra és újra bebiflázni,  most épp a franciáktól. Szóval ez a film semmi mást nem akar bemutatni, mintsem hogy mennyivel könnyebb magaddal és a környezeteddel foglalkoznod, ha egy kis időre kiesik a képletből a verbalitás és újra meg tudod hallani a környezetedben élőket.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés1 Vote
100
Szavak nélkül
Összességében
A Szavak nélkül egy sokszot látott történetet dolgoz fel, igaz teszi mindezt franciásan könnyed és szórakoztató stílusban.
Pozitívumok
Könnyed a humora
Örökérvényű üzenetet hordoz
Alain bejárónőjének karaktere külön színfolt
Negatívumok
Túl könnyedén oldódnak meg a dolgok
Talán túlságosan könnyedén kezeli a problémát
65
Értékelés
Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke,Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem!Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte!De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni.Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda