péntek, július 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Sorozatra vitték a Manhattan-tervet

Sam Shaw (Castle Rock), a Manhattan showrunnere így foglalta össze a WGN America által forgatott, presztízsértékű dráma történetét, amely hazánkba 2021. február 25-én 21:45-kor érkezik ez Epic Drama csatornára. Az alkotás rendezője, producere, Thomas Schlamme (Az elnök emberei, Foglalkozásuk: amerikai) szavai szerint a Manhattan valójában a Los Alamosba költöző egyének drámájáról mesél, akik küldetésükről még saját házastársaiknak sem beszélhettek.

A két évados sorozat a Manhattan-terv megvalósulását meséli el – a történelem által inspirálva, valódi elemeket vegyítve a fikcióval. Pearl Harbor után Roosevelt elnöknek szüksége volt egy olyan fegyverre, amivel nem csupán Amerika erejét tudja reprezentálni, de a háború végére is pontot tehet. Ez a fegyver volt az atombomba, amelynek kifejlesztésére 1943-44. között a világ legnagyobb koponyái feküdtek rá, köztük a magyar származású Szilárd Leóval, aki elsőként ismerte fel, hogyan lehet létrehozni a nukleáris láncreakciót. A fejlesztés és gyártás természetesen titokban zajlott.

A zseniális szereposztású sorozatban John Benjamin Hickey (A férjem védelmében) játssza Frank Wintert, a projekt egyik vezetőjét. A veterán fizikus szentül hisz abban, hogy a jó ügyért dolgoznak: ez a bomba véget vethet a háborúnak. De ezt még a felesége előtt is titokban kell tartania, noha közös húsz évükben soha semmit nem titkolt előtte. Winter feleségét a Hatodik érzékből és az X-Men-filmekből ismert Olivia Williams játssza, aki csak úgy jellemzi új élethelyzetüket, hogy „mostantól a vacsorákat csendben költjük el.” Azt hiszi, képes együtt élni a férje titkaival, de egy adott ponton (botanikusként hamar észleli a helyi növényvilág változását) ez túl nagy kihívásnak bizonyul…A titkok a fiatalok fejét is megfertőzik. Ashley Zuckerman (Utódlás) a szemtelenül fiatal, de briliáns elméjű Charlie Isaacs bőrébe bújik: „A Manhattan terv titkait a mai napig őrzik, hisz hiába volt sorsfordító, az iskolában nem volt a tananyag része” – mondja a színész, aki (lévén akkoriban még ismeretlennek számított) a szemeinek köszönhetően kapta meg a szerepet. „Volt valami a tekintetében: úgy nézett ránk, mintha titkolna valamit” – nyilatkozta az egyértelműen tökéletes kiválasztással kapcsolatban a sorozat rendezője. Isaacs feleségét pedig az a Rachel Brosnahan játssza, aki már az Emmy-t és az Arany Glóbuszt is begyűjtötte a The Marvelous Mrs. Maisel című sorozatért.

A Manhattan tele van titkokkal, legyen az emberi, hadi vagy tudományos, és hiába játszódik 80 évvel ezelőtt, problémái és emberi kapcsolatai rendkívül naprakésznek hatnak. A szériának alaposság és látvány tekintetében sincs szégyenkeznivalója: előbbiért elismert fizikusok tanácsadása felel, utóbbi érdekében pedig 12 hektárnyi területen forgattak, a Lionsgate és a Skydance stúdiók közreműködésével. A világ egyik legszövevényesebb titkába február 25-étől csütörtökönként láthatunk bele, az Epic Drama műsorán.


Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.