szombat, július 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Sárkányok háza 1. rész kritika (House of the Dragon, 2022 – HBO Max)

A Trónok harca előzménysorozata, a Sárkányok háza augusztus 22-től lesz látható a magyar HBO Max műsorán. A sajtóvetítésen látottak alapján pontosan azt fogja nyújtani, amit mindenki várt tőle: vért, intrikát és tömérdek meztelen segget.

A történet – amennyire ez az első részből megállapítható – a G.R.R. Martin, Elio M. García és Linda Antonsson által jegyzett A tűz és a jég világa című könyvön alapul. Aki tudja, az tudja, aki meg nem, annak elmondom, hogy a Trónok harca sorozattal szemben ez nem igazán regény, inkább afféle történelemkönyv, pompás áldokumentumokkal, ízes adomákkal, pazar illusztrációkkal és nem utolsó sorban valami elképesztő mennyiségű adattal. A sorozat számításaim szerint mindössze 10-15 oldalt fog feldolgozni a vaskos kiadványból, attól függően, hogy a Sárkányok tánca néven ismert véres westerosi belháború lesz a csúcspontja, vagy az azt követő konszolidáció. Ez többek közt azt jelenti, hogy a rajongók nem nagyon fognak tudni belekötni ilyesmikbe, hogy pontosan mit mondott Lannister Béla bácsi, mikor rádőlt a fa, mert a könyv ilyen részletekre nem tér ki, a filmkészítők relatíve szabadon garázdálkodhatnak.

A Sárkányok háza első részében 172 évvel járunk Daenerys Targaryen előtt. A trónon a Targaryen ház egyik jobban sikerült uralkodója, I. Viserys (Paddy Considine) ül. Hősünknek számos, az uralkodói szakmában szinte hagyományosnak mondható probléma felhőzi nemes homlokát, úgymint: 1. egy hangsúlyozottan patriarchális világban nincs fia, aki követné a trónon 2. a lánya, Rhaenyra (Milly Alcock) inkább lovagol sárkányon meg lengeti a kardot, mintsem hogy földig érő csipkés rucikban hímezgessen 3. az öccse (Matt Smith) egyre szélesebb vigyorral dörzsölgeti a mancsát, hogy na majd ő jól átveszi azt a trónt 4. az udvari tanács minden tagja, élükön a Segítővel (Rhys Ifans) a saját pecsenyéjét sütögeti. A dolgok rendeződni tűnnek, mikor a királyné (számos vetélés és halva született gyerek után) ismét teherbe esik, és mindenki tudni véli, hogy ebből aztán királyfi lesz, ha a fene fenét eszik is. Márpedig a fene fenét eszik – de nem spoilerezek.

Sárkányok háza 1. rész kritika
Paddy Considine, mint Viserys Targaryen király. Kredit: HBO Max

Az epizódon első pillantásra látszik, hogy a pénz nem volt akadály. Mindent megkapunk, amit a klasszikus sorozatban megszokhattunk: csodás tájakat, a legapróbb részletekig kidolgozott városokat és jelmezeket, gyönyörűen animált sárkányokat, meztelen nőket és rengeteg vért (az epizód egy komplett lovagi tornát is magában foglal, világbajnok kaszkadőrmutatványokkal). A vérrel kapcsolatban mondjuk vannak fenntartásaim… A sorozatok kb. a Spartacus óta kötelességüknek érzik, hogy 21-re lapot húzzanak, a Sárkányok háza is kötelességtudóan ünstöllést a képünkbe tol egy herélést meg egy császármetszést (a baltával félbevágott fejű csávóra már fel se nézünk…), csak hogy tudjuk, hol a helyünk. De ha idén megvan a herélés hátulról (csak a végterméket cuppantják a kedves néző arcába) és a (természetesen fájdalomcsillapítás nélkül végzett) császármetszés épp csak kitakarva, akkor jövőre mi lesz? Mind a kettő totálplánban, lassítva? És akkor mi lesz két év múlva?

A színészeket egészen kiváló érzékkel válogatták össze, az egymást egyszerre szerető és gyűlölő testvéreket alakító Matt Smith és Paddy Considine közt különösen jól működik a férfikémia, és Rhys Ifans is zseniális a fondorkodó Segítő szerepében.

Sárkányok háza 1. rész kritika
Matt Smith, mint Daemon Targaryen herceg. Kredit: HBO Max

Egy dolog jelenthet gondot a későbbiekben (legalábbis ha a könyvet veszem alapul) és ez a nómenklatúra. Targaryenék kimondottan hajlamosak minden második fiút Aegonnak nevezni, leányutódokat a még aktív nagymamáról elkeresztelni, az ikreknek egyetlen betű eltéréssel nevet adni, a sárkányok nevét egy frappánsan rövid „on” végződés hozzábiggyesztésével a hősök nevéből származtatni, és még sorolhatnám. A tűz és jég világát annak idején nem bírtam a kádban olvasni, mert a jegyzeteim állandóan beleestek a vízbe… Márpedig a sárkányok háza nagyon szapora, mindenki utál mindenkit és mindenki a trónra tör – csak győzzük majd követni, ki kicsoda és kivel kavar.

Sárkányok háza 1. rész kritika
Csak egy kis csetepaté, de semmi komoly. Kredit: HBO Max

Aki szerette a Trónok harcát, az valószínűleg a Sárkányok házát is szeretni fogja. Az első részből egyelőre nyilván nem egyértelmű, mennyire lesz komplex a történet, és mennyire lesz valószerű – vagyis a hollywoodi hagyománnyal ellentétben elhullanak-e főszereplőnek tekintett és/vagy szimpatikus szereplők, ha a történelmi szükségszerűség ezt diktálja – mert a Trónok harcát ezek a jellemzők emelték ki a többi sorozat közül, nem az egyébként igen gondos kivitelezés. Remélem továbbá, hogy a Sárkányok házában sikerül megőrizni a Westeros-univerzum belső logikáját és (a saját világunkra oly igen gyanúsan emlékeztető) könyörtelenségét, és nem járunk úgy vele, mint a Trónok harca 8. évadával, ahol valahol középtájon bedobták a lovak közé a gyeplőt, és az utcáról hívtak be random részegeket, hogy írják már meg az utolsó pár részt.

Sárkányok háza 1. rész kritika pontozó thumbnail
Sárkányok háza 1. rész
Összességében
A Sárkányok háza egy rész megtekintése után kimondottan ígéretesnek tűnik, melegen ajánlom mindenkinek, aki bírja a vért meg az intrikát (meg a seggeket).
Rendezés
9
Színészi alakítás
10
Forgatókönyv
9
Fényképezés
10
Filmzene/Hang/Effektek
8
9
Kovácsné
Kovácsnéhttp://kovacsne.blog.hu
Gyerekként szerény 19 alkalommal láttam a moziban a Piedone Egyiptomban című kultikus műremeket (többnyire jegy nélkül, de ez most nem tartozik ide). Azóta is próbálok rájönni, hogy bizonyos filmek bizonyos embereket miért fognak meg, miközben mások ugyanazt az alkotást nézhetetlen undormánynak tartják. Filmet elemezni matematikai módszerekkel nem tudok, vonatkozó szakképesítésem nincs. Írásaim ennek megfelelően egy szakfordító agrármérnök bevallottan szubjektív merengései egy-egy mozis élmény kapcsán (gyerekfilmek esetén a saját ivadékaim és szellemi holdudvaruk vonatkozó merengéseit is kötelességtudóan csatolom).