Pharrell Williams és a SoundCloud: kollaboráció a feltörekvő előadókért

Habár a koronavírus terjedése jó időre parkolóba állította rengeteg nagyreményű zenész pályafutását, ez nem állította meg azok kreativitását. A SoundCloud zenemegosztó platformja március végére a feltöltések esetében 50 százalékos növekedést mért, köztük rengeteg dal szólt a társadalmi távolságtartás miatti jelenlegi körülményekről.

Ez a SoundCloud vezérigazgatóját, Kerry Trainort is megmozgatta: április 22-én a portál házi versenyt hirdetett, a megméretett résztvevők lehetőséget nyerhettek, hogy szerzeményük Pharrell Williams „i am OTHER”* válogatásába bekerüljön. A több mint 25.000 pályázóból kiválasztott nyertes előadók emellett a SoundCloud Repost Select marketingprogramjának előnyeiből is részesednek, illetve támogatáshoz jutnak az oldal 10 millió dolláros, alkotókat támogató alapjából is.

A mix gondozása nem volt idegen Williams számára, aki mindig is rajta tartotta a szemét a felemelkedő tehetségeken. „Szerettünk volna módot találni arra, hogy segítsük – különösen a független – előadókat ezekben soha nem látott időkben. Úgy gondoltuk, a legjobb megoldás, ha cselekvésre ösztönözzük őket, így megoszthatják, pontosan hogyan érzik magukat mostanság – reménykednek vagy szomorúak, bármi is az, megafonok akartunk lenni hozzá” – mondta Williams.

Pharrell Williams
Forrás: SoundCloud

A „SoundCloud Present: i am OTHER, Volume 1.” névre keresztelt tízes válogatás már elérhető a portálon, rajta egyedülálló, feltörekvő, különböző városokból származó, eltérő műfajokban dolgozó, különféle háttérrel rendelkező művészek alkotásaival. A Los Angeles-i illetőségű Thomboi Martin Garrix és Troye Sivan kedvelőinek írt zenét, a berlini születésű Ruuth napjaink popzenéjébe vitt némi eklektikus csavart, a rapper Kota the Friend pedig eme mix apropójából készített himnuszt a BLM-mozgalom számára.

„A SoundCloud a globális zenekultúrában tapasztalható események valós idejű barométere” – mondta Trainor. „Tisztán kivehető a dalokból a nyitottság és az azonnaliság, az ön-elszigeteltség és a küzdelem. Jelzi, hogy a következő művészi nemzedék vigaszt talál a kreativitásban és nem fél határokat döntögetni.

Abban Williams is egyetért, hogy ezek a feltörekvő zenészek nem mások, mint ellenállók. „Ezek az előadók éberek, résen vannak és készen állnak” – mondta. „Ez a generáció nem fog csöndben a zöld jelzésre várni, ki fog törni és zavart fog kelteni.”A streamingből származó teljes bevétel két jótékonysági szervezethez, a Sweet Relief-hez és a Help Musicians-hoz kerül majd, amik a küszködő zenészeknek segítenek túljutni a pandémia szülte nehézségeken, hogy a művészek tovább követhessék álmaikat.

„Ezek a szervezetek mélyen gyökereznek a zenei közösségben, a frontvonalon dolgoznak nap, mint nap, hogy közvetlen anyagi segítséget nyújthassanak stílustól és szakmai pályától függetlenül előadóknak és a teljes zenei közösségnek – mondta Trainor. „A COVID-19 zenészekre gyakorolt hatásaira adott azonnali válaszként a Sweet Relief és a Help Musicians gyors léptékben nyújtott támogatásokkal igyekeznek közvetlen anyagi, egészségügyi és érzelmi segítséget nyújtani művészek ezreinek.

Williams elmondása szerint büszkén támogatja eme szervezeteket is, megemlítve, hogy ezekben a precedens nélküli időkben milyen nagy szükség van a zeneipar összefogására.„Elengedhetetlen, hogy most mi legyünk ott azok mellett a művészek mellett, akik eddig itt voltak nekünk. A COVID-krízis megbénította a zeneipart, szükséges most összefognunk és támogatnunk egymást” – fejtette ki Williams.

A SoundCloud egyébként a projekt folytatását tervezi – Williams-szel és az i am OTHER-rel karöltve –, ezúttal a faji igazságtalanságok elleni nemzetközi harc jegyében.

Alább pedig a Volume 1 tracklist-je (lentebb a már elérhető SoundCloud-listával):

Mike SB – Slow Day

Mophead – Rickey Smiley

Kota the Friend – B.Q.E (#BLM)

NSTASIA x DLP – Couch

Shaylin B – Magic

Thomboi – pothead

Glvsshouse – Games

Ruuth – Wake Up As You

Big Mont – My Own Eyes

Dot Cromwell – God Bless

*Az i am OTHER egy New York-i székhelyű multimédiás ernyőszervezet, melyet Pharrell Williams alapított 2012-ben. Tevékenysége körébe tartozik többek között a stratégiai tanácsadás, tartalomfejlesztés, kiadványmenedzselés, terméktervezés, de foglalkozik jótékonykodással és divattal is. A társaság YouTube-csatornáját 2012 májusában indították útjára a(z azóta egyébként kudarcot vallott, Google által szponzorált) YouTube Originals Channel Initiative részeként, olyan induló tartalmakkal, mint az Issa Rae Awkward Black Girl és a StereoTypes.


ForrásVariety

Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Majer Judit
Majer Judit
Műfajtól függetlenül képes vagyok rajongani filmekért és sorozatokért, igyekszem bennük meglátni a jót, és szeretem őket részletekbe menően is elemezni. Objektív kritika nem létezik, de törekedni kell rá.

Hasonlóak

Lemezbemutató koncertet ad a 20 éves Szent Efrém Férfikar

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli 2022-ben a Szent Efrém Férfikar. Ebből az alkalomból két félidős...

Bukásra ítélt gépek: All Machines Will Fail debütlemez

Az All Machines Will Fail formáció ékes bizonyítéka Yank kísérletezőkedvének. And We címmel jelent...

Idén újra megölheted a Hétfőt: Második Kill Monday Management tehetségkutató

Idén második alkalommal rendez tehetségkutatót a Kill Monday Management, kifejezetten a rock/metal közegből érkező...