csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Friss albummegjelenések 2021 második negyedévében

Ahogy a listát elnézem, a tavaszi szezon is hoz nekünk érdekességeket. Lesznek új arcok, friss előadók, de jönnek a rutinosak is, a nagy öregek közül is újra pályára lépnek páran. Úgy látszik, a világ megváltozott működése inspirálja a zenészeket, sokan szereznek közülük olyan témájú dalokat, amik mögött sejthető a többórányi merengés bizonyos témákról, életképekről, sorsokról. Sok újdonság érkezik, ugyanakkor lehetetlen minden megjelenést összeszedni, hiszen olyan sok eredeti anyag, feldolgozás, remake és társai jelenik meg, hogy az már szinte követhetetlen. A nemzetközi porondról a fontosabbak viszont biztosan itt vannak, csak győzzétek átböngészni a listát. Ha esetleg netes szörfölés közben találkoztok olyan lemezzel, ami kimaradt volna a felsorolásunkból, keressetek meg minket bátran!

ÁPRILIS 9.

Bryce Dessner, Australian String Quartet, Sydney Dance Company: Impermanence/Disintegration

Godspeed You! Black Emperor: G_d’s Pee AT STATES END

ÁPRILIS 16.

Greta Van Fleet: The Battle At Garden’s Gate

The Offspring: Let The Bad Times Roll

SYML: Dim EP

Nem, valóban nem káprázik a szemünk, az Offspring kilenc év után új stúdióalbummal jelentkezik. Az amerikai punk rock csapatról, bár a 90-es évek zenei irányvonalát rendre meghatározták, az elmúlt időben elég keveset hallhattunk. A Let The Bad Times Roll készültére már 2017-ben tettek utalásokat, a sorozatos csúszások, csapaton belüli problémák miatt végül eléggé megbicsaklott a program. A várakozásnak azonban vége, április 16-án jön az új album, a címadó dalhoz pedig már el is készült a dalszöveges videoklip:

ÁPRILIS 21.

Cheap Trick: In Another World

Flyte: This Is Really Going To Hurt

Matthew E. White & Lonnie Holley Broken Mirror: A Selfie Reflection

Rhiannon Giddens With Francesco Turrisi: They’re Calling Me Home

Small Black: Cheap Dreams

Taylor Swift: Fearless (Taylor’s Version; újra felvett + 6 dal a 2008-as Fearless-ről)

A Flyte 2017-ben debütált, kellemes hangzású dalaik közül talán a Light Me Up az egyik legismertebb. A brit indie rock csapat április vége felé érkezik új, This Is Really Going To Hurt címre keresztelt lemezükkel, melyről az Under The Skin című felvételhez már elkészült a minimalista, de annál hatásosabb videoklip is.

ÁPRILIS 23.

Alan Vega: Mutator (posthumous megjelenés)

Art d’Ecco: In Standard Definition

Dinosaur Jr.: Sweep It Into Space

Field Music: Flat White Moon

Laurence-Anne: Musivision

Porter Robinson: Nurture

Sir Sly: The Rise & Fall Of Loverboy

Tom Jones: Surrounded by Time

Ha nagy öregekről van szó, Tom Jones a maga monumentális életpályájával biztosan közéjük tartozik. Januárban jelentette be, hogy hamarosan új stúdióalbummal jelentkezik, melyet a pandémia miatti lezárások idején készített el olyan nevek segítségével, mint Bob Dylan és Yusuf Islam/Cat Stevens. A Todd Sniderrel közösen létrehozott Talking Reality Television Blues című dal Jones-tól kissé szokatlan, szavaló stílusban mozogva a televízió történelemformáló erejéről szól. Az alkotás a társszerző Todd Snider 2019-es, azonos című számát dolgozza fel, ennek ellenére máris megjelentek a pletykák, hogy a Radiohead 2001-es I Might Be Wrong-jának koppintása. Zenészül és angolul értők ebben a videóban megnézhetik az összehasonlítást.

ÁPRILIS 30.

Ashley Monroe: Rosegold

Dawn Richard Second Line: An Electro Revival

Dropkick Murphys: Turn Up That Dial

Girl in Red: If I Could Make It Go Quiet

Gojira: Fortitude

Guided by Voices: Earth Man Blues

Leon Vynehall: Rare, Forever

Manchester Orchestra: The Million Masks Of God

Marianne Faithfull and Warren Ellis: She Walks In Beauty

Matt Sweeney & Bonnie: Superwolves

Paul Jacobs: Pink Dogs On The Green Grass

Royal Blood: Typhoons

Teenage Fanclub: Endless Arcade

A Manchester Orchestra április legvégén jelentkezik sorozatban a hatodik stúdióalbumukkal, The Million Masks Of God címmel, melyről a Bed Head-hez már videoklip is készült. Az atlantai indie rock banda legfrissebb kiadványának közelgő megjelenéséről szóló hírt nem sokkal korábban egy élőben sugárzott koncertfilm előzte meg A Black Mile To The Surface: The Global Concert Film címmel, melyet az érdeklődők itt nézhetnek meg.

MÁJUS 7.

Iceage: Seek Shelter

Nancy Wilson: You And Me (debütáló szólólemez)

Squid: Bright Green Field

TEKE::TEKE: Shirushi

The Mighty Mighty Bosstones: When God Was Great

Van Morrison: Latest Record Project: Volume 1

Weezer: Van Weezer

MÁJUS 14.

Damien Jurado: The Monster Who Hated Pennsylvania

Juliana Hatfield: Blood

Paul Weller: Fat Pop (Volume 1)

Sarah Neufeld: Detritus

St. Vincent: Daddy’s Home

The Chills: Scatterbrain

Az egykori híres-hírhedt The Jam, majd később a The Style Council énekese, Paul Weller 1990 óta aktív szólóban, átlagosan egy-kétévente jelentkezik valami friss anyaggal. 2021 májusa is egy ilyen hónap lesz, 14-én ugyanis érkezik 16. lemeze Fat Pop (Volume 1) címmel, az albumon helyet kapó Cosmic Fringers-hez már videoklip is készült.

MÁJUS 21.

CHAI: Wink

Colleen: The Tunnel And The Clearing

Gary Numan: Intruder

Mdou Moctar: Afrique Victime

MÁJUS 28.

Backxwash: I Lie Here Buried With My Rings And My Dresses

JÚNIUS 4.

Atreyu: Baptize

Crowded House: Dreamers Are Waiting

Rostam: Changephobia

Japanese Breakfast: Jubilee

JÚNIUS 11.

AFI: Bodies

Islands: Islomania

Mammoth WVH: Mammoth WVH   (Wolfgang Van Halen – Eddie fia)

Wolf Alice: Blue Weekend

Az Islands zenekar 2005-ös alapítása óta megélt egy s mást, mígnem 2016-ban elbúcsúztak a tagok egymástól és mindenki ment a maga feje után. Utolsó két albumuk egy napon jelent meg, azóta nem hallottunk felőlük, egészen idén március első napjaiig, amikor is meglepetésként feldobták YouTube-ra a (We Like To) Do It With The Lights On című vadiúj számuk vadiúj zenei videóját. A közelgő album az Islomania címet kapta, és ha maradnak a megszokott stílusuknál, akkor ez a korong is indie rock stílusban készül el.Majer Judit
Majer Judit
Műfajtól függetlenül képes vagyok rajongani filmekért és sorozatokért, igyekszem bennük meglátni a jót, és szeretem őket részletekbe menően is elemezni. Objektív kritika nem létezik, de törekedni kell rá.