szombat, május 18, 2024

Pécsi szál (Pécsi szál – 2019) [Kritika]

Van valami a levegőben… Illetve kell, hogy legyen, ha ennyi tehetséges zenész és zenekar kerül ki Baranya megye székhelyéről, Pécsről. Ennek próbál utánajárni, az elég egyedi, dokumentarista stílusban készült, Pécsi szál című film, melyet Lévai Balázs rendezett. 2019. május 9-én kerül bemutatásra a nagyközönség számára az Budapest Film forgalmazásában ez a 73 perces zenés dokumentum film, melynek főszereplője – a kiváló pécsi zenekarok mellett – napjaink egyik legfelkapottabb színésze, Szabó Simon (Kölcsönlakás, Vörös veréb, Fekete leves), aki most nem Hajnal Tímeát kívánja megdönteni, hanem elég szubjektív módon feltárni azt, hogy mitől lett Pécs a világ 30 legzeneibb városának egyike.


A Pécsi szál tényleg elég abszurd és sajátos módon járja körbe a témát, miközben bemutatja napjaink legkedveltebb zenekarainak történetét a kezdetektől egészen napjainkig. Mennek a storyzgatások és örömzenélések, egyszóval minden, ami egy zenés dokuhoz elengedhetetlen. Szerepet kapott a filmben többek között, a Halott Pénz, a Punnany Massif, Kispál és a Borz, 30Y, Takáts Eszter és a Junkie Jack Flash együttes is. Szabó Simon, önmagát alakítja benne, de mégis más szerepben mutatkozik, a hazai zenei élet Indiana Jonesaként, aki leutazik Pécsre és egy doktornő segítségét kérve tudományos kísérletbe kezd, hogy rájöjjön milyen élettani hatással van egy-egy pécsi zenekar produktuma az emberi szervezetre. És honnan eredhet Pécs zenei tehetségeinek kimeríthetetlen tárháza. Tiszta Super Size Me 2.0, csak itt nem mekis méreggel tömi magát főhősünk, hanem minőségi muzsikákkal, amik Simonra elég érdekes hatással vannak.

A doktornő szerepében az utóbbi idők egyik legkedveltebb magyar sorozatából (Drága örökösök) megismert szépséges színésznő, Pallagi Melitta lesz segítségére, hogy együtt fedjék fel a rejtélyt. Ahogy próbálnak racionális magyarázatot találni Pécs zenei erejének csakrájára, a filmben úgy jutnak el a már tényleg abszurd válasz lehetőségekig. Az egészben pedig az a legszebb, hogy ebben a viccesen őrült játékban a zenekarok tagjai is partnerek. Külön kap minden együttes egy-egy blokkot, melyben megmutatják, hol és hogyan kezdték anno karrierjüket. Meghallgathatunk érdekes, vicces storykat miközben némi kultúra is ragadhat ránk, hisz Magyarország egyik legszebb városának nem csak zenei, de kulturális történelmébe is betekintést nyerhetünk. A sorsnak, vagy talán a Mecsek gyönyörű vidékének hála(?!) van bőven honnan merítenie a zenekaroknak. Azonban minden zenekarból csak korlátozott mennyiségben kapunk ízelítőt, pedig a felsorolt előadók bármelyike megérdemelne egy egész estés mozit, de erre jelen esetben nem volt lehetőség, különben egy dupla Bosszúállók: Végjáték hosszúságú film kerekedett volna belőle. Szabó Simon karaktere nagyon sokat tesz hozzá a mozihoz, így telitalálat volt köré építeni a cselekményt.

Úgy ad hozzá, hogy nem veszi el a fókuszt a többi főszereplőről és a film témájáról sem. Aki szereti a zenés filmeket és egyben a dokumentumfilmek iránt is érez érdeklődést, – sőt még kedvencei is akadnak a felsorolt sztárok közül -, annak ez a film igazi csemege lesz. Jó látni, hogy a magyar filmkészítés tud fejlődni, újat mutatni. Igazi felüdülés a sok szuperhős után, végre egy ilyen hazai produkció. Sajátos humorú alkotás ez, ami helyenként lehet picit már feszegeti a határokat, de ha nem vesszük túl komolyan, akkor egy valóban szórakoztató zenés alkotás elé nézünk. Felcsendülnek a legkedveltebb slágerek, egy-egy nótának a megszületését is megismerhetjük. Illetve a zenekarok tagjainak életéből is csemegézhetünk pár jelenet erejéig. Miközben végig magával ragad a hangulat és legszívesebben mozi után máris mennénk egy koncertre, hogy kitomboljuk magunkat.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés17 Votes
63


Pécsi szál
Összességében
Ez a film egy valóságos zenei petting, amely után szomjazni fogunk, hogy magunkba szívhassuk a kedvenc dalaink ritmusát újra és újra.
Pozitívumok
Szabó Simon nagyon jól hozza a karakterét
Nagyszerű zenék és nagyszerű zenekarok
Vicces, humoros történetvezetés
Kulturális ismeretterjesztésnek is kiváló
Negatívumok
Az ember még szívesen hallgatna storykat, zenéket a csapatokról/tól, de a sok zenekar és időkorlát miatt érhető, az időkeret
Egy-egy helyen picit már feszegeti a határt
80
Értékelés

Friss

A böllérek uralmát előbb vagy utóbb vérbe fojtják – A rezsim minisorozat (The Regime, 2024 – HBO Max) kritika

A filmesek mindig is szerették kiparodizálni és pengeélre állítani a diktátorokat és rendszereiket. Az...

Egy egyáltalán nem átlagos életrajzi film a reggea királyáról – Bob Marley: One Love (2024) kritika

Hogyan lehet egy alkotás egyszerre hiánypótló és egydimenziós? Erre a kérdésre ad választ a...

City scape, avagy Budapest sokféle arca: Az Álmatlanság című kiállításon jártunk a Zikkurat galériában

Alvászavar, insomnia, alvásképtelenség. Sokan küzdenek ezzel a problémával. A Zikkurat galériában olyan képzőművészek alkotásait...

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...
Dörgő Dániel
Dörgő Dániel
A filmek, a mozik mindig is kiemelt részét képezték életemnek. Lassan huszadik éve lesz, hogy belekerültem a filmkészítés világába. Megannyi élmény ért ezalatt a két évtized alatt, sok produkcióban részt vehettem, világsztárokkal forgathattam. Majd jött egy lehetőség, hogy írhatnék kritikákat is. Számomra fontos szempont, - hogy sokakkal ellentétben- én nem akarom megmondani a nézőnek, hogy egy film jó-e vagy sem, kell-e szeretni vagy sem. Hanem, minél objektívebb alapon bemutatni egy alkotást, hogy az olvasó maga döntse el, az adott mozi számára mit nyújthat. Persze a kritikaírás tartogat magában szubjektivitást is, de minden embernek mások az igényei, így inkább az adott film érdekességeire, valamint az azzal kapcsolatos, fontosabb információkra helyezem a hangsúlyt. Hisz mindenki el tudja maga dönteni, hogy az neki tetszett-e vagy sem. Műfajban vannak prioritást élvező filmek számomra is, de szívesen megtekintek olyan alkotásokat is, melyeket alapból lehet nem néznék meg. Volt erre is példa már és rájöttem, minden filmből lehet tanulni, minden műfajra nyitottnak kell lenni. Így fejleszthetjük ismereteinket és önmagunkat is. Örömmel tölt el, hogy egy olyan nagyszerű csapat tagjaként, mint az Artsomnia, oszthatom meg filmes véleményem a közönséggel.

Hasonlóak

A böllérek uralmát előbb vagy utóbb vérbe fojtják – A rezsim minisorozat (The Regime, 2024 – HBO Max) kritika

A filmesek mindig is szerették kiparodizálni és pengeélre állítani a diktátorokat és rendszereiket. Az...

Egy egyáltalán nem átlagos életrajzi film a reggea királyáról – Bob Marley: One Love (2024) kritika

Hogyan lehet egy alkotás egyszerre hiánypótló és egydimenziós? Erre a kérdésre ad választ a...

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...