szombat, április 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Paterson (Paterson – 2016) [Kritika]

Jim Jarmusch-t (remélhetőleg) senkinek sem kell bemutatni, filmjeiben nagy szerepet játszanak az érzelmek, illetve tanulsággal és megannyi érdekességgel is szolgálnak. Legújabb filmjét a Paterson-t, még 2016-ban mutatták be Cannes-i filmfesztiválon, ahol egy díjat és egy jelölést is sikerült bezsebelnie. Nálunk sajnos csak 1 évvel a Cannes-i díszbemutató után került mozis forgalmazásba.

A film egy Paterson nevű férfiről és feleségéről szól, akik egy Paterson nevű városban élnek. A film, a házaspár egy hetét mutatja be hétfőtől vasárnapig. A buszsofőrként dolgozó Paterson minden napja ugyanúgy zajlik: korán kel, munkába megy, buszt vezet és közben hallgatja, hogy mit beszélnek egymás közt az utasok. Szabadidejében verseket ír a noteszába, amit mindenhová magával visz. Munka után pedig megsétáltatja a kutyáját és közben megáll egy –két pofa sörre a helyi kocsmánál, ahol többek között a bár tulajával és pár ismerősével beszélget. A felesége szereti a verseit és unszolja is a férfit hogy publikálja őket. Ekkor azonban váratlan dolog történik a versekkel…

A film többek között a benne szereplő házaspár különös viszonyán alapszik, akik teljesen különböznek egymástól. Míg a férfi egy rendszertető egyén, aki még mobil telefont se szívesen használ, addig felesége mindenben meglátja a lehetőséget és halad a korral. Továbbá a verseken keresztül az értékteremtésről és a költészet szépségéről is szól ez különleges alkotás. Külön érdemes figyelni a dialógusokat a főszereplő és a japán nemzetiségű szereplő között a film vége felé. A Paterson technikai oldalról is szinte hibátlan mű és a színészi játékra sem lehet panaszunk. A Patersont alakító Kylo… elnézést Adam Driver, valamint a film többi szereplője is visszafogott, higgadt alakítást nyújtanak A szereplők közül azonban kiemelkedik a feleséget játszó Golshifteh Farahani, aki nemcsak felvillanyozó, de különleges alakításával ellopja a show-t a többi színész elől. Valamint egy kutya is kiemelt szereplőjévé válik a cselekménynek. Fontos kiemelni, hogy az elmúlt évek blockbuster filmjeinek dömpingje közepette érdemes időt szánni ilyen alkotások megtekintésére is, mert egy stresszes nap után lenyugtatja az embert és ilyet ritkán tapasztalhattunk mostanában. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a filmet az apró hibái ellenére is.


Paterson
Összességében
A Paterson egy nyugtató hangvételű, felesleges manírokat mellőző alkotás lett és pont ez az, ami az átlag fölé emeli. Megnézése mindenképpen javasolt.
Pozitívumok
Érdekes téma
Kiváló színészi játék
Nyugtató jelleg
Negatívumok
Olykor unalmas
Sok a töltelék szereplő
80
Értékelés