vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

Nyúl Péter (Peter Rabbit – 2018) [Kritika]

Nyúl Péterrel és történeteivel először Beatrix Potter angol író, illusztrátor könyveiben találkozhatott a nagyérdemű. Hazánkban is a mai napig igen népszerű az íróhölgy mesekönyveivel. A kis árván maradt nyúlcsalád és unokatestvérük, Benjamin történetei felkeltették a filmesek figyelmét is, így készült el a mostani részben animált állatokkal, de élő szereplőkkel és környezetben játszódó alkotás.

A történet szerint Nyúl Péter húgaival és unokatestvérével, Nyuszi Benjaminnal az erdő szélén éldegélnek egy öreg fa odvában London melletti kis falucskában, ahol Beatrix, a csinos és fiatal hölgy lakik és alkot. Méghozzá festményeket készít. Nem a legjobbakat, de amik a nyulakról készülnek, azok igazán eredetiek és művészeik. Egyszóval eladhatóak. Beatrix imádja a rosszcsont nyulakat, meg az erdő összes állatát, de ki nem állhatja szomszédját, az öreg, mogorva McGregort (Sam Neill). Péter és „bandája” sűrűn jár át megdézsmálva a vitaminos kertet. Míg egy nap nyulunkat nyakon csípi az öreg, de öröm az ürömben, hogy hírtelen szívrohamot kap. Nagy a boldogság mindenki számára, egészen addig, míg fel nem tűnik egy fiatal örökös (Domhnall Gleeson), aki ki nem állhatja az állatokat, és semmi mást nem szeretne, mint túladni nagybátyja birtokán és a pénzből saját játékboltot nyitni, ugyanis előző munkahelyéről kirúgták. Ekkor veszi kezdetét az újabb háború Nyúl Péter és baráti, illetve Mr. Thomas (Gleeson) között. A szerelemről nem is beszélve, ami az ifjú McGregor és Beatrix között bontakozik ki.

Bár a film gyerekeknek szól, a történet alapját is az képezi, de a felnőttek szerintem jobban fognak szórakozni a hatásos és jobbnál jobb szituációkon és poénokon. A film közben szóló zenék kitűnőek, maximálisan csatlakoznak az adott jelenetekhez, és mai modern dallamok csendülnek fel. Pörgős, ahogy az egész történet. A karakterek alapjában véve egyszerűek, de mégis olyanokat vonultat fel, ahol magára ismerhet az ember. Nyúl Péter és a három lánytestvér karaktere a szinkronhangokkal együtt nekem nagyon bejött. A film mentes a túlzott érzelmektől és a romantikus szál sincs túlragozva.

Szereplőkről: Beatrix, a nyulak védelmezőjét, a hobbifestőt, aki beleszeret a szomszéd srácba, az a Rose Byrne alakítja, aki olyan alkotásokban csillogtatta meg sokrétű tehetségét, mint a Rossz szomszédság, A kém, a Koszorúslányok, vagy az Insidious sorozat. Szerepe ebben az alkotásban nem túl nagy, de jelentősége fontos a cselekmény szempontjából. Az ifjú McGregort alakító Domhnall Gleesont elsőre fura volt látni sötétbarna, már-már fekete hajjal. Bevallom, kellett pár másodperc, mire felismertem, pedig az Időről időre óta nagy kedvencem. Első sorban eddig drámai szerepeket alakított filmjeiben (Ex-Machina, Brooklyn, Frank, Anna Karenina) de most megmutatta, hogy bármikor el tud játszani egy tisztaság és rendmániás, precíz, de esetlen hősszerelmest is.

Nyúl Péter
Összességében
Ha nem is egy kiemelkedő, de mindenképpen emlékezetes és szórakoztató mozit kapunk a pénzünkért. Az aláfestő zenék fülbemászóak, a képi világ kidolgozott és nem túlnagyolt, a karakterek szimpatikusak és megközelíthetőek.
Pozitívumok
Pörgős és humorral teli
Nincs túlragozva a szerelmi szál
A szereplőkkel lehet azonosúlni...
Negatívumok
...de egyben túl egyszerűek is
85
Értékelés
Jordáki Gábor
Jordáki Gábor
Világ életemben nagy tisztelettel és szenvedéllyel voltam a filmek iránt. Első mozis élményem a Fehér nindzsa volt. Lehettem talán 6 éves. Filmajánlók irásával 7eve foglalkozom. Komolyabban, szakmai háttérrel 4 éve . Több online filmes és életmód magazinba jelentek meg cikkeim, kritikáim. Minden műfajt szívesen nézek de a horror és a vígjáték áll az első helyen.