Női testépítővel jön a Sundance Filmfesztiválon is bemutatott magyar film, a Szelíd

Bő két hét múlva kerül mozikba a témáját és hangulatát tekintve is egyedülálló magyar film, a Szelíd. A sokak számára idegen testépítés és még inkább különösnek tartott női testépítés világába kalauzoló dráma, ennek az évszázados hagyománnyal bíró, de jellemzően ma is tisztes távolságtartással kezelt sportágnak a legdicsőbb és legnehezebb pillanataira egyaránt rávilágít.

A Szelíd főszereplője Csonka Eszter testépítő világbajnok, akinek a személyes története számos ponton párhuzamba állítható a filmbeli karakterével. A többszörös magyar bajnok Eszter vállaltan anorexiával küzdött, így a mentális és fizikai egészsége megmentése érdekében is az egész életét meghatározó döntésre szánta el magát 17 évesen. „Alkotnom kellett egy olyan testet, amire büszke lehetek és amelyben el tudom képzelni az életemet, függetlenül attól, hogy mások erről mit gondolnak.” Eszter a forgatókönyvet először olvasva sok helyen találkozott önmagával: „nem kellett megjátszanom magam, az elkeseredettség, a csalódottság az én életemben is jelen volt. Az érzéseimre, emlékeimre hagyatkozva bújtam bele a kamerák előtt Edina testébe. A forgatás egyik számomra legmeghatóbb pillanata is egy ilyen párhuzamhoz fűződik: én is elvesztettem édesanyám, így az édesanyjára ruháival emlékező Edina jelente mély nyomokat hagyott bennem.”

A Szelíd ugyanúgy szól a testépítés elképesztően kemény világáról, mint az önmagukat és a boldogságot kereső emberek küzdelmeiről. Eszter a főhősnő szerelmi háromszög történetén keresztülvezető Szelídet leginkább azoknak ajánlja, akik abban a téves sztereotípiában gondolkodnak, hogy a testépítéssel foglalkozók csak teleszúrják magukat kémiai szerekkel és semmi, senki más nem számít nekik. „Ez a világ azonban ennél sokkal több. Nemcsak a testünk, de a lelkünk is változik, fejlődik. Alázat, céltudatosság, következetesség, akarat… Nekem ez a sport lett a mentsváram. Ez hozott vissza az életbe.”

A világ egyik legrangosabb filmfesztiválján, az amerikai Sundance Filmfesztiválon bemutatott Szelíd április 7-én debütál országszerte a mozikban.

A film egyik jelenete pedig már meg is tekinthető:

Forrás: Vertigo Média

Friss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Dühödt taxisok, robbanásveszélyes politikai krízis és 56-os golyózápor a Blokád új előzetesében

Alig több mint egy hónap múlva, október 20-án már a mozikban lesz látható az...

Tom Cruise mégsem távozik a Mission: Impossible-ből?

Eddig úgy volt, hogy a Mission: Impossible 7-8. része után Tom Cruise kiválik a szériából, Christopher McQuarrie rendezőnek...