hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Nagyon várós magyar filmek 2022-ben

Ha új év, új magyar filmek – 2022-ben Baranyi Gábor Benő, Csoma Sándor, Moldovai Katalin, Szilágyi Fanni és Szabó Mátyás elsőfilmes rendezők is izgalmas nagyjátékfilmmel mutatkoznak be.

Baranyi Gábor Benő romantikát és sok-sok humort ígér fiataloknak szóló sci-fijével: az olyan influenszereket, mint Vasvári Vivien és Már Megint Kitty is felvonultató Zanox – Kockázatok és mellékhatások igazi hiánypótló alkotás. Valós eseményeket dolgoz fel Csoma Sándor és Moldovai Katalin filmje. Az előző, a Magasságok és mélységek, Erőss Zsolt két kisgyerekkel magára maradt özvegyének gyászfeldolgozási folyamatát mutatja be, míg az utóbbi, az Elfogy a levegő, egy erdélyi tanár nagy port kavaró meghurcoltatásának történetével ismerteti meg a nézőket. Szabó Mátyás és Szilágyi Fanni érdekes kapcsolatokról készített filmeket: a Vándorló levelek egy különleges képességekkel rendelkező fiatalemberről, a Veszélyes lehet a fagyi pedig egy ikerpárról mesél.

1. Elfogy a levegő

magyar filmek 2022

Ana (Krasznahorkai Ágnes) a 30 éves pedagógus irodalmat tanít egy középiskolában. Az egyik szűlő, Ákos (Bölönyi Zsolt)  feljelenti az órán kisegítő filmként ajánlott Teljes napfogyatkozás című film miatt, ami Arthur Rimbaud életét mutatja be. A kezdetben ártalmatlan tűnő feljelentés megrováshoz és megszégyenítéshez vezet, majd teljes elidegenítésig fajul. Az ügy végül nemcsak Ana karrierjében, de Ákos és fia, Viktor (Sándor Soma) kapcsolatában is drámai fordulatot hoz.

Készül a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával, a Magma Cinema gyártásában, valamint a Salamandra Film és a Spot Film koprodukciójában.

 • Rendező: Moldovai Katalin
 • Forgatókönyvíró: Palóczi Zita, Moldovai Katalin
 • Operatőr: Táborosi András
 • Producerek: Kovács Béla Attila, Muhi András, Moldovai Katalin

2. Magasságok és mélységek

2013 májusának végén egy ország figyeli aggódva a híreket, amikor a Mount Everest első magyar meghódítója, Erőss Zsolt (Trill Zsolt) a társával együtt eltűnik a Himalájában. Bár mindenki más még reménykedik, felesége, Sterczer Hilda (Pál Emőke) élő adásában jelenti be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A következő hetekben a média szisztematikusan próbálja megtörni a nő keménységét. Első egész estés filmjében Csoma Sándor, számos nemzetközi hírű kisfilm rendezője, a  megtörtént eseményeket Erőss Zsolt felesége szemszögéből ábrázolja.

Készül a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával, a JUNO11 Pictures gyártásában, valamint a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában.

 • Rendező-forgatókönyvíró: Csoma Sándor
 • Operatőr: Tóth Levente
 • Producerek: Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan
 • Forgalmazza: Mozinet

3. Vándorló levelek

magyar filmek 2022

Ábel (Vilmányi Benett) a különleges képességekkel rendelkező, húszas évei végén járó fiatalember, a vak Fellegi professzor (Lukáts Andor) által vezetett, gyermekmentést végző cégnél dolgozik. Ha becsukja a szemét, elveszett gyerekek szemén keresztül képes látni, és így segít őket megtalálni. Munkája az élete, amit csupán a vénkisasszony Mituk nénivel (Nagy Mari) oszt meg. Viszont minden megváltozik, amikor hibát vét, és egy felnőtt nő, Vera (Hartai Petra) látására csatlakozik rá. Neki köszönhetően elkezdi másként látni a világot, és különös kapcsolat kezd köztük kialakulni. Egyre közelebb kerülnek egymáshoz, azonban ez a szokatlan összhang nem tartható fenn örökké…

Készül a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával, a Filmteam gyártásában.

 • Rendező: Szabó Mátyás 
 • Forgatókönyvíró: Szabó Mátyás, Mikó Csaba, Barcsai Bálint
 • Operatőr: M. Deák Kristóf
 • Producerek: Iványi Petra

4. Veszélyes lehet a fagyi 

magyar filmek 2022

Éva és Adél egypetéjű ikrek (Stork Natasa kettős szerepben). Látszólagos sikereik ellenére meg vannak rekedve és boldogtalanok. Amikor beleszeretnek ugyanabba a férfiba (Patkós Márton), szembe kell nézniük élethazugságaikkal és kezükbe kell venniük a sorsukat. A Veszélyes lehet a fagyi egy nyers, de közben mégis szentimentális történet, melyet a Kamaszkor végével 2015-ben a Friss Hús fesztivál fődíját elnyerő, az utóbbi években tévésorozatokat rendező Szilágyi Fanni hoz el nekünk. 

Készül a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával, a Partnersfilm gyártásában és a VisionTeam koprodukciójában.

 • Rendező: Szilágyi Fanni 
 • Forgatókönyvíró: Lányi Zsófia és Szilágyi Fanni
 • Operatőr: Szilágyi Gábor 
 • Producerek: Pataki Ágnes, Kenesei Edina
 • Forgalmazza: Mozinet

5. Zanox – Kockázatok és mellékhatások

Romantikus sci-fi vígjáték egy magyar iparvárosból gyógyszerkísérlettel, időutazással, és akciójelenetekkel. A film főhőse, a 18 éves Misi (Bálint Előd) a Zanox nevű kísérleti szert tesztelve véletlen rájön, hogyan lehet az időben utazni, miután megkóstol egy bizarr kinézetű házi pálinkát, amelyet egy idegen bácsitól kap egy kórházban. Baranyi Benő nemzetközileg elismert filmrendező korábbi munkái alapján különleges alkotásra számíthatunk, melyben a könnyed szórakoztatás magas színvonallal és szerzői jegyekkel párosul. 

Készül a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával, a Salamandra Film gyártásában, és a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában.

 • Rendező, forgatókönyvíró: Baranyi Gábor Benő
 • Operatőr: Gajdics Dávid
 • Producerek: Gyurin Zsuzsi, Molnár Dániel, Romwalter Judit, Sümeghy Claudia, Oskó-Szabó Csaba
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.