szerda, június 12, 2024

Trending

Hasonlóak

Totális agymenés: Mi lenne ha…? (What if…?, 2021 – Disney+) 2. rész kritika (Spoileres)

Második alkalommal még bizarrabb ötletekkel állt elő a What if…?, ezáltal egy sokkal ütősebb epizódot szolgáltatva az elsőnél. Valószínúleg sokunk fejében megfordult már az a sötét gondolat, hogy mennyivel jobb hely lenne a világ, ha nem léteznénk. Mi van akkor, ha az még igaz is…?

Ugyan Peter Quillt nem törölte ki a létezésből a multiverzum ezen szeglete, Yondu tévedésből a fiatal Fekete Párducot rabolja el a Földről, ezzel teljesen átírva az általunk ismert MCU következő húsz évét, így egy sokkal idillibb idővonalat teremt.

What if...?
What if…?: Michael Rooker, mint Yondu. Kredit: ©Marvel Studios 2021

T’Challa herceg megkapja a lehetőséget, hogy a Fosztogatók visszavigyék wakandai otthonába, ő azonban úgy dönt, hogy szívesen felfedezné az univerzumot. A húszéves ugrást követően ismerős képsorok következnek: a Galaxis Őrzői nyitójelenetét láthatjuk. T’Challa verziójában nincs 80-as évekbeli sláger és tinci-tánci, a legnagyobb lazasággal és profizmussal szerzi meg a célpontként kitűzött Végtelen Követ. Ezután pillanatokon belül kiderül, hogy Quill-lel ellentétben neki bemutatkozásra sincs szüksége, galaxisszerte elismert és népszerű törvényen kívüliként éli az életét, mint egy intergalaktikus Robin Hood, aki azon fáradozik, jobbá varázsolja a rászorulók életét. 

Az ismerős képkockák folyamán megjelenik Korath is a Kőért, aki ahelyett, hogy értetlenkedne, kivel is áll szemben, kiveszi a szót T’Challa szájából és kibukik belőle a fangirl, hogy maga Űrlord az elkövető. Egy pörgős akciószekvenciát követően Korath végül a Fosztogatók alternatív felállásának tagjává válik, ami rajta kívül is tele van meglepetéssel. Yondun és Kraglinon kívül a csapatot erősíti Sokkoló Arc (Taserface), Nebula és maga Thanos!

What if...?
What if…?: Chris Sullivan, mint Sokkoló arc és Sean Gunn, mint Kraglin. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Kalandozásai során a fiatal wakandai hercegnek sikerül meggyőznie Thanos-t, hogy hagyjon fel az univerzum felének kiirtásával és keressenek együtt békésebb megoldást az erőforrások pótlására. Thanos meglepően jól funkcionál a jók oldalán és rengeteg mókás pillanatot okoz, hogy továbbra is kampányol a Felezés ötlete mellett. Még a Nebulával való kapcsolata is teljesen máshogy alakul, hiszen a lány így jórészt megőrizhette a valódi énjét és sokkal kevesebb gépesítésben volt része, mint az eredeti idővonalon.

Thanos megtérése azonban hatalmi vákuumot szül, ezt pedig egy újabb meglepetésvendég hivatott betölteni: Taneleer Tivan, a Gyűjtő, akit szintén az első Galaxis Őrzői-filmből ismerhetünk. Ahogy T’Challa egyre több kozmikus katasztrófát hárított el az évek folyamán, a Gyűjtő is egyre messzebbre nyújtózkodott és megalomán módon univerzumszerte él a hóbortjának: begyűjteni a galaxisok flóráját és faunáját.

What if...?
What if…?: Benicio Del Toro, mint Taneleer Tivan, a Gyűjtő. Kredit: ©Marvel Studios 2021

A karakterek közötti kapcsolat és hatalmi pozíciók tisztázása után végre rátérünk a lényegre, ami egy űrben játszódó heist kaland: Nebula megbízza a Fosztogatókat, hogy lopják meg a Gyűjtőt, aki egy becses és ritka kincset őrizget, amivel ráadásul Thanos népirtás-elméletére is simán rá lehet cáfolni. Az akció természetesen látszólag félremegy T’Challa foglyul ejtésével és Nebula árulásával, de mind tudjuk, hogy nincs jó lopásközpontú sztori duplacsavar nélkül, így hamar kiderül, hogy a bebörtönzés is a terv része. 

T’Challa hercegnek a Gyűjtőn túl még egy nehézséggel meg kell bírkóznia, mégpedig Yondu hazugságával, miszerint Wakanda elpusztult, ezáltal az ifjú kénytelen volt Yonduval maradni és bebarangolni a világűrt. Ebben a tekintetben a második rész sem tér el meredeken az elsőben lefektetett szabályoktól, hiszen Yondu és T’Challa is hűek a filmekben látott személyiségjegyeikhez. Jó Marvel-sztori révén persze minden a helyére kerül, és a herceg önmagához hű módon rendezi a konfliktust nevelőapjával, hogy aztán meglátogathassa az igazit is.

What if...?
What if…?: Djimon Hounsou, mint Korath; Michael Rooker, mint Yondu; Chadwick Boseman, mint T’Challa/Űrlord; Sean Gunn, mint Kraglin és Chris Sullivan, mint Sokkoló arc (Taserface). Kredit: ©Marvel Studios 2021

Tivan gyűjteményében rengeteg érdekes dolgot fedezhetnek fel a szemfülesek a végső harc során: Amerika Kapitány pajzsát, Thor pörölyét, de még Korg kezét is, ezáltal a What if…? második epizódja is tele van apró kikacsintásokkal a hűséges rajongók számára, és még Howard kacsa is kiemelt szerephez jut.

A What if…? második epizódja tökéletesen prezentálja a sorozat célját. Szórakoztató, messze eltér az eredeti történettől, de a karakterei felismerhetőek, megtartják eredeti személyiségjegyeiket. Ebből az Űrlordból pedig akár egy saját sorozatot is elnéznénk.

Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.