péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Ezt a filmet nehéz lesz megmenteni a süllyedéstől: Mélyvíz (Deep Water, 2022 – Amazon Prime Video) kritika

Mindig üdítő érzés, ha valami új, érdekes thrillert kapnak a zsáner kedvelői. Ben Affleck anno a Holtodiglan című, David Fincher alkotással igazán nagyot durrantott, a 2010-es évek egyik igazán meghatározó thrillerje volt. Most a Mélyvíz is hasonlóan egy regény adaptációja, és az előzetes alapján is egy igazán titokzatos, jó kis thrillernek ígérkezett.

A mozi egy házaspárra, Vicre (Ben Affleck) és Melindára (Ana de Armas) koncentrál, akiknek kapcsolatuk távolról sem mondható egészségesnek. A nő folyamatosan más férfiakkal flörtöl, és teszi ezt abszolút nyíltan, a férfi előtt. Ezek a férfiak azonban szépen sorban eltűnnek, illetve rejtélyes módon meghalnak.

A film alapkoncepciója igazán érdekes. Az egész mozi során azt láthatjuk, hogy a nő gyakorlatilag a férje szeme előtt kavar férfiakkal, meghívja magukhoz, és kikezd velük. Vic pedig gyakorlatilag csak nézi ezt, anélkül, hogy bármi látványosat is tenne, legalábbis úgy tűnik.

Nézőként kissé kényelmetlen nézni ezt a kapcsolatnak nem nevezhető akármit. Nem tudjuk meg, hogy mi is az oka annak, hogy ennyire szabad pórázra van engedve a nő, és ez kicsit érthetetlenné is teszi a látottakat. Mert bár próbálja az ember komolyan venni az eseményeket, egyszerűen annyira életidegen ez a szituáció, hogy a film hiába próbál néha igazán titokzatos és feszült lenni, nem igazán működik ezzel a storyval.

Mélyvíz kritika
Grace Jenkins, mint Trixie; Ana de Armas, mint Melinda és Ben Affleck, mint Vic. Kép: Digital Spy

Vannak kimondottan jó részletei, ahol egészen jól megteremti a thrillerekre jellemző atmoszférát, ám ezek elhanyagolható hányadai a mozinak. Amikor fény derül bizonyos titkokra, az sem üt igazán, mert az alapszitu olyannyira lehetetlennek tűnik, és néha már-már komikusak, hogy agyonüt mindenféle feszültséget.

Ez abszolút a forgatókönyv számlájára róható, mert a színészekkel semmi gond nincs. Ben Affleck és Ana de Armas is kiválóan játszik, és ezt az még pikánsabbá teszi, hogy ők még nem olyan régen valóban egy párt alkottak az életben.

Mélyvíz kritika
Ana de Armas, mint Melinda és Jacob Elordi, mint Charlie. Kredit: © 20th Century Studios. All rights reserved.

Nem tudom, hogy a regény mennyire árnyalta jobban a dolgokat, de a film kb. felétől minden titokra fény derül, és onnantól igazából minden maradék kétely és feszültség eltűnik. A mozi utolsó negyed órája pedig teljes mértékben komolyan vehetetlen, már-már thriller-komédiákat meghazudtoló szinteket hoz.

A Mélyvíz thrillerként sajnos nem működik. A sokszor komikus, teljesen életszerűtlen elemeivel tarkítva egyfajta könnyedebb, thriller-szerűség, csak abban nem vagyok biztos, hogy ezt annak szánták. Ha ezt ilyen módon szerették volna tálalni, akkor oké, ha nem, akkor sajnos ez nagyon félrement.

Mélyvíz kritika pontozó thumbnail
Mélyvíz (Deep Water, 2022 - Amazon Prime Video)
Összességében
A Mélyvíz egy maximum egyszer nézős, thrillernek csak nagyon finoman nevezhető alkotás lett. A színészekre nem lehet panasz, ám a forgatókönyv nagyon mellément.
Rendezés
5
Színészi alakítás
7
Forgatókönyv
4
Fényképezés
7
Filmzene/Hang/Effektek
6
6
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.