péntek, május 24, 2024

Trending

Hasonlóak

A végzet órája (The House with a Clock in Its Walls – 2018) [Kritika]

Az idei Halloweent igencsak elárasztották a horrorisztikus filmek a mozikban. Nem is nagyon emlékszem, mikor volt utoljára (ha egyáltalán volt) ennyi, az ünnephez kapcsolódó alkotás a filmszínházakban. Szinte minden korosztály megtalálhatja a neki tetsző és stílusú horrorfilmet októberben. Akik a keményebb, véresebb horrorra vágynak, azoknak a Halloween folytatása, akik a családiasabb verzióra voksolnak, azoknak pedig a Libabőr 2. után a Végzet órája lesz az, amit akár gyerekekkel is megnézhetnek. A filmet az az Elit Roth rendezte, akinek már jó pár sikeres alkotás kapcsán találkozhattunk a nevével. Ilyen például a Kop-kop, Motel vagy a Bosszúvágy.

Jack Black (Libabőr, Jumanji, Rocksuli) idén két filmmel is tiszteleg az amerikai ünnep előtt. A már említett Libabőr 2. után, egy modernkori varázsló bőrébe bújik a Végzet órája című családi, fantasy, horror besorolásba került alkotásban. Szerencsére nagyszerű partnert kapott maga mellé a filmben, a kétszeres Oscar-díjas és többszörös Golden Globe-díjas ausztrál színésznő, Cate Blanchette (Aviátor, Gyűrűk ura, Blue Jasmine) személyében. És hogy ne maradjunk főgonosz nélkül, Kyle MacLachlan (Twin Peaks, Született feleségek, Így jártam anyátokkal) is feltűnik a filmben.


A történet szerint az árván maradt 10 éves Lewis (Owen Vaccaro) nagybátyjához, Jonathan-hez (Jack Black) kerül, aki egy óriási házban él, mely tele van furcsa, varázslatos dologgal. Éjjelente pedig rejtélyes óraketyegés hallatszik a falból, melynek kilétét kezdetben homály fedi. A szomszédban él Florence (Cate Blanchette) a belevaló boszorkány, aki Johanthannal együtt próbál rájönni a falban folyton ketyegő időmérő kilétének helyére. Kis főhősünk miután rájön, hogy nagybátyja valójában egy varázsló, ő is belemerül a mágia világába. Majd egy balul sikerült várázsló-projekt során feltámasztja azt az egyetlen egy halottat, akit legkevésbé kellett volna, nagybátyja régi barátját, Isaac Izardot (Kyle MacLachlan), a gonosz varázslót. Akinek egyetlen egy célja, hogy beindítsa a Végzet óráját. Megkezdődik tehát a harc az idővel, hogy mentsék a menthetőt és megakadályozzák Isaacot terve megvalósításában.

Bár a Harry Potter láznak már egy ideje vége (ha nem vesszük most ide a Legendás állatok sorozatot), ez a film valahol próbálja még egy kicsit meglovagolni a varázslóvilág tengerének utolsó hullámait. Maga a film inkább a gyerekeknek szól, hogy ők se maradjanak ki a halloweeni moziőrületből. Vicces párbeszédek, helyzetkomikumok és látványos elemekkel díszített közel 104 perces családi filmet kapunk. Nem kell tőle sokat várni, a fent említett célnak megfelel. Se több, se kevesebb, családi programnak megteszi az őszi szünetben.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés10 Votes
36
A végzet órája
Összességében
A végzet órája tökéletes őszi kikapcsolódás az egész családnak, de elsősorban inkább a fiatalabb közönséget veszi célba.
Pozitívumok
Gyerekeknek tökéletes kikapcsolódás
Vicces párbeszédek és helyzetkomikumok
Látványos képi világ
Negatívumok
90 perces játékidő is bőven elég lett volna
Harry Potter utánérzet
60
Értékelés
Dörgő Dániel
Dörgő Dániel
A filmek, a mozik mindig is kiemelt részét képezték életemnek. Lassan huszadik éve lesz, hogy belekerültem a filmkészítés világába. Megannyi élmény ért ezalatt a két évtized alatt, sok produkcióban részt vehettem, világsztárokkal forgathattam. Majd jött egy lehetőség, hogy írhatnék kritikákat is. Számomra fontos szempont, - hogy sokakkal ellentétben- én nem akarom megmondani a nézőnek, hogy egy film jó-e vagy sem, kell-e szeretni vagy sem. Hanem, minél objektívebb alapon bemutatni egy alkotást, hogy az olvasó maga döntse el, az adott mozi számára mit nyújthat. Persze a kritikaírás tartogat magában szubjektivitást is, de minden embernek mások az igényei, így inkább az adott film érdekességeire, valamint az azzal kapcsolatos, fontosabb információkra helyezem a hangsúlyt. Hisz mindenki el tudja maga dönteni, hogy az neki tetszett-e vagy sem. Műfajban vannak prioritást élvező filmek számomra is, de szívesen megtekintek olyan alkotásokat is, melyeket alapból lehet nem néznék meg. Volt erre is példa már és rájöttem, minden filmből lehet tanulni, minden műfajra nyitottnak kell lenni. Így fejleszthetjük ismereteinket és önmagunkat is. Örömmel tölt el, hogy egy olyan nagyszerű csapat tagjaként, mint az Artsomnia, oszthatom meg filmes véleményem a közönséggel.