A mandalori (The Mandalorian – 2019) [Pilotkritika]

Tegnap végre elérkezett a várva várt nap! Ugyanis a világ jelenleg legnagyobb filmstúdiója/médiavállalata, vagyis a Disney elindította saját online streaming szolgáltatását, a Disney+-t. Az vadiúj platform rengeteg exkluzív tartalommal vette kezdetét, melyek közül egyértelműen a The Mandalorian névre keresztelt, első élőszereplős Star Wars sorozat bevezető része volt a legnagyobb durranás. Természetesen mi is tűkön ülve vártuk, hogy az egeres cég a – rajongók többsége szerint – félresikerült, Az utosló Jedik és a Solo: Egy Star-Wars történet után mit tud kihozni ebből az univerzumból, méghozzá sorozat formátumban.


A történet szerint a Jedi visszatér után, de még az Ébredő Erő eseményi előtt járunk, ahol egy (egyelőre) névtelen mandalori fejvadász ténykedéseinek lehetünk szem és fültanúi, akire nem lehet hatni semmivel. Ha megkapta a megbízást, és te vagy a kiszemelt, akkor biztosan le fog szállítani, hiába van pénzed, vagy ész érved arra vonatkozóan, hogy miért nem kéne vérdíjnak lennie a fejeden. Aztán egy nap olyan megbízást kap, jobban mondva vállal el, ami minden csak épp nem szokványos és veszélytelen.

Már az elején szeretném azzal kezdeni, hogy a The Mandalorian-hoz hasonlót soha ezelőtt nem láthattunk a Star Wars több, mint 40 évre visszanyúló történetében. A Jon Favreau (Vasember 1-2, A dzsungel könyve, Az oroszlánkirály) felügyelete alatt készült és java rész általa is írt széria bevezető része ugyanis olyan komorra sikerült, hogy az még engem is meglepett. Ha mindenképpen hasonlítanom kéne valamelyik korábbi Star Wars filmhez, akkor talán a Zsivány Egyes-hez áll legközelebb hangulatban, de még annál is jóval sötétebb tónusú. És ez véleményem szerint baromi jól áll neki. A készítők nem hazudtak, amikor azt mondták, hogy olyan lesz, mint egy űrwestern. Hát valóban olyan lett! Itt jóformán mindenki előbb lő, vagy üt, mint, hogy kérdezne.

Habár biztos voltam benne, hogy a látványra ezúttal sem lesz panasz, mégis meglepődtem, mennyire odatette magát a Disney. Mert elvégre mégis csak egy sorozatról beszélünk, de ez a 39 perces játékidő alatt egy másodpercre sem jutott eszembe. Annyira gondosan, aprólékosan és nagy odafigyeléssel volt prezentálva minden, mintha csak egy mozifilmet néztem volna. A címszereplőt alakító Pedro Pascal annak ellenére is remekel, hogy arcát egy pillanatra sem látjuk. A már most számtalan Easter Egg-nek köszönhetően pedig a franchise rajongói garantáltan elégedettek lehetnek. Egyedüli negatívumként talán azt lehetne felhozni, hogy lesz akiknek túlságosan is lassú lesz a tempója. Várjuk a folytatást!

A sorozat következő részeiről külön nem, de a teljes évadról írunk majd!

Neked mennyire tetszett az epizód?
Olvasói értékelés40 Votes
74


The Mandalorian: Pilot
Összességében
A The Mandalorian az első rész alapján egy meglepően komor fejezete lesz a Star Wars franchise-nak, de ez szerencsére nagyon jól áll neki. Azok számára pedig kifejezetten ajánlott néznivaló, akik a Disney eddigi filmjeit túl színes-szagosnak tartották.
Pozitívumok
Sorozat létére nagyon látványos
Meglepően komor
Már most tele van Easter Egg-ekkel
Negatívumok
Egyeseknek kissé lassú lehet
80
Értékelés

Friss

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

A titokzatos nő kritika (Decision to Leave/Heojil kyolshim, 2022) – A bűn, és a szerelem összefonódása

Ez az alkotás, annak a Park Chan-wooknak a legújabb műve, akinek az életművében már...

Babylon kritika (Babylon, 2022) – Betekintés Hollywood legmélyebb bugyraiba

Damien Chazelle korunk egyik legnagyobb tehetsége. Még csak 37 éves, de már olyan nagyszabású...