Megjött apuci! 2. (Daddy’s Home 2 – 2017) [Kritika]

A Megjött apuci egy kellemes vígjáték volt, amely lelkesen próbált betekintést nyújtani napjaink férfiáról alkotott elképzeléseink feszültséggel teli világába. Az érzékeny, érzelmileg fejlettebb férfiak megfélemlítve érezhetik magukat az erősebb, magabiztosabb férfiak seregétől, különösen akkor, ha a sereg egy tagja a feleség macho ex-férje. Hasonlóan a Rossz anyák karácsonyához, a Megjött apuci 2 is a különböző generációk egy fedél alatti összezárásából fakadó szorongást veszi alapjául. A másik közös pont, hogy a fő karakterek szülei, pont olyanok mint ők, csak sokkal kifejezőbb módon.

A rendező és társ író, Sean Anders főként az első rész konfliktusát adó különbözőségekre fekteti a hangsúlyt, így alakítván ki a dinamikát: Brad egy sápadt mamlasz, Dusty pedig egy dögös alfa hím, akik Dusty gyerekeinek figyelméért és szeretetéért versengenek. Anders a második részben úgy próbálja növelni a tétet, hogy bekerülnek a képbe a karikaturisztikus nagyapák is, akiket Lithgow és Gibson olyan közömbösséggel játszanak, hogy ahelyett, hogy valamiféle pluszt adnának a produkcióhoz, csak lassítják annak a filmnek lendületét, amelyből már amúgy is hiányoznak a minőségi poénok.

Az érzéketlen, ellenséges apafigurát megszemélyesítő Gibsont kétségkívül provokatívnak szánták, tekintve a színész alkoholizmustól, bántalmazásaitól, letartóztatásaitól, rasszista és antiszemita megjegyzéseitől terhes múltját. Az Oscar győztes néhányszor megvillantja védjegyévé vált őrült tekintetét, és ennyitől el is várja, hogy a nézők egyértelműnek vegyék karaktere bajkeverő személyiségét, csakhogy az alakítása mellőz minden lendületet és könnyedséget, így ennek következtében csak egy savanyú és erőltetett karaktert vonultat fel.

A Megjött apuci 2 kísérletet tesz egyéb pszeudo-feszült pillanatok felsorakoztatására, kiemelve például egy kislány és egy töltött puska kapcsolatát, de ezek a jelenetek ahelyett, hogy megdöbbentőek vagy humorosan kellemetlenek lennének, egyszerűen csak ízléstelenek. A Megjött apuci 2-ről elmondható, hogy minden, ami az első filmből emlékezetes volt, itt olyan szinten fel van erősítve, hogy az erősen olcsónak hat. Az első részhez hasonlóan Brad itt is helyzet komikumból fakadó megaláztatásokat szenved el, amikor számára bonyolult gépeket kell kezelnie, és ha nem lenne elég egyértelmű a vicc forrása, akkor a karakterek még vissza is utalnak a 2015-ös film poénjaira, hogy azokat végül a nézők szájába rágják.

Elkerülhetetlen volt az is, hogy Brad és Dusty visszatérjenek régi, civakodó énjükhöz, csak sajnos ez alkalommal Ferrell és Wahlberg pörgős és csipkelődős oda-visszájából hiányzik az első rész élvezete. Ez talán az egyik legsajnálatosabb része az alkotásnak, hiszen a 2010-es Other Guys (nálunk Pancser Police) című filmmel már bizonyították, hogy a yin-yang kémia nagyon is testhezálló a számukra.Megjött apuci! 2.
Összességében
A Megjött apuci 2-ről elmondható, hogy nincsen türelme a finomabb poénok felépítéséhez, hanem úgy erőlködik az egymásra pakolt és viccesnek szánt jelenetekkel megnevettetni a nézőt, hogy az erősen izzadságszagú lesz és a színészek arra kényszerülnek, hogy feljavítsanak egy unalmas forgatókönyvet.
Pozitívumok
A két főszereplő próbálja menteni a menthetetlent
Negatívumok
Erőltetett, újrahasznosított poénok
Unott színészi játék
40
Értékelés

Friss

Star Wars: Thrawn-trilógia – Legendák – a legjobb történetek könyvajánló: Mindenki kedvenc Star Wars folytatása újra a boltokban!

Ezúttal kemény kötetes változatban jelent meg a Szukits gondozásában Timothy Zahn remekműve, a Thrawn-trilógia,...

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....

Hasonlóak

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....