fbpx
22.8 C
Budapest
csütörtök, június 17, 2021

Logan – Farkas (Logan – 2017) [Kritika]

Hugh Jackman, 17 évvel ezelőtt bújt először Farkas (Rozsomák) bőrébe, az első X-men film kapcsán. Ezt követően pedig még kilencszer öltötte magára a mogorva mutáns szerepét. Aztán 2009-ben saját filmet kapott, X-men kezdetek: Farkas címmel, amit a rajongók és a kritikusok egyaránt földbe döngöltek. Ezután sokáig kérdéses volt, hogy folytatódhatnak-e Farkas különálló kalandjai a mozivásznakon. A folytatásra végül 2013-ban került sor, ami nemes egyszerűséggel a Farkas címet kapta. Ez a rész már jóval kedvezőbb kritikákat kapott és a rajongók is elnézőbbek voltak a folytatással kapcsolatban. Újabb négy év elteltével pedig elérkeztünk a trilógia záródarabjához, ami minden tekintetben túltesz az előbb említett két filmen.

2029-et írunk. A mutáns faj ekkorra már teljes egészében eltűnt a Föld színéről. Logan és Xavier professzor egyedüli túlélőkként egy, a mexikói határ közelében lévő, elhagyatott gyárépületben húzzák meg magukat. Mindkettejük felett jócskán eljárt az idő. Logan reflexei lelassultak és már gyógyulni sem, gyógyul olyan gyorsan, mint eddig. A professzor pedig Alzheimer-kórral küzd, ami esetében tömegkatasztrófákat előidéző rohamok kísérnek. Az egyik nap, egy rejtélyes nő és egy még rejtélyesebb gyermek keresi fel Logan-t. Ettől kezdve pedig az amúgy sem épp nyugodt életét végérvényesen felforgatják. A lányt ugyanis egy mutánsokat kutató szervezet tagjai üldözik, akik mindent elkövetnek, hogy megtalálják és elfogják őt.

A Logan a legjobb különálló Farkas mozi, ehhez kétség sem fér, de azt már nem merném ennyire biztosan kijelenteni, hogy a legjobb képregényfilm, vagy X-men film is lenne. Hiába komolyabb a hangvétel és hiába nagyobb az érzelmi töltet, a sztori hiányosságait és sablonosságát ezek nem mindig tudták feledtetni, mert legyünk őszinték, ezt már láttuk nem egyszer. Persze a tálalás más és szó se róla nagyon impozáns, de ettől még nem lesz valami automatikusan tökéletes és ezzel most nem azt akarom mondani, hogy a Logan rossz film lenne, mert természetesen nem az. A hangulat váltás és korhatárosság kifejezetten jót tett a filmnek és ennek köszönhetően végre megkaphattuk azt a Logant, azt a Farkast akire annyi éven át vártunk. Megkeseredett, szókimondó és brutális. Hugh Jackman a 17 év alatt teljes vállszélességgel kiállt az általa játszott karakter mellett, de színészi képességeit ez idáig egyik X-men filmben sem csillogtathatta meg igazán. A Logan-ben végre erre is lehetősége nyílt és ezt karrierje egyik legjobb alakításával hálálta meg. Ugyanez mondható el a Professzort – szintén 17 éve – alakító Patrick Stewart-ról is. Kettejük “apa-fia” kapcsolata pedig kétségkívül a film legjobb eleme, mély és drámai.

Az akció jelenetek az R besorolásnak hála kellőképpen látványosak, explicitek és természetes hatás látszatát keltik a nézőben. A vizuális effektusokat csak minimális mértékben vannak jelen, nincsenek nagy moneyshot-ok, nincs az egész világot fenyegető veszély és ezért nincs látványos világ megmentés sem, a legjobb az egészben pedig az, hogy ezek nem is hiányoznak, a Logan ezek nélkül is tökéletesen működő szuperhős és akció film is egyben.

Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/
Hírdetés

LEGFRISSEBB