csütörtök, február 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Logan – Farkas (Logan – 2017) [Kritika]

Hugh Jackman, 17 évvel ezelőtt bújt először Farkas (Rozsomák) bőrébe, az első X-men film kapcsán. Ezt követően pedig még kilencszer öltötte magára a mogorva mutáns szerepét. Aztán 2009-ben saját filmet kapott, X-men kezdetek: Farkas címmel, amit a rajongók és a kritikusok egyaránt földbe döngöltek. Ezután sokáig kérdéses volt, hogy folytatódhatnak-e Farkas különálló kalandjai a mozivásznakon. A folytatásra végül 2013-ban került sor, ami nemes egyszerűséggel a Farkas címet kapta. Ez a rész már jóval kedvezőbb kritikákat kapott és a rajongók is elnézőbbek voltak a folytatással kapcsolatban. Újabb négy év elteltével pedig elérkeztünk a trilógia záródarabjához, ami minden tekintetben túltesz az előbb említett két filmen.

2029-et írunk. A mutáns faj ekkorra már teljes egészében eltűnt a Föld színéről. Logan és Xavier professzor egyedüli túlélőkként egy, a mexikói határ közelében lévő, elhagyatott gyárépületben húzzák meg magukat. Mindkettejük felett jócskán eljárt az idő. Logan reflexei lelassultak és már gyógyulni sem, gyógyul olyan gyorsan, mint eddig. A professzor pedig Alzheimer-kórral küzd, ami esetében tömegkatasztrófákat előidéző rohamok kísérnek. Az egyik nap, egy rejtélyes nő és egy még rejtélyesebb gyermek keresi fel Logan-t. Ettől kezdve pedig az amúgy sem épp nyugodt életét végérvényesen felforgatják. A lányt ugyanis egy mutánsokat kutató szervezet tagjai üldözik, akik mindent elkövetnek, hogy megtalálják és elfogják őt.

A Logan a legjobb különálló Farkas mozi, ehhez kétség sem fér, de azt már nem merném ennyire biztosan kijelenteni, hogy a legjobb képregényfilm, vagy X-men film is lenne. Hiába komolyabb a hangvétel és hiába nagyobb az érzelmi töltet, a sztori hiányosságait és sablonosságát ezek nem mindig tudták feledtetni, mert legyünk őszinték, ezt már láttuk nem egyszer. Persze a tálalás más és szó se róla nagyon impozáns, de ettől még nem lesz valami automatikusan tökéletes és ezzel most nem azt akarom mondani, hogy a Logan rossz film lenne, mert természetesen nem az. A hangulat váltás és korhatárosság kifejezetten jót tett a filmnek és ennek köszönhetően végre megkaphattuk azt a Logant, azt a Farkast akire annyi éven át vártunk. Megkeseredett, szókimondó és brutális. Hugh Jackman a 17 év alatt teljes vállszélességgel kiállt az általa játszott karakter mellett, de színészi képességeit ez idáig egyik X-men filmben sem csillogtathatta meg igazán. A Logan-ben végre erre is lehetősége nyílt és ezt karrierje egyik legjobb alakításával hálálta meg. Ugyanez mondható el a Professzort – szintén 17 éve – alakító Patrick Stewart-ról is. Kettejük “apa-fia” kapcsolata pedig kétségkívül a film legjobb eleme, mély és drámai.

Az akció jelenetek az R besorolásnak hála kellőképpen látványosak, explicitek és természetes hatás látszatát keltik a nézőben. A vizuális effektusokat csak minimális mértékben vannak jelen, nincsenek nagy moneyshot-ok, nincs az egész világot fenyegető veszély és ezért nincs látványos világ megmentés sem, a legjobb az egészben pedig az, hogy ezek nem is hiányoznak, a Logan ezek nélkül is tökéletesen működő szuperhős és akció film is egyben.

Logan - Farkas
Összességében
A Logan, egy néhol túlzottan is lassú film és forgatókönyv szempontjából sem áll mindig a helyzet magaslatán, de mindenért kárpótol Jackman és Stewart nem mindennapi játéka, a szívszorító lezárás és a vérben tocsogó harcjelenetek.
Pozitívumok
Igazi érzelmi hullámvasút
Hugh Jackman és Patrick Stewart életük alakításait nyújtják
Negatívumok
Néhol túlzottan lassú lefolyású
80
Értékelés
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/