szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

Libabőr 2. – Hullajó Halloween (Goosebumps 2: Haunted Halloween – 2018) [Kritika]

Akik szülőként nagy rajongói a horror filmek műfajának, azok talán sokszor gondolkodnak el azon, hogy mi az az életkor és mely az az alkotás, amikor és amellyel bevezethetik gyermekeiket a borzongás bizarr örömeibe. Szóval a felnőtteknek fel van adva a lecke, hogy egy gyermekbarát, de mégis kellemesen riogató alkotást találjanak, amely az egész családnak megfelel. Aki fiatalabb korában hozzám hasonlóan nagy R. L. Stein rajongó volt és olvasta a könyveit, azok talán még emlékeznek az 1995-től 1998-ig futó sorozatra (itthon jellemzően videótékákban lehetett ezeket fellelni), melynek epizódjai tökéletesen adaptálták a könyvek hangulatát és kiválóan alkalmasak voltak arra, hogy valóban lúdbőrözzön az ember tőle és bevezesse a gyerekeket egy olyan világba, ahol a teret nyert rettegésen keresztül sokszor elgondolkodtató leckékkel is szembesítették őket. Rengeteg részt még mind a mai napig fel tudok idézni és mellette azt is, hogy milyen érzéseket váltott ki belőlem.

Sajnos a 2015-ös, Jack Black nevével fémjelzett film is vérszegény volt az alapokhoz képest, de még volt benne annyi energia és alkotó szellem, hogy egy kicsit kreatívak legyenek a készítők. A Libabőr 2: Hullajó Halloween sajnos egy szikrányi atmoszférán kívül nem nyújt sokat. Wardenclyffe városkájában két jó barát, Sonny és Sam (Jeremy Ray Taylor és Caleel Harris) egy elhagyatott, romos házban találnak egy hasbeszélő bábut, Pepit, aki később életre kel. Pepi célja, hogy találjon magának egy családot, ezért mindenféle szörnyeket szabadít a városra Halloween éjszakáján és a fiúk, Sarahval, Sonny nővérével belevetik magukat a szörnyekkel teli éjszakába, hogy megállítsák Pepit.
A leginkább csalódást keltő az, hogy kisülhetett volna valami jobb is annál, mint, amit kaptunk. A gyerekszereplők elviselhető és szerethető karaktereket keltenek életre, az alkotók elérték, hogy végig szurkoljon nekik a néző, pedig sok gyerek- és családi film vérzik el azon, hogy idegesítő, ripacskodó tizenpár éveseket kell, majd másfél órán keresztül bámulni. Szomorú, hogy a készítők egy olyan alapanyagból, ami tálcán kínálja a gyerek borzongató történeteket, semmi egyedit nem voltak képesek létrehozni, sőt a film egy bizonyos pontján (Ken Jeong felesleges beöltözős jelenete) azt éreztem, hogy elcsalták az egész filmet és a könnyebb utat választották egy viccesnek szánt zenés montázzsal, ahelyett, hogy az író megerőltette volna magát. Azért mert egy film inkább szól a gyerekeknek, attól még annak a történetnek is kijár annyi, hogy okos legyen.

A látványvilág  (tekintve a film költségvetését), egyáltalán nem vészes. A díszletek is egészen szép összképet mutatnak, a bevásárlóközpontról és a házakról elhiszem, hogy használják az emberek és nem csak arra a pár perces jelenetre építették. A CGI-nál persze itt-ott kilóg a lóláb, de annyi igazán a készítők számlájára írható, hogy nem csak számítógépes szörnyeket látunk, hanem jelmezeket is, amiket a jelmeztervezők és sminkesek egész szépen összeraktak. Maga a mozi nem tesz hozzá a látványhoz vagy az élményhez, így szerintem semmit nem veszít az ember, ha megvárja amíg otthon is megnézheti.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés7 Votes
52
Libabőr 2. - Hullajó Halloween
Összességében
Ha valaki olyan művet keres, amivel tágíthatja gyermeke világképét és szeretné neki megmutatni, hogy a rossz dolgokból is lehet valami értékeset tanulni és hogy nem feltétlenül kell félni az ismeretlentől, az inkább keresgéljen tovább. Annyi sokkal okosabb és szebb történet van a Libabőr 2-nél.
Pozitívumok
Szerethető gyerekszínészek
Meggyőző díszletek és jelmezek
Negatívumok
Nem túl okos
Se nem félelmetes, se nem tanulságos
45
Értékelés