Kszi, Simon (Love, Simon – 2018) [Kritika]

A film alapjául szolgáló regény magyarul körülbelül egy éve jelent meg hazánkban, mérsékelt sikerrel. Világszerte viszont annál nagyobb port kavart nyers őszinteségével, egyenességével, témájával és nem mindennapi humorával. Erre természetesen hamar felfigyelt Hollywood is. Idén, George Berlanti rendezői irányítása alatt a Jurassic World és a Minden, minden fiatal sztárjával, Nick Robinsonnal a főszerepben pedig már meg is filmesítették.

A történet középpontjában Simon (Nick Robinson) áll, aki az átlagos tinik mindennapjait éli. Van egy szerető pszichológus anyukája (Jennifer Gartner) egy vagány, de annál érzelmesebb ex-sportoló apja (Josh Duhamel) és egy kishúga, aki a fejébe vette, hogy ő bizony minden áron szakács lesz, ezért a családon teszteli különböző hol jobban, hol kevésbé jól sikerült ételeit. Simon velük ellentétben azonban teljesen átlagosnak mondható. Van három nagyon jó barátja, színdarabban játszik és van egy hatalmas titka: meleg. Így indul a nagy kaland. Egy átlagos kertvárosi élet.

Látszólag. Ugyanis a film játékideje alatt szövetségek és szerelmek szövődnek, szívek törnek össze, van akit megaláznak és van, aki teljesen elveszik az érzelmek tengerében. Van, aki nem talál magára, és olyan is, aki a végén mindent feltesz egy lapra. Nick Robinson előtt azt gondolom, hogy fényes jövő áll. Játéka mellőzi a felesleges túlzásokat. Tökéletesen alakítja a jó fej, szendének látszó, de – amikor kell – kellően vagány srácot, aki mindezek mellett ugye meleg. Nem ripacskodik, nem erőltetett a játéka és ennek ellenére mégis elviszi a hátán az alkotást.

Filmbéli gyerekkori barátai közül kiemelném Katherine Langford-ot, aki egy másik nagysikerű könyv, a Tizenhárom okom volt adaptációjában játszott főszerepet. Sajnos róla azonban nem tudok ennyire pozitívan nyilatkozni. Karaktere szinte egy az egyben ugyanaz, mint ami a Netflix sorozatában is volt. Visszahúzódó, átlagos, de csinos szomszédlány, aki nem találja helyét a világban, és szerelmes a legjobb barátjába, akinek ez nem esik le és nem úgy tekint rá. Sok vizet nem zavar, annyira sablonos és semmilyen a karaktere, ahogy maga a játéka is. Már-már eltűnik a sok kiváló mellékkarakterek között.

Vele ellentétben ötletes és üde színfoltja a filmnek a bohókás, de laza és időnként túl közvetlen iskolaigazgató helyettes, Mr. Worth, akit Tony Hale (Az alelnök, Az ítélet: család) alakít. Kicsit kelekótya, igyekszik kemény lenni, de inkább az a lúzer típus az életben. Viszont kedveli Simon-t, és ami a szívén az a száján. Érzelmes ember. Bízom benne, hogy a jövőben még több hasonló mókás karaktert kap, mert jól áll neki.

A Kszi, Simon 2018. június 21-én kerül bemutatásra a Fórum Hungary forgalmazásában.

Kszi, Simon
Összességében
Hatalmas pozitív csalódásként éltem meg a Kszi, Simon című filmet. Mert annak ellenére, hogy ez a romantikus-vígjáték, első sorban a fiatalabb, tini korosztályt célozza meg, nyugodt szívvel mondhatom, hogy tizenöttől felfelé bárki megtekintheti, nem fog benne csalódni. Kellően van fűszerezve humorral, kitűnő retró zenékkel, többnyire szerethető karakterekkel és tanulsággal.
Pozitívumok
Nick Robinson kimagasló játéka
Komoly mondanivalóval bír
Hangulatos és élvezetes filmzene
Kiváló mellékkarakterek
Negatívumok
Katherine Landford ripacskodása és jellegtelensége
Josh Duhamel időnként túlcsorgó érzelmi kirohanásai
90
Értékelés

Friss

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Tom Cruise ritka szerelmi jelentben szerepel a Top Gun: Maverickben

A Top Gun elképesztő légi felvételeivel lett kultuszfilm 36 évvel ezelőtt, de sokat lendített rajta Tom Cruise híres...
Jordáki Gábor
Jordáki Gábor
Világ életemben nagy tisztelettel és szenvedéllyel voltam a filmek iránt. Első mozis élményem a Fehér nindzsa volt. Lehettem talán 6 éves. Filmajánlók irásával 7eve foglalkozom. Komolyabban, szakmai háttérrel 4 éve . Több online filmes és életmód magazinba jelentek meg cikkeim, kritikáim. Minden műfajt szívesen nézek de a horror és a vígjáték áll az első helyen.

Hasonlóak

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Nincs ki a négy kereke, de nem baj: Álom két keréken (Along for the ride, 2022 – Netflix) kritika

Ismét egy fiatalokról szóló, klasszikus történettel állt elő a Netflix, hogy megpróbálja kielégíteni egyre...

Multiverzumos túra Dokival: Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022) kritika

A Marvel legújabb fázisának célja egyértelmű az Endgame óta. Bevezetni a nézőket a Multiverzumba...