fbpx
8.8 C
Budapest
csütörtök, május 6, 2021
KezdőlapPopkultKritikákKépregénykritika: Ha/Ver – Harmadik könyv

Képregénykritika: Ha/Ver – Harmadik könyv

2008-ban indult útjára John Romita Jr. és Mark Millar közös szuperhős képregényfolyama a Kick-Ass (magyarul Ha/Ver). Ennél jobb időben pedig talán nem is jelenhetett volna meg. Igaz ekkor még a Marvel és a DC moziuniverzuma sehol sem volt, mégis a 2000-es években az X-Mennel és a Pókemberrel megkezdett képregény feldolgozásoknak köszönhetően eddigre már kialakult egy masszív rajongótábor és egyre erősödött a geek kultusz is, amit a Ha/Ver kötetek tökéletesen figuráztak ki, de úgy, hogy közben tisztelegtek is előtte. Ennek köszönhetően hamar megtalálta közönségét és a 2010-es filmváltozat után egyre szélesebb körben vált ismertté és elismertté. Így még ebben az évben megjelent a hét részes folytatás, amit a Szukits Internetes Könyváruház jóvoltából volt szerencsénk elolvasni. 

Dave Lizewski egykor, csekély harci képzettséggel, mindössze két bottal felszerelkezve, maszkot öltött, hogy Ha/Ver néven valódi szuperhőssé váljon. A játszma, amelybe belefogott, rendkívül eldurvult, a tétek megemelkedtek. Az ifjú szuperhős és mindenki legcukibb, kedvenc 11 éves pszichopatája, a feketeöves Kis Dög, nekimentek a maffiának, győztek, és divatot teremtettek: minden utcasarkon megjelennek az álarcos bűnüldözők, és megalakul az első szupercsapat is. Ám ősellenségük, Vörös Köd szerint a szuperhősök ideje lejárt, így pusztulniuk kell.

A második könyv Kis Dög külön kalandját mutatta be nekünk, de a harmadik végre újra Ha/Ver-t helyezi előtérbe. Nem mintha Kis Dög karakterével bármi problémám lenne, de mellékszereplőként sokkal jobban funkcionál, mint főszereplőként. És ez most is bebizonyosodott. Ennek legfőbb oka az, hogy Dave, vagyis Ha/Ver egy sokkal földhözragadtabb karakter, akivel az olvasók jobban tudnak azonosulni, mert pont olyan, mint azok java része. Egy képregény fanatikus, aki szeretne szuperhős lenni. És ebben a kötetben minden eddiginél több olyan dolog történik vele, amiért szerethetjük, izgulhatunk érte, és azonosulhatunk vele. Egyszóval ez az eddigi legérzelmesebb felvonás. Amellett pedig, hogy ez lett a legérzelmesebb, talán az eddigi legbrutálisabb is.

A hétköznapi hősökkel egyidőben ugyanis megjelennek a szuperbűnözők is, akik élén Mutterbaver (egykoron Vörös köd) áll és bosszútól vezérelve csapatba szervezi őket, hogy aztán elszabdítsa a poklot. És nem csak Ha/Ver, valamint Kis Dög fejét akarja, hanem az összes szuperhősét, de úgy, hogy közben a civilet sem kíméli. Ártalanokat (köztük kisgyerekeket is) mészárol le csak, hogy tervét véghez vigye és anarchiát robbantson ki. Ez az erőszakosság azonban véleményem szerint még mindig a Ha/Ver egyik nagy erőssége. Nem finomkodik, mint a legtöbb képregény és nem köt kompromisszumokat csak azért, hogy nagyobb közönséget célozhasson meg.

A harmadik könyv másik nagy pozitívuma, hogy szépen tágítja a cselekményt azzal, hogy az első két rész főszereplői (Ha/Ver és Kis Dög) mellé egyre több önjelölt igazságosztó csatlakozik. A végső összecsapás pedig valami egészen zseniális lett. És egy olyan cliffhangerrel ért véget a történet, ami után leszívesebben azonnal a kezünkbe vennénk a folytatást. Szerencsére már készülőfélben a negyedik kötet, így nemsokára kiderül mi lesz az összecsapás eredménye és annak következménye. Az összhatást legfeljebb az árnyékolhatja be, hogy mostanra kevésbé érződik földhözragadtnak a cselekmény, köszönhetően annak, hogy több olyan elnagyolt karakter (Ruszki Mutter, Csillagsáv ezredes) és mozzanat (összecsapás a Time Squar-en, Ruszki mutter mészárlásai) is helyet kapott benne, amitől helyenként úgy érezhetjük, hogy ez ténylegesen inkább a képzelet szüleménye, sem, mint realista történet, amilyen például az első rész volt.

A Ha/Ver: Harmadik könyv című kiadvány már megvásárolható a Szukits Internetes Könyváruház weboldalán:Hírdetés

KI NE HAGYD!