szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

Új karácsonyi hagyományt teremtünk: Filmek a két ünnep közé

Karácsony van. Ilyenkor az ember végre legálisan is engedélyt kap arra, hogy megálljon és kipihenje az egész éves hajtás okozta fáradtságot. Bekuckózunk, fát díszítünk, ünneplünk és bejglit eszünk, ha meg megszomjaztunk, jöhet egy kis tojáslikőr, forrócsoki vagy puncs. A közös tévézés is sok otthon egyik közös pontja tud lenni ilyenkor, és olyan jó tud lenni, amikor a bontott csomagolópapírok között, a fenyő illatától bódultan a családok együtt tudnak nagyokat nevetni egy bolondos komédián vagy kellemesen izgulni valami mesés kalandfilmen. Fogadjátok sok szeretettel a következő filmes ajánlómat a két ünnep közötti meghitt estékre. Nyugodtan válogassatok kedvetekre, s ki tudja, talán még új karácsonyi hagyomány is születik és a Reszkessetek betörők helyett A Gyűrűk Ura-trilógia lesz az új ünnepi mozi:)

A Gyűrűk Ura-trilógia

Karácsony
Kép: Gorton Community Center

(A Gyűrűk Ura: A Gyűrű szövetsége; A Gyűrűk Ura: A két torony; A Gyűrűk Ura: A király visszatér)

Ha már szót ejtettem róla, kezdődjön vele a lista. A J. R. R. Tolkien regénye alapján készült filmeket talán nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen, úgy gondolom, mindannyian hallottuk már Frodó (Elijah Wood), Aragorn (Viggo Mortensen) vagy Legolas (Orlando Bloom) nevét. A jól ismert sztori Frodó útját kíséri végig a Megyéből egészen Mordor szívéig. Fordulatos utazása során nem kevés kalanddal és kalamajkával találkozik a társául szegődő hősök oldalán. A filmek azonban nemcsak Frodó és az Egy Gyűrű megsemmisítésének történetét mesélik el, hanem Aragorn és Gandalf (Ian McKellen) sorsa beteljesülésének is tanúi lehetünk, csakúgy, mint Sauron bukásának. A Gyűrűk Ura egy kellemes kaland-fantasy, amely a varázslatos tájakon játszódó mesevilágával és a jó gonosz feletti időtlen győzelmének üzenetével egy ideális ünnepi választás.

A hobbit-trilógia

Karácsony
Kép: Slash Film

(A hobbit: Váratlan utazás; A hobbit: Smaug pusztasága; A hobbit: Az öt sereg csatája)

A Gyűrűk Ura mellett elengedhetetlen megemlíteni az előzménytörténetnek számító Hobbit-filmeket, melyek Zsákos Bilbó (Martin Freeman) és Erebor törpjeinek kalandjait mesélik el. Az ősi földjüktől és kincsüktől megfosztott törpök Bilbó segítségével felszabadítóútra indulnak, hogy visszahódítsák a Magányos Hegy mélyén fekvő erődjüket és megszerezzék a területet rettegésben tartó sárkánytól, Smaugtól az Arkenkövet. Azonban tervüket fenyegeti a törp királyok vérvonalát megszüntetni kivánó Azog, és az ő ádáz ork hadserege. Tölgypajzsos Thorin (Richard Armitage) és barátai így nagy veszedelmekkel kell, hogy szembenézzenek. A három részből álló történet gyönyörű és kietlen világokon át kíséri el a hős törpöket és nyújt izgalmas, könnyed kikapcsolódást sokszínű fantáziavilágának köszönhetően.

Családi vakáció-filmek

Karácsony
Kép: Port.hu

(Családi vakáció; Európai vakáció, Karácsonyi vakáció)

Clark Griswold (Chevy Chase) és családja hétköznapi famíliának tűnnek. Nagy nyaralásokat, meghitt, együtt töltött időt terveznek, de az élet valahogy mindig úgy hozza, hogy akarva-akaratlanul komikus problémák sora akadályozza őket a felhőtlen családi pillanatokban. Egy végeláthatatlannak tűnő út a vidámparkba, egy őrült európai körút, vagy épp egy, a fura rokonok által feldúlt karácsonyeste, Griswoldék csak úgy vonzzák a bajt. Szeleburdi, szenzációsan vicces, abszurd módon hihető és egy pillanatig sem gagyi. Ők nem azért kerülnek rossz helyzetbe, mert flúgosak lennének, hanem egyszerűen jóhiszeműen szerencsétlenek, és emiatt hihetetlenül kedvelhetőek. A klasszikussá vált filmek minden darabja (kivéve a 2015-ös Vakáció) habkönnyed, laza nevetésgenerátor, amely méltó arra, hogy a karácsonyi filmezés központi eleme legyen.

Csúcsformában-filmek

Karácsony
Kép: 24.hu

(Csúcsformában 1, 2 & 3)

Jackie Chan (Lee nyomozó) és Chris Tucker (Carter nyomozó) tökéletes buddy cop párosának három őrületesen komikus filmje könnyen emészthető ünnepi falat. Az első részben a hongkongi rendőrség eminens tagját, Lee nyomozót Amerikába küldik, hogy a kínai konzul elrabolt lányát előkerítse. Az FBI azonban nem tart igényt Lee segítségére, és hogy ne legyen láb alatt, a nagydumás és kétbalkezes Carter nyomozó gondjaira bízzák. A páros, miután rájön, hogy kijátszották őket, önálló nyomozásba kezd. A profi harcművész Lee és a szájkaratés Carter egymást tökéletesen kiegészítő partnerek lesznek ebben a komikumtól és csihi-puhitól nem mentes akcióvígjátékban. Ha nem lenne belőlük egy elég, ott van a második és a harmadik rész, Jackie Chan rajongóknak kötelező! Miért ne lehetne éppen a Csúcsformában az új karácsonyi film?

Star Trek-filmek

Karácsony
Kép: CinemaBlend

(Star Trek; Sötétségben – Star Trek; Star Trek: Mindenen túl)

A legújabb Star Trek-mozik egy alternatív idővonalat nyitva támasztják fel az elejéről a jól ismert klasszikus franchise-t. A trilógia első epizódjában megismerjük a nagyszájú, de annál hatalmasabb szívű farmersrácot, James T. Kirköt (Chris Pine) és a kimért, félig vulkáni, félig emberszármazású Spock-ot (Zachary Quinto). Mindketten a Csillagflotta kadétiskolájának tagjai, habitusukat és világnézetüket tekintve pedig nem az a két személy, akik könnyen kijönnek egymással. Mikor azonban a bolygóközi szövetség (Föderáció) a Romulán vezér, Nero (Eric Bana) támadása miatt veszélybe kerül, a két kadét össze kell, hogy fogjon a katasztrófa megakadályozására. Az Enterprise csillaghajó fedélzetén minden felelősség rajtuk van, hogy képesek lesznek-e megfékezni a bajt. A csavaros és izgalmas sci-fi rengeteg kalandot és káprázatosan grandiózus képeket nyújt érzelemmel, drámával és nosztalgiával fűszerezve. Félkemény science fiction, amely az átlagos űrbéli meséknél kicsit több tudományosságot is felvonultat a fantasztikum mellett. Fiatalos, lendületes és megragadó, szerencse, hogy három is született belőle. Segít levenni a téli terheket, karácsonyfa alá való!

Ocean’s-filmek

Karácsony
Kép: Sky

(Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi; Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét; Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik)

Steven Soderbergh klasszikus rablós filmjeit alig akad, aki ne ismerné vagy ne látta volna már legalább egyszer. A csavaros, aprólékosan összeállított, néhol komikus alkotások igazi sztárparádéval támadják a nézők figyelmét. Világraszóló rablások, ritmusos, feszes történetvezetés, minden, amit az Ocean’s-filmek nyújtani tudnak, úgy, hogy a szereplők egymás mellett sokszor a nézőt is megvezetik. Mindegyik film olyan jóleső, édes átverés. Százszor újra lehet őket nézni! Karácsonykor miért ne lehetne egy Ocean’s-maratont tartani? Persze, hogy lehet! Danny Ocean (George Clooney) és bandája mindig valami nagy bulira pályázik, legyen ez Las Vegas három legmenőbb kaszinója, egy roppant értékű Faberge tojás vagy egy hiperszuper kaszinóhotel. Rusty (Brad Pitt), Linus (Matt Damon), Virgil (Casey Affleck), Robbantós (Don Cheadle) és a többiek agyafúrt mestertolvajlásai az ideális választások lehetnek az ünnepekre.

Narnia krónikái

Karácsony
Kép: Screen Rant

(Narnia krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény; Narnia krónikái: Caspian herceg; Narnia krónikái: A Hajnalvándor útja)

Négy fiatal, átverekedve magát egy nagy ruhásszekrényen, hirtelen Narnia misztikus világában találja magát, különféle mesebeli lények és világok között. A fiatalok lassan megismerik Narnia csodákkal teli világát és felveszik a harcot a Narniát uralma alá vonni akaró Fehér Boszorkány ellen. Egy mitikus Oroszlán vezetésével felismerik rendeltetésüket és győzedelmeskednek a gonosz erők felett. A második részben két testvér ismét visszatér Narnia földjére, hogy felszabadítsa azt egy gonosz királytól, a harmadik részben pedig a Hajnalvándor nevű hajón elvándorolnak egészen a világ határáig. A Narnia krónikái vérbeli mesés fantasy, amely a Gyűrűk Urához hasonlóan kiválóan passzol a karácsonyi fények mellé. Hangulata, barátságossága és a jók örökös győzelmének hirdetése tette ezt a lélegzetállító tájakat bemutató alkotást igazán népszerűvé.

Indiana Jones-filmek

Karácsony
Kép: Empire

(Az elveszett frigyláda fosztogatói; Indiana Jones és a végzet temploma; Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag; Indiana Jones és a kristálykoponya királysága)

A vakmerő régészprofesszor kalandjait is bizonyára rengetegen ismerik, mégis úgy gondolom, hogy ezek az időtlen alkotások jól csúsznak a bejgli és a tojáslikőr mellé. Varázslatos ereklyék, ősi titkok és mérhetetlen kaland, Indiana Jones (Harrison Ford) sosem unatkozik. Az első részben megpróbálja megakadályozni, hogy a németek a háborúban felhasználják a Frigyládát a világ leigázására. A második epizódban India alagútjaiban és bányáiban kutat egy különleges erővel bíró kő után, a harmadikban pedig ismét a németek orra elől próbálja elorozni a legendás Szent Grált. Az utolsó filmben fiával és régi szerelmével indul az ősi inka városba, Akatorba, hogy visszajuttassa jogos helyére a kristálykoponyát. Rengeteg kaland, ikonikus ostorcsapkodás és könnyű humor, mindaz, amit Indy a nézőinek nyújtani tud. Kihagyhatatlan!

Star Wars-filmek

Karácsony
Kép: A Hetedik Sor Közepe

(Star Wars I. – Baljós árnyak; Star Wars II. – A klónok támadása; Star Wars III. – A sithek bosszúja; Star Wars IV.  – Egy új remény; Star Wars V. – A Birodalom visszavág; Star Wars VI. – A Jedi visszatér; Star Wars VII. – Az ébredő Erő; Star Wars VIII. – Az utolsó Jedik; Star Wars IX. – Skywalker kora)

A Star Wars-premierek már egy ideje az ünnepek elengedhetetlen mozis eseményeivé váltak, miért ne tarthatnánk fent a hagyományt egy jó kis karácsonyi családi filmezéssel? A három trilógiát számláló franchise a Skywalkerek felemelkedését mutatja be a Köztársaság fénykorától a Birodalom után hatalomra lépő Első Rend bukásáig. George Lucas ikonikus űroperája több mint négy évtizede kápráztatja el a kalandos sci-fi rajongóit és nyújt felejthetetlen filmélményt. Erről nem is kell szaporítanom a szót, aki imádja, az miért ne nézné meg most karácsonykor is, aki meg még nem vette rá magát, hogy elinduljon ezen a különleges galaktikus utazáson, karácsonykor pont lesz rá ideje, hogy megtegye. Könnyed, kellemes, izgalmas, pont az, ami az ünnepek alatt jól jöhet.

Francia vígjáték-trió

Karácsony
Képek: port.hu

(Babysitting – A felvigyázó; Elmentek otthonról; + Alibi.com)

Ez esetben 2+1 filmet ajánlok, mindegyik közel ugyanazzal a szereplőgárdával operál és a poénok mindhárom esetében roppant módon egyediek és amolyan hihető módon abszurdak. Az Alibi.com főszereplője Grégory, aki alibikészítő vállalkozásával keresi a kenyerét. A kliensek vaskos pénzeket fizetnek azért, hogy amíg a szeretőjükkel hetyegnek, Grégory profi mód alibit intéz nekik. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor barátnője édesapja is igényt tart Grégory szolgálataira.

A másik két film folytatólagos sztorit mesél el, és érdemes sorban haladni (a Babysitting – A felvigyázó az első rész). A történet mindkettő esetében hasonló felépítést követ, parádés véletlenek folytán Franck (Philippe Lacheau) és barátai eszeveszett kalandokban találják magukat. Az alapszitu szerint Francknek egyszer főnöke csibész fiára kell vigyáznia, miközben cimborái egy eszeveszett házibulit rendeznek a házban, míg máskor menyasszonya bolondos nagymamájára kell figyelnie egy oltári dél-amerikai dzsungeltúra keretén belül. Helyzetkomikumokból és parádés beszólásokból nincs hiány, Franck erőltetett komolysága és aggodalmaskodása pedig minden esetben humoros ellenpólusa barátai randalírozásának. A filmek stílusához hozzátartozik, hogy mindkét esetben az egyik haver rögzíti az egész ámokfutást kézikamerával, amit az érintettek – szülők, illetve após – megtalálnak. A néző így velük együtt tudja meg, milyen kalamajkákba keveredett előző nap a társaság és a szétrombolt nappali vagy a feldúlt tengerparti üdülő vajon miért is néz ki úgy, ahogy kinéz. Na és persze azt, hogy hová tűntek egyáltalán. Persze ez is egy olyan vígjáték, ahol a szereplőket morális jótettek vezérlik és végül mindig happy enddel gördül le a függöny, mégis a filmek jelentősége abban rejlik, ahogy főhőseink kedves bugyutasággal és ügyetlenséggel végigverekszik magukat a sztorin.

Harry Potter-filmek

Karácsony
Kép: HBO

(Harry Potter és a bölcsek köve; Harry Potter és a Titkok Kamrája; Harry Potter és az azkabani fogoly; Harry Potter és a Tűz Serlege; Harry Potter és a Főnix Rendje; Harry Potter és a Félvér Herceg; Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész; Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész)

K. Rowling világhírű regényklasszikusának filmes feldolgozása vagy így, vagy úgy, de bizonyára mindenkit utolért már. A vakmerő varázslótanonc különleges kalandjai mesés kikapcsolódást nyújthatnak a karácsonyi ünnepek alkalmával. A rengeteg különleges helyet, karaktert és varázslatot felvonultató történet grandiózussága és cselekménye miatt méltán vált közkedvelt alkotássá. Harry Potter (Daniel Radcliffe) varázsló szülők sarja, ám azok halála után kegyetlen mostohaszülők nevelik. A fiúban különleges erő buzog, így csakhamar a titokzatos Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában találja magát, ahol különféle kalandok és veszélyes ellenfelek leselkednek rá útja során. Aki ismeri, miért ne csinálhatna egy kis Harry Potter-maratont karácsonykor is, aki meg még újonc varázsló, most megteheti, hogy esélyt ad ennek a rendkívüli fiatalembernek.


Érsek Ádám
Érsek Ádám
Üdv a fedélzeten! A filmek világa már akkor elragadott, amikor még azt hittem, hogy a filmeket apró emberek csinálják élőben a televízióban. A film számomra egy lelki utazás, szenvedély és hivatás. Azért munkálkodom, hogy minél többekkel megosszam azokat a csodákat, amik a képernyőn nyújtózkodnak felém.