péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Harcos amazonok: 10+1 erős női karakter a filmvászonról

2017-es debütálásakor mindenki a Wonder Woman-ről beszélt, és hogy addig kellett várni egy igazi, női „badass” mozifilmre, ahol a férfi(ak) a körítés és inkább a segéderő, nem pedig a megmentő szerepében tetszelegnek. Gal Gadot olyan szenvedéllyel, bájjal és eltökéltséggel ábrázolta Diana Prince karakterét Patty Jenkins rendező irányítása alatt, hogy nemcsak a képregény- és filmrajongók, hanem a feministák is boldogan jöttek ki a moziból. Hogy a 2020-as Wonder Woman 1984 című második része már mennyire lett erős alkotás, arról elég nagy vita folyik jelenleg is, nálunk mindenesetre mozi helyett már elérhető az HBO GO műsorán.

Erős nők már Wonder Woman előtt is voltak a vásznon, most pedig nézzük meg a szerintünk legmeghatározóbbakat.

10. Nikita (Anne Parrillaud)

Nikita erős női karakter
Nikita (Anne Parillaud). Kép: The Spool

1990-ben Luc Besson keltette életre Nikita-t (1990), melyet sokan a Leon, a profi elődjének tekintenek. Nikitát drogosként letartóztatják, majd egy alku folytán nemcsak szexi, hanem halálos bérgyilkos válik belőle, aki kénytelen a kormánynak dolgozni. Fantasztikusan megkoreografált harcjelenetek, nyers ábrázolásmód és film noir elemek jellemzik Besson filmjét.  

9. Alice (Milla Jovovich)

Erős női karakterek
Alice (Milla Jovovich). Kép: Screen Rant

A Kaptárt (Resident Evil, 2002) minden bizonnyal senkinek nem kell bemutatni, hiszen a hat filmet megélt játékadaptáció Milla Jovovich kedvenc elfoglaltsága volt. Igazából Alice mindennek a kulcsa, hisz mindig ő tér magához – valahol – és kezdődik elölről a menekülés és a zombik gyilkolása. Alice pedig mindig mindent megtesz azért, hogy megmentse az emberiséget. 2021-ben érkezik a következő rész Johannes Roberts rendező tolmácsolásában, ezúttal Jovovich nélkül. 

8. Lara Croft (Angelina Jolie)

erős női karakterek
Lara Croft (Angelina Jolie) Kép: Tvzap

A női Indiana Jones vagányabb, mint sok férfi társa, ügyesebb, ravaszabb és természetesen okosabb is. Annak köszönhetően, hogy Angelina épp a legjobb formájában forgatta a Tomb Raider (2001, 2003) filmeket, olyan szexisen viszi véghez mindezt, ahogy arra a játékban nem lennénk képesek. Ki ne álmodozott volna arról, hogy álmatlanság ellen légtornászkodik egy gyönyörű kúriában? 2018-ban az Oscar díjas Alicia Vikander váltotta Jolie-t a rebootban, aminek a második része már tervben van.

7. Aeon Flux (Charlize Theron)

erős női karakterek
Aeon Flux (Charlize Theron) Kép: CBR

Az Aeon Flux (2005) eredetileg egy amerikai, utópisztikus animációs sorozat a ’90-es évekből. A filmváltozatban az Oscar díjas Charlize Theron alakítja Aeon-t, a radikális monikánt, aki mindent megtesz, hogy megbuktassa a fennálló rezsimet. Aeon több katonával végez egymagában, mint akik a stáblistára felfértek volna és még az emberiséget is van ideje megmenteni. (Plusz, Márton Csokas-t is kioktatja menekülés közben, hogy több golyót szedett össze, mint amennyit kikerült.)

6. A menyasszony (Uma Thurman)

erős női karakterek
A menyasszony (Uma Thurman) Kép: Mafab

A Kill Bill 1-2 (2003, 2004) hemzseg az erős női karakterektől, ám mégiscsak Uma Thurman viszi a pálmát, ha választanunk kellene egyet. A kiképzése, a technikája és a bosszúvágya minden fröccsenő vércseppben megtalálható és a néző teljes mellszélességgel kiáll mellette, öljön meg bárkit, bárhogyan. Ugye megvan a jelenet, mikor pusztán pár óra alatt mozgásra bírja béna lábait? És még sorolhatnánk… Tarantino ezzel a filmjével még magasabbra tette a mércét, köszönet neki az erős női ábrázolás eme módjáért! 

5. Selene (Kate Beckinsale)

erős női karakterek
Selene (Kate Beckinsale) Kép: SerieTotaal

Állítása szerint Kate Beckinsale nem igazán szerette Magyarországon forgatni az Underworld (2003) sorozat első részét, köszönhetően a hideg időjárásnak és a szinte állandóan szakadó esőnek. Selene a vámpírok halálosztójaként a lycanokat (vérfarkasokat) öli halomra, ám összeesküvésre bukkan és a sajátjai ellen fordul, miközben egy embert védelmez. Ahogy a kardját használja, félelmetesen zseniális és persze elképesztően szexis a latex ruhában. Beckinsale még három részben öltötte magára Selene karakterét.  

4. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence)

erős női karakterek
Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) Kép: Screen Rant

Az éhezők viadala (2012-2015) sorozat olyan utópisztikus jövőképet festett a világról, ami mindenki számára elgondolkodtató kellene hogy legyen. Katniss karakterét Lawrence valóban remekül adta át: a vívódó fiatal, aki csak a családját és legfőképp a húgát szeretné megmenteni – ám a nép élére kényszerítik, mint megmentőt. Szavaival és empátiájával forradalmat szít, míg nyilai halálos pontossággal érnek célba.

3. Leia Organa hercegnő (Carrie Fisher)

erős női karakterek
Leia Organa hercegnő (Carrie Fisher) Kép: Bustle

A daliás herceg megmenti a bajbajutott hercegnőt, ismerős? Ez volt a trend a televízióban, a moziban és a mesékben is. George Lucas ezt máshogy képzelte és bár Luke Skywalker azért indul útnak a Csillagok háborújában (1977), hogy kiszabadítsa a hercegnőt, ugye senki sem feledkezett meg arról, hogy végül neki kellett megmentenie Han-t, Luke-ot és Chewbaccát is, hogy ne lőjék le őket a Halálcsillagon? Nem csak Leia a szépség és az ész a csapatban, de egy szál bikiniben megöli a rettegett hutt vezért, Jabbát. Volt olyan fiú, aki nem volt belé szerelmes?  

2. Ellen Ripley (Sigourney Weaver)

erős női karakterek
Ellen Ripley (Sigourney Weaver) Kép: Nightmare on Film Street

Ridley Scott zseniálisan egyensúlyozott a sci-fi, valamint a horror műfajában és 1979-ben egy olyan erős karaktert alkotott meg A nyolcadik utas: a Halálban, aki több évtizeddel és számos résszel később is a franchise lelke maradt. Sigourney Weaver nem kecsegtetett bájaival senkit, hanem izompólóban és fegyverekkel harcolt az Alienek ellen – többször is. Ezenkívül még három részben vette fel a harcot az idegenek ellen.   

1. Sarah Connor (Linda Hamilton)

erős női karakterek
Sarah Connor (Linda Hamilton)

A Terminátor 2. – Az ítélet napja (1991) azon kevés filmek egyike, ahol (talán) jobban sikerült a második, mint az első rész. Az elmegyógyintézetbe zárt, ám valójában nem őrült Sarah legalább olyan veszélyes, mint a terminátorok, akiket miatta és John Connor miatt 1995-be küldtek a jövőből. Nem finomkodik, nem fecseg feleslegesen, hanem foggal-körömmel és tölténnyel próbálja megvédeni Johnt és a jövőt. No és persze nagyon dögös volt a maga korában.

+1: Xéna (Lucy Lawless)

erős női karakterek
Xena (Lucy Laweless) Kép: The Tracking Board

Xénát, a harcos hercegnőt nem hagyhattam ki az összeállításból, hisz 1995 és 2001 között a televízió meghatározó és egyik legnagyobb sorozata volt. Az eredetileg gonosz, ám jó útra tért hadvezér története mítosszal és bájjal volt tele. Természetesen minden kislány Xéna akart lenni farsangkor, én legalábbis biztosan. Senki sem lovagolt vagy ugrott jobban, mint Xéna és persze mindenki vágyott egy saját „csakram”-ra, hogy kedvére frizbizhessen vele.  

Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.