csütörtök, június 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Szex, drog és divat Ewan McGregorral: Halston (Netflix – 2021) sorozatkritika

Mini sorozat a divatbirodalom egyik legnagyobb, mégis elfeledett alakjáról, Roy Halston Frowick-ról, akit mindenki csak Halstonként ismert.

Roy Halston Frowick egy iowai kisvárosban született, Chicagóban járt a School of the Art Institute-ba, kirakatokon dolgozott, kalapot tervezett Jackie Kennedy-nek, ruhát Liza Minellinek, harcba szállt Versailles-ban Yves Saint Laurent-nal, extravagáns parfümöt készített önmaga miatt, bulizott a Studio 54-ben Andy Varholékkal, elkészítette az amerikai olimpiai csapat hivatalos ruháit, és persze a címlapokon szerepelt extravagáns és igen drága életvitele miatt. Hihetetlen összegeket költött orchideákra, luxus életvitelére, partikra, szexre és kokainra, ami egy idő után befolyással volt alkotói képességére és üzleti érzékére egyaránt. Viharos szerelmi életével, gyakran elviselhetetlen stílusával és nyíltan homoszexuális viselkedésével sokszor többet szerepelt a hírekben, mint munkásságával, mely a 80-as évek végére rossz üzleti döntéseinek és az AIDS-szel vívott harcnak „köszönhetően” hihetetlen magasságokból a legmélyebbre taszította.

Halston
Halston: David Pittu, mint Joe Eula; Ewan McGregor, mint Halston; Krysta Rodriguez, mint Liza Minnelli és Rebecca Dayan, mint Elsa Peretti. Kredit: ATSUSHI NISHIJIMA/NETFLIX © 2021

Ezt az életutat és Steven Gaines Simply Halston című könyvét választotta alapul Ryan Murhy producer (Hollywood, American Horror Story), hogy elmeséljen egy különleges történetet a divatipar egyik elfedett, de egykor ünnepelt sztárjáról Daniel Minahan (Trónok harca, Kártyavár) rendezővel.

Amikor Ewan McGregornak (Star Wars, Moulin Rouge, A sziget) felajánlották Halston szerepét, fogalma sem volt róla, hogy ki is az a Halston, és valószínűleg ezzel máig nincs egyedül. Bár Halston akkor volt a csúcson, amikor Oscar de la Renta, Givenchy, Yves Saint Laurent és Emilio Pucci is, de neve mára jóval kevéssé ismert, mint fent említett társaié, pedig a 60-as és 70-es években egész Amerika az ő ruháit, sminkjeit és parfümjét akarta a magáénak tudni.

A sorozatot természetesen a főszerepet alakító Ewan McGregor viszi a hátán, de ez nem is meglepő egy életrajzi filmnél. Az akcentusa, a hangulatingadozásai, az érzelmi válságok és az alkotási folyamatok ábrázolása során McGregor igyekezett átvenni Halston stílusát, elegáns kéztartását, felvett beszédstílusát, és hűen ábrázolni pályafutásának 20 évét. McGregor még Halston barátjával és múzsájával, Liza Minnellivel is találkozott, hogy biztosítsa, nem akarnak tiszteletlenül bánni a divattervező nevével.

Halston
Ewan McGregor és a néhai Roy Halston Frowick. Kép: Esquire

McGregor mellett olyan kiváló alakításokat is láthatunk, mint Krysta Rodrigez bájos Liza Minnellije, a Szívek szállodájából ismert Kelly Bishop rövid, de annál hatásosabb játéka Eleanor Lambertként, Bill Pullman megbízható jelenléte üzletemberként, vagy Gian Franco Rodriguez Victor Hugója, aki 10 évig volt Halston viharos szerelmi életének a része. Az első részben felbukkan Rory Culkin, aki a későbbi rendezőt, Joel Schumachert alakítja az 1. epizódban, aki még 2019-ben úgy nyilatkozott, hogy Halstonnal akkor is barátok maradtak, amikor ő Los Angelesbe ment, hogy megvalósítsa álmát és filmrendező legyen.

Halston
Halston: Rory Culkin, mint Joel Schumacher és Ewan McGregor, mint Halston. Kép: MovieMaker Magazine

A sorozat erőssége, hogy nem akarja jónak, vagy rossznak beállítani Halstont, hanem csak elmeséli egy különleges férfi történetét, aki már kisgyermekként kalapokat készített családtagjainak, ezzel menekülve a nem túl ideális gyermekkora elől. Aki képes volt váltani, miután Jackie Kennedy először divatba hozta a Halston általa készített pillbox kalapot, majd nem sokkal később neki és méretes hajkoronáinak köszönhetően ment ki a divatból. Aki megélt egy álmot, hogy a saját neve olyan luxus divatmárkának számítson, amiért sorban állnak majd az emberek és azt tehet, amit csak akar. És bár sokszor nem megy égbekiáltó mélységekbe, hanem megmarad a csillogás és bulizás szintjén, hagy időt arra, hogy az idő és az epizódok előrehaladtával megismerjük és valamennyire meg is értsük a mára méltatlanul elfeledett művészt, akinek a nevéhez köthető a szintetikus velúr, az átkötős ruha és a nadrágkosztümök forradalma is, sok minden más mellett.

Halston
Halston: Ewan McGregor, mint Halston. Kredit: ATSUSHI NISHIJIMA/NETFLIX © 2021

Természetesen a Netflix sorozata, bár tartalmaz fikciót – melyik nem? –, mégis méltón ráirányítja a figyelmet Halston munkásságára. Murphy-ék tisztességes sorozatot raktak le az asztalra Ewan McGregornak a tehetséges mellékszereplőknek, és persze a fantasztikus és korhű ruháknak köszönhetően, ezzel ismét ráirányítva a megérdemelt figyelmet az amerikai divatipar egyik úttörőjének munkásságára.

A Halston mind az öt része elérhető a Netflixen.

Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.