péntek, február 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Ha utálod a karácsonyt!: Film- és sorozatajánló

Karácsony Hans Gruberjei, szevasztok!
Ti, akik úgy érzitek, soha nem jöhettek ki nyertesen a Szenteste kajakómájából.
Ti, akik egy emberként gyűlölitek a diszkrét neonnal bevilágított bevásárlóközpontok zeneválasztását.
Ti, akiknek az egyetlen vigasza ezekben a vészterhes időkben a kínai üzletek rondapulcsi-kínálata.
Ez a filmajánlónak álcázott dohogás nektek szól!

Karácsony
Hans Gruber (Alan Rickman)

Nem tudom, van-e még egy olyan szerencsés ember ebben az országban, a világon, vagy akár az univerzumban, akinek a nagyija egyszerűen IMÁDJA a Star Wars- franchise minden darabját.
Nos, az enyém igen. Ez azért is hálás, mert egy Chewbie plüssel, vagy egy fröccsöntött Darth Vader-fejjel sem lehet mellényúlni karácsonykor. Mindet a keblére fogja ölelni. Emellett nekem abszolút összeforrt az ünnepi hangulat a „Luke, én vagyok az apád” mondattal. Mert ahogy gyarapodott Lucas univerzuma, úgy lett egyre több néznivalónk a nagyival fadíszítés közben.
Javaslom a teljes Csillagok háborúja-sorozat megtekintését mindenkinek, aki szereti, és aki nem érzi tőle instant a mákos bejgli illatát. Garantáltan kitép a negédes karácsonyi hangulatból, mikor bolygónyi embert pusztít el a Halálcsillag, vagy amikor Anakin hirdet létszámstopot a jediképző nagycsoportjában.
Aztán nem ér ám csalni! A spin-offok megtekintése is hozzátartozik a bulihoz. Igen, a Mandalorian is!
S ha nagyon hardcore, ünnepűző hangulatban vagy, akkor told le nyugodtan a Star Wars Holiday Special-t is. A film, amit még George Lucas is letagadna, időről időre elérhető az internetek sztyeppéin. De siess, mert a Disney előszeretettel tart nagytakarítást.Ha rám hallgattok, nem dőltök be olyan alkotásoknak, mint a Grincs vagy a Karácsonyi ének. Az elején még teljesen reálisak, de aztán egy-egy alattomos jellemfejlődés után főhőseink is áldozatául esnek a negédes láznak, ami senkit nem ment meg a gyerekkorban belénk szocializált dallamok óhatatlan előbuggyanásától. Szóval, mielőtt felcsendülne egy Jingle Bells vagy Mennyből az angyal, inkább fogadjuk meg Nóri barátnőm tanácsát, egy pohár borral kuckózzunk be a tv elé és nyargaljunk végig a Netflix stand up kínálatán.
Az én személyes kedvencem Ricky Gervais: Humanity című előadása. Meglehetősen szórakoztató, de ugyanakkor kijózanító is egyben. Tökéletesen hozza az ünnepi hangulat reciprokát.
Bemelegítésként ajánlom a Golden Globe-os ámokfutását, ami lassan most már elvárás lesz a díjátadón, hiszen ötödszörre kérte fel műsorvezetésre az NBC.

De ha még ezek után is marad időtök, nézzük, mi segíthet még elviselni a felhajtást a jászol körül!?

Íme 10 film, ami karácsonykor játszódik, de nem célja behinteni az egész világot csillámporral!

#10 Utánunk a tűzözön (The Long Kiss Goodnight – 1996)

Gina Davis még soha nem volt ennyire badass! Samuel L. Jackson sem az ékesszólása miatt kapott helyet a filmben. Karácsonykor derül ki, hogy anya jól bánik a késsel, de idén nem pulykát fog szelni vele.

#9 Erőszakik (In Bruges- 2008)

Erőszakik, avagy a legszerencsétlenebbül fordított filmek örökös bajnoka. Ha eddig egyetlen film*zi barátod sem hívta fel rá a figyelmed, hogy ezt az alkotást látnod kell, akkor legalább nekem hidd el.
126 alkalommal hangzik el a filmben a fuck szó. Nem fog csalódni a karácsonyt gyűlölő lelked sem.

#8 Tágra zárt szemek (Eyes Wide Shut – 1999)

A film, ami véget vetett Tom Cruise és Nicole Kidman házasságának. Pont jó lesz a hangulatodhoz.

#7 Durr, durr és csók (Kiss Kiss Bang Bang – 2005)

Ezt is olyan hülyén fordítottuk, hogy lehet, még nem láttad. De hidd el, érdemes. Robert Downey Jr. vicces és esetlen. Rég láttad ilyennek, vagy talán még soha. Minden dialóg tökéletesre csiszolt, megfelelően érdekfeszítő nyomozás és végeláthatatlan balf@szkodás.

#6 Rambo (First Blood – 1982)

Ha hiszed, ha nem, Rambo idegösszeropija is karácsonykor idézi elő kedvenc veteránunk lelkes özvegyi nyugdíjosztogatását.

#5 Jurassic World (2015)

Olyan, mint a Jurassic Park, csak nagyobb, szebb, veszélyesebb, és távolról sem érződik rajta a karácsony negédes hangulata. Említésre méltatják, de reflektorfény a lényegen! A génmanipulált dinoszauruszokon!!

#4 Brazil (1985)

Terry Gilliam klasszikusa is karácsonykor játszódik. S Terry Gilliam neve elegendő garancia arra, hogy a filmjében egy pillanatra se érezzük, hogy körülvesz a karácsony. 😊

#3 Brian élete (Monty Python’s Life of Brian – 1979)

Ha mégis vágytok a megváltó szavaira, de csak tisztes távolságból. Onnan, ahol már csak a sajtkészítők boldogok és a Júdea Nemzeti Front magányosan ülésezik, akkor érdemes a Zeffirelli-féle helyett Monty Pythonék szandálos filmjét választani. Javaslom a család őskeresztyén ágával együtt a megtekintést. Garantáltan előrébb hozza a hazaindulás pillanatát. 😊
Jövőre meg lehet, hogy egy ízléses képeslappal is megelégednek majd. 😉

#2 Szörnyecskék (Gremlins – 1984)

S ha már ott tartasz, hogy bárcsak Gizmót rejtené valamelyik doboz a fa alatt. Mert történjen már valami izgalmasabb annál, hogy meggyullad-e a többévtizedes csillagszóró vagy sem. Ha még meg is fürdetnéd, csak hogy minél nagyobb legyen a hepaj, hát trenírozd magad Joe Dante 1984-es oktatóvideójával.

S ha a listánkban eljutottatok idáig, nyugodtan zavarjátok össze a gyereket ezzel:

Karácsony
Baby Yoda alias Grogu (The Mandalorian)????????? 🙂

#1 Drágán add az életed! (Die Hard – 1988)

S tudjátok, hogy mindenképp helye kell, hogy legyen ezen a listán kedvenc pótmikulásunknak is, John McClane-nek. A fiúk kedvenc karácsonyi filmje, mert több benne a vér, mint az izzósor. S ez tökéletesen érthető is. Kell a reklámokból ránk ömlő fondantcunami után egy kis lélekmelegítő gépfegyverropogás. Legyen ez a méltán karácsonyinak titulált mozgókép a megtisztelő első helyen, eme, a mentális épségünket megőrző alkotások listáján.

Karácsony
John McClane (Bruce Willis)

Végül igazából csak azt ajánlanám minden kétoldali ünnepundorban senyvedő sorstársamnak, hogy nézzétek a kedvenc filmjeiteket. Fogyasszuk azokat, amik felvidítanak, megmozgatnak, jól esnek.
Én például biztosan végigszaladok majd az Alien négy részén még idén.

Kitartást mindannyiótoknak!

Éljen a bejglitúladagolás és ne dobjátok ki rögtön az ajándék zoknit! Alvósnak jó lesz az, hideg estéken.


Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke, Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem! Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte! De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni. Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda