péntek, május 24, 2024

Ezt az öt filmet ajánljuk idén júniusban!

X-Men: Sötét Főnix

A SÖTÉT FŐNIX-ben az X-ek eddigi legfenyegetőbb ellenfelükkel néznek szembe: tulajdon társukkal, Jean Greyjel. Egy űrbéli mentőakció során Jean csaknem életét veszti, mikor egy titokzatos kozmikus erő lecsap rá. Otthon ez az erő nem csupán megnöveli erejét, hanem sokkal labilisabbá is teszi. A benne lakozó idegennel viaskodva Jean olyan hatalmat enged szabadjára, amit nem csak hogy nem ért, de kontrollálni is képtelen. Ahogy egyre inkább kicsúszik lába alól a talaj, s olyanoknak árt, akik fontosak számára, lassan az X-Men összetartó erejét is kikezdi. A széthulló családnak újra egyesülnie kell – nem csak Jean megmentéséért, hanem bolygónk megvédéséért olyan idegen lényektől, akik Jean erejét fegyverként használnák és ezzel az egész galaxist uralmuk alá hajtanák.

Ezért várjuk: Mert a 2000-es évek elején, az X-Men volt az első igazán sikeres Marvel képregény adaptáció, ami nélkül ez a műfaj nem lenne az ami. Igaz a több, mint 10 részes franchise felvonásai elég hullámzó minőségűek voltak az elmúlt közel 20 évben, de a Sötét Főnix-szel mégis csak lezárul egy korszak, hiszen ez lesz az utolsó Fox által gyártott epizód, mielőtt a karakterek végleg átszállnának a Disney-re. Némi félsz persze van bennünk, mivel rengeteg utóforgatást kellett eszközölni a filmen, ami általában nem szokott jó jel lenni, de az eddigi előzetesek bizalomra adnak okot arra, hogy méltó módon búcsúzunk majd az X-ektől.

Eredeti cím: X-Men: Dark Phoenix
Korhatár: 16+
Műfaj: akció, sci-fi, fantasy
Játékidő: 114 perc
Rendező: Simon Kinberg
Főszereplők: Sophie Turner, James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Jessica Chastain, Nicholas Hoult
Hazai bemutató: 2019. június 6.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Rocketman

A ROCKETMAN egy nagyszabású zenés fantázia Elton John áttörést hozó éveinek hihetetlen emberi történetéről. A film azt a fantasztikus átalakulást követi nyomon, ahogyan a félénk zongorista csodagyerek Reginald Dwightból világszerte ismert szupersztár lesz Elton John néven. Az inspiráló történet – mely Elton legkedveltebb dalaira van felfűzve, a főszereplő Taron Egerton előadásában – nyomon követi a kisvárosi srácot azon az úton, melynek során a popkultúra egyik legikonikusabb figurájává nőtte ki magát.
A filmben Jamie Bell alakítja Elton állandó szövegíróját és szerzőtársát, Bernie Taupint, Richard Madden játssza Elton első menedzserét, John Reidet, Bryce Dallas Howard pedig Elton anyját, Sheila Farebrothert testesíti meg.

Ezért várjuk: A zenés-életrajzi filmek mindig is nagy népszerűségnek örvendtek, de az utóbbi néhány évben mégsem készült egyetlen egy átütő erejű darab. Ezen változtatott tavaly a Bohém rapszódia című film, ami nem csak 4 Oscar-díjat zsebelt be, de több, mint egymilliárd dolláros bevételre is szert tudott tenni. Ennek köszönhetően Hollywood ismét felfedezte magának a műfajt és sorra készülnek a különböző zenészek és zenekarok életét feldolgozó alkotások. Ezek közül pedig egyértelműen a június elején bemutatkozó, Rocketman tűnik a legizgalmasabbnak, melyben az egyik legtehetségesebb fiatal színész, Taron Egerton alakítja majd Elton John-t. A külföldi kritikusok is egyöntetűen éltették a filmet, ami olyan tabu témákat is érint, mint a homoszexualitás és a drogfüggőség.

Eredeti cím: Rocketman
Korhatár: 16+
Műfaj: zenés, életrajzi, dráma
Játékidő: 121 perc
Rendező: Dexter Fletcher
Főszereplők: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden, Bryce Dallas Howard
Hazai bemutató: 2019. június 6.
Forgalmazó: UIP-Duna Film


Men In Black – Sötét zsaruk a Föld körül

K ügynök és J ügynök nyugdíjba ment. Vagy más okokból nem dolgoznak már az ügynökségnél – erre sajnos senki sem emlékszik. Szerencsére mindig van utánpótlás: H ügynök (Chris Hesmworth) és M ügynök (Tessa Thompson) szintén arra vállalkoztak, hogy felkutassák a Földre áltestben beszivárgó, és talán ártó szándékkal itt ragadó űrből jött idegeneket. Akit pedig felkutatnak, azt leleplezik: nincs olyan csáp, csőr, szarv, olló vagy egyéb végtag, nincs olyan zselés, kitinpáncélos, tömör vagy légnemű test, amely elrettenheti őket a munkájuktól, és különleges eszközeik bevetésétől…

Ezért várjuk: A Men In Black franchise az indulása óta eltelt 22 évben elég hullámzó utat járt be, ami az egyes epizódok minőségét illeti. Míg az első rész egyértelműen klasszikus, addig a második finoman szólva, meg sem közelítette annak színvonalát. A trilógia záróepizódja pedig valahol a kettő között félúton foglalt helyet, ami után vártuk az újabb folytatást. Folytatás helyett azonban a Sony úgy gondolta, hogy inkább egy spinoff/reboot-ot készít Chris Hemsworth és Tessa Thompson főszereplésével. Már önmagában ez a tény kiakasztotta a rajongók nagy részét. Véleményünk szerint azonban ráfért már a vérfrissítés a Men In Black franchise-ra. És az eddig napvilágot látott két ízelítő sem annyira vészes, mint azt a többség állítja. Sőt, számunkra simán szállította a Men In Black feelinget.

Eredeti cím: Men In Black: International
Korhatár: ?
Műfaj: akció, sci-fi, vígjáték
Játékidő: 115 perc
Rendező: F. Gary Grey
Főszereplők: Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Liam Neeson, Emma Thompson, Rebecca Ferguson
Hazai bemutató: 2019. június 13.
Forgalmazó: InterCom

Toy Story 4.

Woody mindig is magabiztosan töltötte be helyét a világban, s jól tudta, első számú feladata vigyázni gazdájára, legyen az akár Andy, akár Bonnie. Ám miután Bonnie egy vonakodó új játékot hoz szobájába, egy nagy kaland régi és új barátok oldalán rádöbbenti Woodyt, mily nagy hely is lehet a világ egy játék számára.

Ezért várjuk: Idén már 24 éve annak, hogy a Pixar bemutatta a világ első, teljes egészében számítógéppel animált alkotását, a Toy Story személyében. Azóta pedig több generáció is felnőtt Woody és Buzz kalandjain, valamint az a bravúr is sikerült a Pixar-nak, hogy egy teljes egészében kerek és hibátlan trilógiát tegyenek le az asztalra. Éppen ezért sokan – köztük én is – szkeptikusan álltam a negyedik rész elkészültéhez, mert egész egyszerűen feleslegesnek tartottam. És ennek ellenkezőjéről a kezdeti előzetesek sem győztek meg egyértelműen. De, aztán a múlt héten prezentált végső ízelítőnek köszönhetően megváltozott valami, és felcsillant a remény azzal kapcsolatban, hogy a negyedik felvonás szállítani tudja majd azt a kalandos, vicces és érzelmes hangulatot, amit megszokhattunk ettől a sorozattól.

Eredeti cím: Toy Story 4
Korhatár: ?
Műfaj: animációs, kaland, vígjáték
Játékidő: 89 perc
Rendező: Josh Cooley
Főszereplők: Tom Hanks, Tim Allen, Keanu Reeves, Christina Hendricks, Joan Cusack, Jordan Peele (szinkronhangok)
Hazai bemutató: 2019. június 20.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Annabelle 3.

Ed és Lorraine Warren (Patrick Wilson, Vera Farmiga) meg akarja szabadítani a világot az elátkozott babában bujkáló, minden gazdájára halált hozó démontól, és megkeresi számára a legbiztonságosabb helyet. Ami sajnos a saját házuk pincéjében, az eddigi munkájuk során összegyűjtött tárgyak között, megszentelt üveg mögé zárva van. Ám a babában bujkáló pusztító szellem erősebb, mint hitték volna. Annabelle nem tűri a rabságot. Feltámad, kiszabadul, és ártalmas erejével fellázítja az összes többi, a démon emlékét őrző tárgyat. És természetesen az ellen fordul, aki a leggyengébb: Warrenék kislánya ellen – aki az alvilági gonoszság gyilkos ereje ellen csak a bébiszitterénél kereshet menedéket.

Ezért várjuk: James Wan az elmúlt években Hollywood egyik legbiztosabb kezű és legmegbízhatóbb blockbuster rendezőjévé vált. Többek között az ő nevéhez fűződik a legsikeresebb Halálos iramban film és a legtöbb bevételt elért DC mozi (Aquaman) is. És a Fűresz sorozat mellett neki köszönhetjük a Démonok között franchise útnak indítását is, aminek idén már a hetedik felvonását üdvözölhetjük az Annabelle 3 személyében. Az Annabelle spinoff széria nem indult épp zökkenőmentesen. Az első rész unalmas lett, enellett pedig egy cseppet sem volt ijesztő. A második részre azonban kiküszöbölték a csorbát és az Annabelle: A teremtés a Démonok között franchise egyik legjobbja lett. A harmadik résznek pedig minden esélye meg van arra, hogy ezt a tendenciát tartani tudja. A törtenet ugyanis nagyon érdekesnek hangzik, ami rengetek lehetőséget rejt magában arra, hogy a frászt hozza a közönségre. Továbbá a 2016-os Démonok között 2 után most találkozhatunk először az Ed és Lorraine Warren-t alakító Patrick Wilsonnal és Vera Fermiga-val. A horror veteránnak számító, Gary Dauberman neve pedig szintén bizakodásra ad okot.

Eredeti cím: Annabelle Comes Home
Korhatár: ?
Műfaj: horror, thriller
Játékidő: ?
Rendező: Gary Dauberman
Főszereplők: Vera Fermiga, Patrick Wilson, Mckenna Grace, Madison Iseman
Hazai bemutató: 2019. június 27.
Forgalmazó: InterCom


Friss

Elismerést a kaszkadőröknek! – A kaszkadőr (The Fall Guy – 2024) kritika

Hollywoodban megszámlálhatatlan sok híres színész, rendező, forgatókönyvíró van, akiket a mozirajongók milliói ismernek. De...

Furiosa: Történet a Mad Maxből (Furiosa: A Mad Max Saga – 2024) kritika

Rögtön nekifutásból jelezném, hogy szeretem a Mad Max filmeket, a régieket is, meg a...

A böllérek uralmát előbb vagy utóbb vérbe fojtják – A rezsim minisorozat (The Regime, 2024 – HBO Max) kritika

A filmesek mindig is szerették kiparodizálni és pengeélre állítani a diktátorokat és rendszereiket. Az...

Egy egyáltalán nem átlagos életrajzi film a reggea királyáról – Bob Marley: One Love (2024) kritika

Hogyan lehet egy alkotás egyszerre hiánypótló és egydimenziós? Erre a kérdésre ad választ a...
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

Katonadolog, avagy a kutya, amelyik se nem ugat, se nem harap: Katonadolog (Dog, 2022 – United Artists Releasing) kritika

"Egyszer a kutya és/vagy az izmoscsávó miatt megnézhető, gyerekeknek a kutya ellenére nem ajánlott..." Holivúd...

Tisztítótűz: Akik az életemre törnek (Those Who Wish Me Dead, 2021 – New Line Cinema) kritika

Februárban a hazai HBO Go-ra is megérkezik Taylor Sheridan (Wind River - Gyilkos nyomon)...