fbpx
8.8 C
Budapest
csütörtök, május 6, 2021

Blu-ray teszt: Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049 – 2017)

Film

A Szárnyas fejvadász 2049 több, mint amire sokan előzetesen vártak. Méltó elődjéhez és bizonyos pontokon túl is nő azon. Egy olyan alkotás, amely leporolja az emberközeli sci-fi műfaj alapjait és egy modernizált küllemmel és gondolkodásmóddal felturbózva vetíti azt a vászonra. Egyedülálló filmként és folytatásként is remekül megállja a helyét, kibővítve és még nagyobb mélységet adva egy létező történetnek, valamint örökre bebetonozva mind saját magát, mind Dennis Villeneuve nevét a filmtörténelembe. “Ti még nem láttatok igazi csodát” – hangzik el a filmben. Most azonban láthattok, mert az ilyen élményekért érdemes igazán a nagyvásznon filmet nézni. Minden szinten újat tud mutatni, karakterei, atmoszférája és hangulata újraértelmezik a modern sci-fi definícióját, míg kivitelezésben a filmkészítés magasiskoláját tárja a néző elé. Igazán azonban mély és elgondolkodtató témái emelik az átlag filmélmény feletti magaslatokba. – Kovács “Trén” Dávid kritikája

Kép/3D

Roger Deakins, a Szárnyas fejvadász 2049-ért hétfőn hajnalban végre megkapta élete első Oscar-díját. Már régebben is kijárt volna neki bizonyos filmekét, de kétségtelen, hogy Deakins egyik legjobb munkája a Szárnyas fejvadász folytatása. Gyönyörű képeket és beállításokat használ ebben az alkotásban, melynek minden képkockája olyan, mint egy szépen megkomponált festmény.

A 1080p-s felbontásnak, a 2:40:1-es képformátumnak és a 4K-s transzfernek köszönhetően a képminőség valami elképesztő. Minden egyes apró részlet (háttér, kellékek, bőr hibák és sérülések) tökéletesen jól kivehető. A film egyedi hangulatát hibátlanul és élénk színekkel adja vissza a kiadás. A neon reklámtáblák közt játszódó jelenetek nem csak a moziban, de otthon is lenyűgöző élményt nyújtanak. A fekete színek kellőképpen sötétek és mélyek. Szinte észrevehetetlen, de egy-egy jelentben azért kissé zajossá válik a kép, amit a nem szakavatott szemek valószínűleg észre sem fognak venni.

A 3D-s változat képminősége azonban már jóval problémásabb. A sok sötét, felhős, esős jelenet miatt ugyanis nem tud igazán érvényesülni a térhatás. Ellenben, amikor tiszta a kép, például a Las Vegas-i vagy a Wallace szentélyében játszódó szcénák során, akkor nem lehet okunk panaszra. Ilyenkor szépen elkülönülnek a rétegek és a harmadik dimenzió igazán érvényesülni tud. Mindent összevetve a 3D-s élmény nem tökéletes, de akik szeretik otthon is térhatásban élvezni a filmeket azok mindenképpen tegyenek így is egy próbát.

Hang

Az eredeti, Dolby Atmossal megtámogatott hangsáv egyértelműen referencia értékű. Aki nem rendelkezik ilyen hangrendszerrel annak az olyan filmek miatt, mint a Számyas fejvadász 2049, előbb utóbb érdemes lesz váltani. A dialógusok tisztán és jól érthetőek, Hans Zimmer és Benjamin Wallfisch nyugtalaító filmzenéje pedig erőteljes. A robbanások, ütések és lövések hangjai pedig egyenesen falrengetőek. Ha feltekerjük a hangerőt garantált, hogy átjön majd a szomszéd panaszkodni a hangzavar miatt. A 11.1-es Dolby Atmos angol hangsáv mellett az 5.1-es magyar szinkron is nagyon szépen teljesít.

Extrák

A 2D-s lemezen található extrák között megtekinthetjük a film előzményeként szolgáló három rövidfilmet (2022: Áramszünet, 2036: A Nexus modellek hajnala, 2048: Nincs hová menekülni), amik talán a legjobb és legértékesebb plusz anyagok a korongról. A kisfilmek mellett helyet kapott a lemezen egy 22 perces videó is, ami a film látványvilágának megteremtésével foglalkozik behatóbban, valamint egy 11 perces rövid dokumentumfilm gyűjtemény is megnézhető, aminek köszönhetően még többet tudhatunk meg a replikánsokról, a szárnyas fejvadászokról és a Wallace birodalom felemelkedéséről is. Az extrák kb. egy órányi játékidőt tesznek ki, aminél azért többet is eltudtunk volna viselni, igaz a háromlemezes, fémdobozos kiadáson bőségesebb az extra felhozatal. Azt is tudni érdemes, hogy az extrák mindegyike angol feliratos.

Kinézet

Bavallom szemeztem a két fémdobozos változattal, de a kétlemezes steelbook kiadás külcsínyre nem igazán nyerte el a tetszésem, a három lemezes extra változatért pedig picit sokalltam a 12 ezer forintos árat, így maradt a sima műanyagtokos 3D-s kiadás, amire tulajdonképpen nem lehet panaszom. A megszokott kék tok helyett egy szép átlátszó tárolóban kaptak helyet a lemezek. Az első borítón a film eredeti posztere látható, aminek kifejezetten örülök, a belső borítón pedig egy jelenet a filmből és szerencsére a lemezek is szép szitálást kaptak.

Szárnyas fejvadász 2049 (3D Blu-ray) teszt


Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/
Hírdetés

LEGFRISSEBB