hétfő, április 15, 2024

Trending

Hasonlóak

Blu-ray teszt: Szárnyas fejvadász 2049 (Blade Runner 2049 – 2017)

Film

A Szárnyas fejvadász 2049 több, mint amire sokan előzetesen vártak. Méltó elődjéhez és bizonyos pontokon túl is nő azon. Egy olyan alkotás, amely leporolja az emberközeli sci-fi műfaj alapjait és egy modernizált küllemmel és gondolkodásmóddal felturbózva vetíti azt a vászonra. Egyedülálló filmként és folytatásként is remekül megállja a helyét, kibővítve és még nagyobb mélységet adva egy létező történetnek, valamint örökre bebetonozva mind saját magát, mind Dennis Villeneuve nevét a filmtörténelembe. “Ti még nem láttatok igazi csodát” – hangzik el a filmben. Most azonban láthattok, mert az ilyen élményekért érdemes igazán a nagyvásznon filmet nézni. Minden szinten újat tud mutatni, karakterei, atmoszférája és hangulata újraértelmezik a modern sci-fi definícióját, míg kivitelezésben a filmkészítés magasiskoláját tárja a néző elé. Igazán azonban mély és elgondolkodtató témái emelik az átlag filmélmény feletti magaslatokba. – Kovács “Trén” Dávid kritikája

Kép/3D

Roger Deakins, a Szárnyas fejvadász 2049-ért hétfőn hajnalban végre megkapta élete első Oscar-díját. Már régebben is kijárt volna neki bizonyos filmekét, de kétségtelen, hogy Deakins egyik legjobb munkája a Szárnyas fejvadász folytatása. Gyönyörű képeket és beállításokat használ ebben az alkotásban, melynek minden képkockája olyan, mint egy szépen megkomponált festmény.

A 1080p-s felbontásnak, a 2:40:1-es képformátumnak és a 4K-s transzfernek köszönhetően a képminőség valami elképesztő. Minden egyes apró részlet (háttér, kellékek, bőr hibák és sérülések) tökéletesen jól kivehető. A film egyedi hangulatát hibátlanul és élénk színekkel adja vissza a kiadás. A neon reklámtáblák közt játszódó jelenetek nem csak a moziban, de otthon is lenyűgöző élményt nyújtanak. A fekete színek kellőképpen sötétek és mélyek. Szinte észrevehetetlen, de egy-egy jelentben azért kissé zajossá válik a kép, amit a nem szakavatott szemek valószínűleg észre sem fognak venni.

A 3D-s változat képminősége azonban már jóval problémásabb. A sok sötét, felhős, esős jelenet miatt ugyanis nem tud igazán érvényesülni a térhatás. Ellenben, amikor tiszta a kép, például a Las Vegas-i vagy a Wallace szentélyében játszódó szcénák során, akkor nem lehet okunk panaszra. Ilyenkor szépen elkülönülnek a rétegek és a harmadik dimenzió igazán érvényesülni tud. Mindent összevetve a 3D-s élmény nem tökéletes, de akik szeretik otthon is térhatásban élvezni a filmeket azok mindenképpen tegyenek így is egy próbát.

Hang

Az eredeti, Dolby Atmossal megtámogatott hangsáv egyértelműen referencia értékű. Aki nem rendelkezik ilyen hangrendszerrel annak az olyan filmek miatt, mint a Számyas fejvadász 2049, előbb utóbb érdemes lesz váltani. A dialógusok tisztán és jól érthetőek, Hans Zimmer és Benjamin Wallfisch nyugtalaító filmzenéje pedig erőteljes. A robbanások, ütések és lövések hangjai pedig egyenesen falrengetőek. Ha feltekerjük a hangerőt garantált, hogy átjön majd a szomszéd panaszkodni a hangzavar miatt. A 11.1-es Dolby Atmos angol hangsáv mellett az 5.1-es magyar szinkron is nagyon szépen teljesít.

Extrák

A 2D-s lemezen található extrák között megtekinthetjük a film előzményeként szolgáló három rövidfilmet (2022: Áramszünet, 2036: A Nexus modellek hajnala, 2048: Nincs hová menekülni), amik talán a legjobb és legértékesebb plusz anyagok a korongról. A kisfilmek mellett helyet kapott a lemezen egy 22 perces videó is, ami a film látványvilágának megteremtésével foglalkozik behatóbban, valamint egy 11 perces rövid dokumentumfilm gyűjtemény is megnézhető, aminek köszönhetően még többet tudhatunk meg a replikánsokról, a szárnyas fejvadászokról és a Wallace birodalom felemelkedéséről is. Az extrák kb. egy órányi játékidőt tesznek ki, aminél azért többet is eltudtunk volna viselni, igaz a háromlemezes, fémdobozos kiadáson bőségesebb az extra felhozatal. Azt is tudni érdemes, hogy az extrák mindegyike angol feliratos.

Kinézet

Bavallom szemeztem a két fémdobozos változattal, de a kétlemezes steelbook kiadás külcsínyre nem igazán nyerte el a tetszésem, a három lemezes extra változatért pedig picit sokalltam a 12 ezer forintos árat, így maradt a sima műanyagtokos 3D-s kiadás, amire tulajdonképpen nem lehet panaszom. A megszokott kék tok helyett egy szép átlátszó tárolóban kaptak helyet a lemezek. Az első borítón a film eredeti posztere látható, aminek kifejezetten örülök, a belső borítón pedig egy jelenet a filmből és szerencsére a lemezek is szép szitálást kaptak.

Szárnyas fejvadász 2049 (3D Blu-ray) teszt


Szárnyas fejvadász (Blu-ray + 3D Blu-ray)
Összességében
A Szárnyas fejvadász 2049 Blu-ray változatának minden gyűjtő gyűjteményében ott van a helye, és nem csak azért, mert maradandó filmélményt nyújt, hanem azért is, mert referencia értékű kivitelezésben élvezhetjük azt.
Film
95
Kép
95
Hang
95
Extrák
75
Kinézet
70
Pozitívumok
Referencia értékű hang és képminőség
Tökéletes filmélményt nyújt
Negatívumok
Elfért volna rajta még néhány extra
Az extrákon csak angol felirat van
86
Értékelés
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/