A tökéletes öndefiníció: All Machines Will Fail: And We (2022) kritika

Végre megjelent az All Machines Will Fail debütlemeze és iszonyatos erővel ránt a mélybe.

Az All Machines Will Fail nem is találhatott volna megfelelőbb címet debüt albumának, mint a And We. Ugyan a lemez négy tétele végig instrumentális, a trackek mégis magukért beszélnek és az elejétől a végéig tökéletes összegzést alkotnak arról, hogy mit is lehet várni a zenekartól a továbbiakban.

A Yank, Mohácsi Mátyás (Grand Mexican Warlock, The Idoru) és Kocsis Máté (Ghostchant, Meristem) alkotta trió csúnyán fogalmazva betudható egyfajta supergroup-nak, hiszen mindannyian a hazai underground kiemelkedő figurái. Hármójuk közül Yank kicsit kakukktojás, hiszen karrierje korai szakaszában zenélt zenekari felállásban, mégis inkább az elektronikában megjelent alkotásai révén vált ismertté. Ez azonban inkább csak erősíti a And We megszólalását, semmint a hátrányára válna. A srácok nagyon összhangban vannak és sokkal inkább alkotnak egy együtt lüktető, helyenként igencsak ősi benyomást keltő egységet, mintsem egy olyan formációt, ahol a szóló teljesítmény kerül reflektorfénybe.

Meg kell jegyeznem a Collapse and Bloom című szerzeménnyel ez az album rendelkezik a legalattomosabb post-metal nyitánnyal a The Ocean 2018-as Phanerozoic I lemeze óta. Természetesen nem ez a And We csúcspontja, a négy track végig tele van izgalmas váltásokkal, felfele ívelő gitár riffekkel, hatalmas dob sound-okkal és rengeteg sound design elemmel. A kb. negyven perces anyag végig érdekes, az egész optimista tiszta részekből a lehető legváratlanabb pillanatokban zuhanunk a nyomasztó, sötét káoszba majd vissza. Mindezt azért, hogy végül a befejezésre ne maradjon semmi, csak a hallgató, az üres végtelenség és a gondolatok kavalkádja.

All Machines Will Fail We Are
All Machines Will Fail, Fotó: Sinco

Megszólalás tekintetében az All Machines Will Fail debütlemeze végig kristálytiszta, szépen definiált és érthető. Az első másodperctől az utolsóig végig kivehető minden apróság, a legapróbb dobütés vagy pengetés és ugyanez igaz az őrültebb, dinamikusabb torzított gitáros részekre is. A mixért egyébként ugyancsak Yank felel, aki nagyon szép munkát végzett.

Szerencsére egyre érdekesebb produkciókkal lehet találkozni a hazai metál körökben is, ami alól az All Machines Will Fail sem kivétel. Sötét, meditatív hangulatával és mélységeivel a And We kellemes kikapcsolódás az év eleji felhozatalban.

Friss

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Tom Cruise ritka szerelmi jelentben szerepel a Top Gun: Maverickben

A Top Gun elképesztő légi felvételeivel lett kultuszfilm 36 évvel ezelőtt, de sokat lendített rajta Tom Cruise híres...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...

Rohammentő kritika: Michael Bay lezúzza Los Angelest egy mentőautó segítségével

A Rohammentő félelmetes film. Egyszerre félelmetesen látványos, és félelmetesen bugyuta. Aki élvezni szeretné (mert...

Csillagokkal álmodó: gondolatok Papp Norbert Égi jelek című kiállításáról

„Egy szürreális világnak a lenyomata, amit a fejemben látok, csatlakozok egy végtelen forráshoz….és...