A tökéletes öndefiníció: All Machines Will Fail: And We (2022) kritika

Végre megjelent az All Machines Will Fail debütlemeze és iszonyatos erővel ránt a mélybe.

Az All Machines Will Fail nem is találhatott volna megfelelőbb címet debüt albumának, mint a And We. Ugyan a lemez négy tétele végig instrumentális, a trackek mégis magukért beszélnek és az elejétől a végéig tökéletes összegzést alkotnak arról, hogy mit is lehet várni a zenekartól a továbbiakban.

A Yank, Mohácsi Mátyás (Grand Mexican Warlock, The Idoru) és Kocsis Máté (Ghostchant, Meristem) alkotta trió csúnyán fogalmazva betudható egyfajta supergroup-nak, hiszen mindannyian a hazai underground kiemelkedő figurái. Hármójuk közül Yank kicsit kakukktojás, hiszen karrierje korai szakaszában zenélt zenekari felállásban, mégis inkább az elektronikában megjelent alkotásai révén vált ismertté. Ez azonban inkább csak erősíti a And We megszólalását, semmint a hátrányára válna. A srácok nagyon összhangban vannak és sokkal inkább alkotnak egy együtt lüktető, helyenként igencsak ősi benyomást keltő egységet, mintsem egy olyan formációt, ahol a szóló teljesítmény kerül reflektorfénybe.

Meg kell jegyeznem a Collapse and Bloom című szerzeménnyel ez az album rendelkezik a legalattomosabb post-metal nyitánnyal a The Ocean 2018-as Phanerozoic I lemeze óta. Természetesen nem ez a And We csúcspontja, a négy track végig tele van izgalmas váltásokkal, felfele ívelő gitár riffekkel, hatalmas dob sound-okkal és rengeteg sound design elemmel. A kb. negyven perces anyag végig érdekes, az egész optimista tiszta részekből a lehető legváratlanabb pillanatokban zuhanunk a nyomasztó, sötét káoszba majd vissza. Mindezt azért, hogy végül a befejezésre ne maradjon semmi, csak a hallgató, az üres végtelenség és a gondolatok kavalkádja.

All Machines Will Fail We Are
All Machines Will Fail, Fotó: Sinco

Megszólalás tekintetében az All Machines Will Fail debütlemeze végig kristálytiszta, szépen definiált és érthető. Az első másodperctől az utolsóig végig kivehető minden apróság, a legapróbb dobütés vagy pengetés és ugyanez igaz az őrültebb, dinamikusabb torzított gitáros részekre is. A mixért egyébként ugyancsak Yank felel, aki nagyon szép munkát végzett.

Szerencsére egyre érdekesebb produkciókkal lehet találkozni a hazai metál körökben is, ami alól az All Machines Will Fail sem kivétel. Sötét, meditatív hangulatával és mélységeivel a And We kellemes kikapcsolódás az év eleji felhozatalban.

Friss

Egy igazi Netflix romantika, sorozat formában – Puszi: Kitty 1. évad (XO, Kitty – 2023, Netflix) kritika

Az igazi Netflix romantika már-már saját fogalommá nőtte ki magát az évek alatt a...

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Tőrbe ejtve – Az üveghagyma kritika (Glass Onion: A Knives Out Mystery, 2022 – Netflix)

A Tőrbe ejtve alkotói huszonegyre húztak lapot, mikor az első rész sikerét meglovagolva elkészítették...

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...