A Szőnyi István Emlékmúzeum

A Dunakanyar egyik faluja Zebegény, mely Nagymaros után és Szob előtt helyezkedik el. Több művész élt és alkotott arrafelé, de közülük a leghíresebb Szőnyi István. A falu egyik fő utcáján, a Szőnyi úton, a dombok közt megbújó kis múzeum egész évben várja látogatóit.

Névadója, Szőnyi István híres festő, grafikus volt, és a XX. században alkotott. Régi házából létesült ez a múzeum. A hatvanas évek óta van állami tulajdonban. Több szobából áll, sőt még egy külön teremmel is rendelkezik. Hatalmas kertjében a hatvanas évek óta minden évben képzőművészeti tábort tartanak.

zőnyi István Emlékmúzeum bemutató
Forrás: programturizmus.hu

Szőnyi István a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Ferenczy Károly volt a mestere. A nagybányai művésztelepre is meghívást kapott, mint ösztöndíjas. Később tehetségét díjakkal jutalmazták, például megkapta a Kossuth díjat, Magyarország érdemes és kiváló művésze, és a Corvin koszorú tulajdonosa lesz. Zebegényben 1924–től élt. Témájául szolgált családja, és a falusi élet.

A múzeumban is megtekinthetők képei, korszakaiként pár darab. Önarcképei is jelentősek. Grafikáiból időszakonként tárlatot rendez a múzeum. Maga a gyűjtemény táblaképekből, akvarellekből, gouacheokból, rézkarcokból, vázlattanulmányokból, és Szőnyi István személyes tárgyaiból, saját maga által gyűjtött képeiből áll.

Szőnyi István Emlékmúzeum bemutató
Forrás: I Love Dunakanyar

Az épület helyiségei közt van sarokszoba, nappali szoba, magyar szoba, kis műterem. A régi garázs épületben pedig Szőnyi Zsuzsának, aki Szőnyi István lánya és vejének, Triznya Mátyásnak olaszországi képei láthatóak. A múzeum vezetése rendszeresen szervez programokat, és sétákat gyerekeknek, fiataloknak, és felnőtteknek is. Érdemes ere a helyre ellátogatni, nemcsak a festői szépségű táj, hanem a magyar kulturális örökség egy részének a megismerése miatt is.

Friss

A szomorúság háromszöge kritika (Triangle of Sadness, 2022) – Mit tesz egy hajónyi gusztustalanul gazdag ember, amikor kitör a vihar?

Ha szatíra, akkor Ruben Östlund. A svéd rendező ismét odacsap egy kicsit a világnak...

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

SINA – Utak a jövőbe (egy szubjektív riport)

Augusztus 02-19-ig volt megtekinthető Szilágyi Imola Nelli (SINA) OTTHONOM című szóló kiállítása a budapesti...

Csillagokkal álmodó: gondolatok Papp Norbert Égi jelek című kiállításáról

„Egy szürreális világnak a lenyomata, amit a fejemben látok, csatlakozok egy végtelen forráshoz….és...