A Szőnyi István Emlékmúzeum

A Dunakanyar egyik faluja Zebegény, mely Nagymaros után és Szob előtt helyezkedik el. Több művész élt és alkotott arrafelé, de közülük a leghíresebb Szőnyi István. A falu egyik fő utcáján, a Szőnyi úton, a dombok közt megbújó kis múzeum egész évben várja látogatóit.

Névadója, Szőnyi István híres festő, grafikus volt, és a XX. században alkotott. Régi házából létesült ez a múzeum. A hatvanas évek óta van állami tulajdonban. Több szobából áll, sőt még egy külön teremmel is rendelkezik. Hatalmas kertjében a hatvanas évek óta minden évben képzőművészeti tábort tartanak.

zőnyi István Emlékmúzeum bemutató
Forrás: programturizmus.hu

Szőnyi István a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Ferenczy Károly volt a mestere. A nagybányai művésztelepre is meghívást kapott, mint ösztöndíjas. Később tehetségét díjakkal jutalmazták, például megkapta a Kossuth díjat, Magyarország érdemes és kiváló művésze, és a Corvin koszorú tulajdonosa lesz. Zebegényben 1924–től élt. Témájául szolgált családja, és a falusi élet.

A múzeumban is megtekinthetők képei, korszakaiként pár darab. Önarcképei is jelentősek. Grafikáiból időszakonként tárlatot rendez a múzeum. Maga a gyűjtemény táblaképekből, akvarellekből, gouacheokból, rézkarcokból, vázlattanulmányokból, és Szőnyi István személyes tárgyaiból, saját maga által gyűjtött képeiből áll.

Szőnyi István Emlékmúzeum bemutató
Forrás: I Love Dunakanyar

Az épület helyiségei közt van sarokszoba, nappali szoba, magyar szoba, kis műterem. A régi garázs épületben pedig Szőnyi Zsuzsának, aki Szőnyi István lánya és vejének, Triznya Mátyásnak olaszországi képei láthatóak. A múzeum vezetése rendszeresen szervez programokat, és sétákat gyerekeknek, fiataloknak, és felnőtteknek is. Érdemes ere a helyre ellátogatni, nemcsak a festői szépségű táj, hanem a magyar kulturális örökség egy részének a megismerése miatt is.

Friss

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
49 éves szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Hair – A (mostanra már hírhedt) Pannon Várszínház előadása

Nagy fába vágta a fejszéjét Vándorfi László. Egy egyértelműen klasszikussá kövült darabot/filmet rendezett meg...

Színházi előadás a gyermekvállalás első évéről – Bemutatóval kezdi az évet a Manna Produkció

Csábi Anna legújabb darabját a Köldökzsinór-varieté című produkciót állítja színpadra. Az alkalmi társulatban Györgyi...

SINA – Utak a jövőbe (egy szubjektív riport)

Augusztus 02-19-ig volt megtekinthető Szilágyi Imola Nelli (SINA) OTTHONOM című szóló kiállítása a budapesti...