A Szőnyi István Emlékmúzeum

A Dunakanyar egyik faluja Zebegény, mely Nagymaros után és Szob előtt helyezkedik el. Több művész élt és alkotott arrafelé, de közülük a leghíresebb Szőnyi István. A falu egyik fő utcáján, a Szőnyi úton, a dombok közt megbújó kis múzeum egész évben várja látogatóit.

Névadója, Szőnyi István híres festő, grafikus volt, és a XX. században alkotott. Régi házából létesült ez a múzeum. A hatvanas évek óta van állami tulajdonban. Több szobából áll, sőt még egy külön teremmel is rendelkezik. Hatalmas kertjében a hatvanas évek óta minden évben képzőművészeti tábort tartanak.

zőnyi István Emlékmúzeum bemutató
Forrás: programturizmus.hu

Szőnyi István a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Ferenczy Károly volt a mestere. A nagybányai művésztelepre is meghívást kapott, mint ösztöndíjas. Később tehetségét díjakkal jutalmazták, például megkapta a Kossuth díjat, Magyarország érdemes és kiváló művésze, és a Corvin koszorú tulajdonosa lesz. Zebegényben 1924–től élt. Témájául szolgált családja, és a falusi élet.

A múzeumban is megtekinthetők képei, korszakaiként pár darab. Önarcképei is jelentősek. Grafikáiból időszakonként tárlatot rendez a múzeum. Maga a gyűjtemény táblaképekből, akvarellekből, gouacheokból, rézkarcokból, vázlattanulmányokból, és Szőnyi István személyes tárgyaiból, saját maga által gyűjtött képeiből áll.

Szőnyi István Emlékmúzeum bemutató
Forrás: I Love Dunakanyar

Az épület helyiségei közt van sarokszoba, nappali szoba, magyar szoba, kis műterem. A régi garázs épületben pedig Szőnyi Zsuzsának, aki Szőnyi István lánya és vejének, Triznya Mátyásnak olaszországi képei láthatóak. A múzeum vezetése rendszeresen szervez programokat, és sétákat gyerekeknek, fiataloknak, és felnőtteknek is. Érdemes ere a helyre ellátogatni, nemcsak a festői szépségű táj, hanem a magyar kulturális örökség egy részének a megismerése miatt is.

Friss

Egy igazi Netflix romantika, sorozat formában – Puszi: Kitty 1. évad (XO, Kitty – 2023, Netflix) kritika

Az igazi Netflix romantika már-már saját fogalommá nőtte ki magát az évek alatt a...

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...
Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.

Hasonlóak

Hair – A (mostanra már hírhedt) Pannon Várszínház előadása

Nagy fába vágta a fejszéjét Vándorfi László. Egy egyértelműen klasszikussá kövült darabot/filmet rendezett meg...

Színházi előadás a gyermekvállalás első évéről – Bemutatóval kezdi az évet a Manna Produkció

Csábi Anna legújabb darabját a Köldökzsinór-varieté című produkciót állítja színpadra. Az alkalmi társulatban Györgyi...