vasárnap, április 21, 2024

Trending

Hasonlóak

A Szőnyi István Emlékmúzeum

A Dunakanyar egyik faluja Zebegény, mely Nagymaros után és Szob előtt helyezkedik el. Több művész élt és alkotott arrafelé, de közülük a leghíresebb Szőnyi István. A falu egyik fő utcáján, a Szőnyi úton, a dombok közt megbújó kis múzeum egész évben várja látogatóit.

Névadója, Szőnyi István híres festő, grafikus volt, és a XX. században alkotott. Régi házából létesült ez a múzeum. A hatvanas évek óta van állami tulajdonban. Több szobából áll, sőt még egy külön teremmel is rendelkezik. Hatalmas kertjében a hatvanas évek óta minden évben képzőművészeti tábort tartanak.

zőnyi István Emlékmúzeum bemutató
Forrás: programturizmus.hu

Szőnyi István a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Ferenczy Károly volt a mestere. A nagybányai művésztelepre is meghívást kapott, mint ösztöndíjas. Később tehetségét díjakkal jutalmazták, például megkapta a Kossuth díjat, Magyarország érdemes és kiváló művésze, és a Corvin koszorú tulajdonosa lesz. Zebegényben 1924–től élt. Témájául szolgált családja, és a falusi élet.

A múzeumban is megtekinthetők képei, korszakaiként pár darab. Önarcképei is jelentősek. Grafikáiból időszakonként tárlatot rendez a múzeum. Maga a gyűjtemény táblaképekből, akvarellekből, gouacheokból, rézkarcokból, vázlattanulmányokból, és Szőnyi István személyes tárgyaiból, saját maga által gyűjtött képeiből áll.

Szőnyi István Emlékmúzeum bemutató
Forrás: I Love Dunakanyar

Az épület helyiségei közt van sarokszoba, nappali szoba, magyar szoba, kis műterem. A régi garázs épületben pedig Szőnyi Zsuzsának, aki Szőnyi István lánya és vejének, Triznya Mátyásnak olaszországi képei láthatóak. A múzeum vezetése rendszeresen szervez programokat, és sétákat gyerekeknek, fiataloknak, és felnőtteknek is. Érdemes ere a helyre ellátogatni, nemcsak a festői szépségű táj, hanem a magyar kulturális örökség egy részének a megismerése miatt is.

Szőke Anikó
Szőke Anikó
1972-ben születtem, Budapesten. Szabadúszó vagyok, képzőművészettel és írással is foglalkozom, és sokat szoktam emellett kreatívkodni is. Mindkettőt nagyon szeretem művelni. Szeretném, ha az olvasók is értékelnék a munkáimat.