csütörtök, február 29, 2024

Trending

Hasonlóak

A Karácsony mentőakció (Santa & Cie – 2017) [Kritika]

A Reszkessetek betörők óta mindenki tudja, hogy egy jó karácsonyi filmmel tömegeket lehet moziba csábítani, ezért nem meglepő, hogy minden évben szép számmal készülnek családi (A Grincs, Télapu, Hóbarát), romantikus (Igazából szerelem, HolidayAludj csak én álmodom) vagy sötét tónusú és más megközelítésű (Karácsonyi lidércnyomás, Die Hard, Szörnyecskék) karácsonyi filmek. A franciák egyik kedvenc rendezője/írója/producere és persze színésze Alain Chabat (Asterix és Obelix: A Kleopátra küldetés, Marsupilami nyomában) tavalyi vígjátéka egy év késéssel jutott el hozzánk, hogy könnyed kikapcsolódást és nevetést nyújtson a fiatalabb korosztálynak.

Mikulás (Alain Chabat) és felesége Vanda (Audrey Taotou) az Északi-sarkon készülnek a karácsonyra, amikor a manók váratlanul megbetegszenek, így Mikulásnak gyógyszert kell szereznie 92.000 segédjének, vagy idén nem lesz karácsony. Szánjával Párizsba repül, ahol a gyógyszer keresésben és a 21. századi világban egy kedves család segíti nehéz pillanataiban, hogy megmentse a manókat és persze a karácsonyt is.

Nevetséges helyzetből jut elég, hisz Mikulásnak fogalma sincs a piacgazdaságról és a pénz fogalmáról, nem érti miért van minden Mikulás pirosban amikor ő a zöldet szereti, a rénszarvasai wookie-ul hörögnek, a rendőrségről pedig dupla kockadobással szabadulna ki, mint az általa gyártott Monopolyban. A karácsony mentőakció kifejezetten családi mese, mert amellett, hogy a gyerekeket igyekszik lekötni és megnevettetni, a szülők sem fognak rajta elaludni, mert egyes viccek kifejezetten nekik szólnak, természetesen francia köntösbe csomagolva.

A Karácsony mentőakciót első sorban azok számára ajánlanám, akik valami újra vágynak karácsonyi filmek terén és, akik már unják a milliószor leadott ilyenkor szokásos alkotásokat. Ennek ellenére azért ne várjunk tőle világmegváltást, de egy könnyed családi kikapcsolódásnak a gyerekekkel tökéletesen megfelel, persze csak akkor, ha fogékonyak vagyunk a francia humorra. A stáblistát pedig érdemes végig ülni, ugyanis van egy plusz jelenet.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés5 Votes
44
A Karácsony mentőakció
Összességében
A Kárácsony mentőakció igazi felüdülés lehet a százszor ismételt ünnepi témájú filmek tengerében, de nem szabad világmegváltást várni tőle. Egyszeri családi kikapcsolódásnak azonban bőven megfelel.
Pozitívumok
Kellemes kikapcsolódást nyújt az egész család számára
Az alapötlet egészen eredeti
Negatívumok
Habár szórakoztató, összeségében mégsem váltja meg a világot
65
Értékelés
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.