szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

30 érdekesség a 30 éves Roger nyúl a pácban című filmről

30 évvel ezelőtt, ezen a napon mutatták be Robert Zemeckis élőszereplős és animációs technikát ötvöző klasszikusát, amely korának egyik legköltségesebb alotása volt és amely családi film mivolta ellenére garantáltan a frászt hozta jó néhány gyerkőcre bizonyos jeleneteivel.

1. Ez volt az első és egyetlen alkalom, hogy a Disney és a Warner rajzolt alakjai egy filmben jelenhettek meg.

2. A firkákat kiirtó lötty három összetevője (terpentin, aceton, benzol) valójában mind egyfajta hígító, amivel a régi időkben a filmkockára festett szereplőket le tudták törölni egy szempillantás alatt.

3. Bob Hoskins egyszer egy interjú során elmesélte, hogy miután kisfia megnézte a filmet két hétig nem szólt hozzá. Amikor a színész megkérdezte, hogy miért nem beszél vele, a fia azt mondta: Nem hiszem el, hogy együtt dolgoztál Tapsi hapsival és nekem nem szóltál, hogy találkozhassak vele.

4. 70 millió dolláros költségvetésével a Roger nyúl a pácban a 80-as évek legdrágább filmjének számított és ez az alkotás büszkélkedhetett annak idején a leghosszabb stáblista rekordjával is.

5. Az első tesztvetítés nem alakult túl fényesen, ugyanis a közönség java része 18 és 19 év körüli tinikből állt, akik ki nem állhatták a filmet, sőt sokan ki is sétáltak arról. Robert Zemeckis azonban bízott a film sikerében és ennek ellenére sem változtatott rajta semmit.

6. Tim Curry-t is meghallgatták Doom vizsgálóbíró szerepére, de Robert Zemeckis és Steven Spielberg szerint is annyira félelmetes alakítást nyújtott, hogy végül mégsem őt választották.

7. Ha figyelmesen megnézitek Christopher Lloyd alakítását, akkor megfigyelhetitek, hogy amikor karaktere nem visel szemüveget, akkor nem pislog egyszer sem.

8. A rajzolók nem készültek el időben Jessica Rabbit kinézetével, így a színészek sem tudták, hogy fog kinézni ez a karakter. Robert Zemeckis ezért azt mondta Bob Hoskins-nak, hogy képzelje helyébe a nő ideálját. A színész a bemutató után meglepődött mert ő személy szerint kissé viszafogottabb nőt képzelt oda.

9. Összesen 326 animátor dolgozott a filmen napi tizenkét órán át. Richar Williams vezető animátor szerint pedig összesen több, mint 1 millió különböző rajz készült a filmhez, beleértve a storyboard-okat és a vázlatokat is.

10. A forgatás ideje alatt egy nagyméretű Roger nyúl szobrot használtak, hogy ezzel is segítsék a színészek játékát.

11. Körülbelül 40 különböző változata készült el a forgatókönyvnek. Volt olyan amiben például Jessica Rabbit, vagy Baby Herman lettek volna a fő gonoszok.

12. Bob Hoskins egy interjúben elárulta, hogy annyit kellet a zöld háttér előtt forgatni és emiatt odaképzelnie maga elé a film firka szereplőit, hogy néha már a való életben is látta őket maga körül. A forgatás után ezért Hoskins egy évig nem is vállalt másik filmet, hogy kipihenhesse magát.

13. A taxis jelenet néhány képkockáján nem az igazi Eddie Valiant-ot (Bob Hoskins) láthatjuk, hanem annak animált verzióját.

14. Eddie Murphy-t is felkérték Eddie szerepére, de ő inkább passzolta. Egy későbbi interjúban bevallotta, hogy miután látta a filmet nagyon megbánta a dolgot.

15. Eredetileg már 1981-ben meg akarták csinálni a filmet Robert Zemeckis-szel a rendezői székben, de akkor a Disney még úgy gondola, hogy a direktor nem elég tehetséges hozzá. Aztán Zemeckis elkészítette a Vissza a jövőben című filmet, ami után a Disney azonnal zöld utat adott a produkciónak.

16. A Toon Platoon névre keresztelt előzményfilm sokáig előkészületi státuszban volt, de a Roger nyúl a pácban sikere sem volt elég ahhoz, hogy az elkészülhessen.

17. Eredetileg 50 millió dollárból forgott volna a film, de ezt a Disney túl drágának találta. Végül úgy kapott zöld utat az alkotás, hogy a készítők lefaragtak a büdzséből. Azonban az elhúzódó munkálatok miatt végül 70 milliójába fájt a stúdiónak a film.

18. Eddie Valiant szerepére a következő színészek is esélyesek voltak: Robert Redford, Harrison Ford, Sylvester Stallone, Jack Nicholson, Ed Harris és Robin Williams.

19. Meglepően kevés marchendise termék készült a filmhez. Mindössze néhány apró műanyag bábú, amelyek Roger-t, Baby Herman-t és a menyétek ábrázolták.

20. Jessica Rabbit hangját Kathleen Turner, énekhangját pedig Amy Irving szolgáltatta, de egyikőjük neve sem szerepel a stáblistán.

21. Bill Murray is szóba került Eddie szerepére, sőt Spielberg és Zemeckis nagyon is szerették volna a színészt, de akkoriban egész egyszerűen sehogy sem tudták felvenni vele a kapcsolatot. Murray, ezt a film bemutatója után nem sokkal tudta meg és annak ellenére, hogy nyilvános helyen volt felordított mérgében mert szívesen elvállalta volna a szerepet.

22. Habár a film eredeti címe egy kérdés, abban mégsem szerepel kérdőjel. Ennek oka az, hogy a címben elhelyezett kérdőjel állítólag balszerencsés a filmvilágban.

23. Néhány karakter annak a színésznek a hangján szólalt meg, aki az eredeti rajzfilmekben is szinkronizálta őket. Többek között Donald kacsa, Mickey egér, Cucu malac és Betty Boop is ilyen szereplők voltak.

24. John Cleese is bejelentkezett Doom vizsgálóbíró szerepére, de Steven Spielberg és Robert Zemeckis elutasították, mondván senki sem venné komolyan a Monty Python egyik tagját, mint szadista gonoszt.

25. A legelső VHS kiadáson, amikor Eddie és Jessica kirepülnek az autóból, jól látszódott, hogy Jessica nem viszel alsóneműt. Ezt a pár képkockát a későbbi kiadásokból kivágták.

26. Az Ink and Paint Club (a filmben szereplő bár) fő szabályzata szerint firkák csak felléphetnek ott, de vendégként nem térhetnek be. Ez utalás a Cotton Club egykori, valóban életben lévő szabályzatára, miszerint színesbőrűek csak szórakoztatás céljából léphettek be oda.

27. Bob Hoskins nem tudta hogyan játszon nem létező karakterekkel, ezért megfigyelte három éves kislányát, ahogy az a képzeletbeli barátjával beszélget.

28. A forgatás szüneteiben Roger szinkronhangja, Charles Fleischer gyakran bújt nyúl jelmezbe. A stúdió más produkcióján dolgozó szakemberek ennek láttán sokszor megjegyezték, hogy milyen bénán fog kinézni annak a “nyulas filmnek” a címszereplője. Ekkor még ugyanis nem tudták, hogy az alkotás félig animáció lesz és azt hitték a vásznon is így fog kinézni Roger, a nyúl.

29. A Doom vizsgálóbíró kilapításához használt stop motion bábú mind a mai napig megtalálható Robert Zemeckis irodájában.

30. A forgatókönyv szerint olyan karakterek is feltűntek volna a filmben, mint Popey, Plútó, Superman, Tom és Jerry, valamint Casper a szellem, de ezen karakterk jogait sajnos nem tudták megszerezni.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/