szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

20 érdekesség a 20 éves Ryan közlegény megmentése című filmről

A mai napon ünnepli 20 éves évfordulóját, a modern filmtörténelem legjobb háborús filmje a Ryan közlegény megmentése, amely nem csak kategóriáján belül érdemel dicséretet, de összességében is megérdemli, hogy a legnagyobb klasszikusokkal említsük egy lapon

1. Tom Sizemore komoly drogproblémákkal küzdött a forgatás ideje alatt és ez az alakításán is meglátszott egy idő után. A rendező, Steven Spielberg ezért magához hívatta a színészt és azt mondta neki, hogy attól a naptól fogva minden reggel drog tesztnek kell alávetnie magát és, ha az egyszer is pozitív lesz, akkor kirúgja őt és más színészt keres a helyére. Sizemore minden tesztje pozitív lett, de a bemutató után visszacsúszott.

2. Steven Spielberg azért szerződtette le Matt Damon-t Ryan közlegény szerepére, mert egy relatíve ismeretlen arcot szeretett volna. Spielberg ekkor még nem tudta, hogy nem sokkal később Damon ünnepelt sztárrá válik a Good Will Hunting című filmnek köszönhetően.

3. Steven Spielberg kijelentette a bemutató előtt, hogy a film akkor is vágatlanul kerül bemutatásra, ha az a legmagasabb korhatár besorolást (NC-17) kapja.

4. Ez volt az utolsó olyan film, ami úgy nyert Oscar-díjat legjobb vágás kategóriában, hogy nem digitális vágó programmal készült.

5. 482 milliós világszintű bevételének köszönhetően a Ryan közlegény megmentése, bemutatója évének legsikeresebb alkotása lett.

6. Edward Norton-nak is felajánlották Ryan közlegény szerepét, de a színész az Amerikai história X munkálatai miatt nem tudta elvállalni.

7. Körülbelül 5000 liternyi művért használtak el a partraszállásos jelenet felvételei során.

8. Többek között Mel Gibson és Harrison Ford is esélyesek voltak John Miller szerepére, mielőtt azt Tom Hanks megkapta volna.

9. Billy Bob Thorton azért utasította vissza Horvath őrmester szerepét, mert nem akarta leforgatni a partraszállásos jelenetet, mivel víziszonya van. A szerep így végül Tom Sizemore-hoz került.

10. Steven Spielberg igazán meglepődött, amikor a durva, véres jelenetekkel tarkított film hatalmas pénzügyi siker lett, ugyanis bevallása szerint a filmet nem blockbuster-nek szánta, hanem a második világháborús veterán édesapja előtti tisztelgésnek.

11. A filmet betiltották Malajziában, mivel Spielberg nem volt hajlandó kivágni belőle jeleneteket, amiket az ottani cenzorok sérelmeztek.

12. Ez volt a DreamWorks első olyan filmje, amelynek sikerült átlépnie a 100 millió dolláros bevételt Amerikán belül. Emellett pedig ez volt a stúdió első olyan filmje is, amit Legjobb film kategóriában jelöltek Oscar-díjra.

13. A teljes filmet mindössze 59 nap alatt forgatták le, amiből 25 a tengerparti jelenet felvételeire ment el.

14. Robert Rodat forgatókönyvét Mark Gordon producer vásárolta meg, akinek habár tetszett a történet, mégis csak a 11-ik átirat után bólintott rá végérvényesen.

15. Hatalmas vitákat generált, hogy a Ryan közlegény megmentése alul maradt a Szerelmes Shakespeare című filmmel szemben. Többen azt állították, hogy utóbbi főproducere Harvey Weinstein keményen kampányolt az Akadémiai tagoknál filmje mellett, ezzel egyetemben pedig rossz színben tüntette fel a Ryan közlegény megmentését, azzal, hogy az egyáltalán nem történelem hű.

16. Ez az egykori amerikai elnök, George W. Bush kedvenc filmje.

17. Michael Bay-t is felkérték rendezőnek, de ő nem akart élni a lehetőséggel. Egy több évvel későbbi interjújában ezt mondta erről az esetről: Elküldték nekem a Ryan közlegény megmentése forgatókönyvét, de én egész egyszerűen nem tudtam, hogy mit is tudnék vele kezdeni, ezért passzoltam. Bay később elkészítette a Pear Harbor – Égi háború című, szintén a második világháború idején játszódó filmet.

18. A filmben 255 ember halálának lehetünk szemtanúi.

19. Az Omaha Beach-en zajló jelenet felvételéhez közel 1000 statisztára volt szükség, akik mind az Ír hadsereg tartalékosai voltak.

20. A főbb szereplők – Matt Damon kivételével – több napos, kemény, katonai kiképzésen vettek részt. Damon azért nem volt ezen jelen, hogy a többi szereplő jobban összeszokjon, Damon pedig kissé kívülállónak hasson a vásznon.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/