szombat, május 18, 2024

Trending

Hasonlóak

20 érdekesség a 35 éves A Jedi visszatér című filmről

1983. május 25-én mutatták be az Egyesült Államokban, az eredeti Star Wars trilógia záróepizódját, a Jedi visszatér-t. Eme jeles alkalomból most összeszedtünk nektek 20 érdekességek, amit talán még nem tudtatok róla.

1. Eredetileg Yoda nem is szerepelt a film forgatókönyvében. Lucas később is csak azért írta bele a karaktert, mert szerinte ő volt a legmegfelelőbb arra, hogy megerősítse Luke-ot abban, hogy Darth Vader valóban az apja.

2. A film egy évvel játszódik a Birodalom visszavág eseményei után.

3. Sokáig úgy tűnt, hogy David Lynch fogja rendezni a filmet, de végül egy másik űrfilm, a Dűne elkészítése mellett tette le a voksát.

4. Carrie Fisher nagyon aggódott az egyik Ewok-ot alakító Warwick Davis egészsége miatt, mivel a kinövésű színésznek egy meleg, szellőzés nélküli kosztümöt kellett viselni a hosszú forgatási napok során. Fisher ezért a szünetekben csokis sütivel és csokis tejjel kedveskedett Davis-nek.

5. Ez a franchise egyetlen olyan epizódja, melyben nem szerepel kék színű fénykard.

6. A Jedi visszatér 32 millió dollárból készült és 250 millió dollárt fialt, plusz még 40 milliót az 1997-es újra bemutató során.

7. Leia legendás arany bikinijéből két féle változat is készült. Az egyik fémből, ezt viselte a felvételek java részében, a másik pedig gumiból, amit az akció jelenetekhez készítettek a jelmeztervezők.

8. A film eredeti mozis poszterén szerepelt egy figyelmeztetés, miszerint: “Kisgyermekek számára nem ajánlott.”

9. Peter Mayhew-re fokozottan kellett ügyelnie a stábnak az erdőben forgatott jelenetek során, nehogy a környékbeli vadászok azt higgyék róla, hogy ő a legendás Nagyláb és emiatt véletlenül levadásszák.

10. A Blu-ray változatban Lucas külön féle változtatásokat eszközöl, amik közül talán a legnagyobb nemtetszést az váltotta ki a rajongókból, hogy az eredeti változattal ellentétben itt pislognak az Ewok-ok. Warwick Davis azonban a film audiokommentárjában elárulta, hogy ez közel sem volt új keletű dolog Lucas részéről, ugyanis az Ewok jelmezek már a forgatás ideje alatt is képesek voltak a pislogásra, igaz csak egy rövid ideig, mert a jelmezekbe épített mechanika hamar feladta a szolgálatot.

11. Az első vágás a legendák szerint kész katasztrófa volt. George Lucas pedig egyenesen azt mondta róla, hogy nem is igazi Star Wars film. Végül Sean Barton vágó vette kezébe az irányítást és készített egy olyan változatot, amit már Lucas is preferált és engedett mozikba küldeni.

12. Anthony Daniels szerint a Jedi visszatér felvételei előtt már csak mindössze 10 percre volt szüksége ahhoz, hogy magára öltse C-3PO jelmezét. Az előző két film forgatása alatt ez átlagosan két órába telt neki.

13. George Lucas kezdetben nem örült neki, hogy a film rendezője Ian McDiarmid-ot szemelte ki az Uralkodó szerepére. Később azonban annyira megkedvelte a színészt, hogy az előzmény trilógiához is őt kérte fel, hogy játssza el a karakter fiatalabb kori énjét.

14. Összesen 10 bábművész, 9 pantomimes, 42 statiszta és 90 stábtag, közel egy hónapon keresztül dolgozott a Jabba palotájában játszódó szegmensek elkészítésén.

15. Jabba, a Hutt bábját, Stuart Freebornnak és csapatának csaknem három hónapjába telt megépíteni. A stúdiónak pedig fél millió dollárjába fájt az elkészítése.

16. Ez az egyetlen olyan Star Wars film, amelyben Darth Vader nem folyt meg senkit sem.

17. A Blu-ray kiadásához készített audiokommentárban Ian McDiarmid elárulta, hogy az Uralkodó ebben az epizódban körülbelül 100 éves lehet.

18. Ackbar admirális szállóigévé vált “It’s a trap!” (Ez csapda!) mondta eredetileg “It’s a Trick!”-ként (Ez egy trükk!) szerepelt volna a filmben, de a tesztközönségnek nem tetszett ezért megváltoztatták az utómunkálatok során.

19. A film eredetileg a Jedi bosszúja néven került volna bemutatásra, de az alkotók rájöttek, hogy a bosszú nem illeszkedik a Jedi-k etikai kódexébe, ezért kapta végül a Jedi visszatér címet.

20. Harrison Ford többször is kérte Lucas-t, hogy karaktere, Han Solo haljon hősi halált, de a Star Wars filmek atyja erről hallani sem akart.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/