péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

15 érdekesség a 15 éves Nagy Hal című filmről

Tim Burton rendezőnek olyan zseniális és egyedi látványvilággal bíró alkotásokat köszönhetünk, mint a Batman, az Ollókezű Edward, vagy az Álmosvölgy legendája. Mégis filmográfiáján belül én a 2005-ös Nagy Hal című filmjét tartom a legkiemelkedőbbnek, ami épp a mai napon ünnepli 15 éves évfordulóját. Ez alkalomból pedig összegyűjtöttünk nektek 15  érdekességet erről az igazán különleges moziról.

1. Ewan McGregor-t azután szerződtették a fiatal Ed Bloom szerepére, miután a producerek látták, hogy mennyire hasonlít a fiatal Albert Finney-re, aki az idős Ed Bloom-ot alakította a filmben.

2. Ez volt a francia származású Marion Cotillard első amerikai filmje.

3. Helena Bonham Carter a forgatás egész ideje alatt várandós volt.

4. Eredetileg Steven Spielberg rendezte volna a filmet Jack Nicholsonnal a főszerepben, de végül egyikük időbeosztásába sem fért bele. Ezután kérték fel Tim Burton-t.

5. A hármas szám fontos szerepet játszik a cselekmény szempontjából. Például Will és az apja, Edward három éve nem beszéltek egymással, Edward három évig volt ágyhoz kötve és ugyanennyi időt töltött el a cirkuszban, valamint a seregben is.

6. A filmben két Oscar nyertes (Marion Cotillard, Jessica Lange) és három Oscar jelölt (Albert Finney, Helena Bonham Carter, Danny DeVito) színész szerepel.

7. Helena Bonham Carter karaktere 10 évvel fiatalabb, mint az Ewan McGregor által megformált Ed Bloom. A valóságban azonban Bonham Carter 5 évvel idősebb, mint McGregor.

8. Egy kisebb szerepben a Hannah Montana-ként elhíresült, Miley Cyrus is látható. Edward egyik gyerekkori barátját alakítja.

9. Ahogy a legtöbb Tim Burton filmnek, úgy ennek is Danny Elfman szerezte a zenéjét.

10. Az óriást megformáló Matthew McCrory fiatalon, mindössze 32 évesen hunyt el. A film készítésekor ő volt a legmagasabb színész (229 cm), és neki volt a legnagyobb cipőmérete (amerikai számozással 29 és feles) is a világon.

11. Tim Burton a film forgatása előtt nem sokkal veszítette el édesanyját, apját pedig két évvel korábban, így igazán át tudta élni a szülőtől való elbúcsúzás fájdalmát, emiatt pedig ezt tartja életműve leszemélyesebb alkotásának.

12. A boszorkány maszkjának elkészítése átlag legalább öt órát vett igénybe.

13. A cirkuszban játszódó jelenetek forgatását egy tornádó miatt félbe kellett szakítani, és mivel a víz mindent elárasztott, ezután a filmesek kénytelenek voltak a munkát több hétre beszüntetni.

14. A film elején a gyártó, Columbia stúdió logóját visszafelé játsszák le.

15. Habár a 70 milliós költségvetés mellett 123 milliós bevételt termelt, mégis Tim Burton kevésbé sikeres munkái közé van elkönyvelve.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/