15 érdekesség a 15 éves Nagy Hal című filmről

Tim Burton rendezőnek olyan zseniális és egyedi látványvilággal bíró alkotásokat köszönhetünk, mint a Batman, az Ollókezű Edward, vagy az Álmosvölgy legendája. Mégis filmográfiáján belül én a 2005-ös Nagy Hal című filmjét tartom a legkiemelkedőbbnek, ami épp a mai napon ünnepli 15 éves évfordulóját. Ez alkalomból pedig összegyűjtöttünk nektek 15  érdekességet erről az igazán különleges moziról.

1. Ewan McGregor-t azután szerződtették a fiatal Ed Bloom szerepére, miután a producerek látták, hogy mennyire hasonlít a fiatal Albert Finney-re, aki az idős Ed Bloom-ot alakította a filmben.

2. Ez volt a francia származású Marion Cotillard első amerikai filmje.

3. Helena Bonham Carter a forgatás egész ideje alatt várandós volt.

4. Eredetileg Steven Spielberg rendezte volna a filmet Jack Nicholsonnal a főszerepben, de végül egyikük időbeosztásába sem fért bele. Ezután kérték fel Tim Burton-t.

5. A hármas szám fontos szerepet játszik a cselekmény szempontjából. Például Will és az apja, Edward három éve nem beszéltek egymással, Edward három évig volt ágyhoz kötve és ugyanennyi időt töltött el a cirkuszban, valamint a seregben is.

6. A filmben két Oscar nyertes (Marion Cotillard, Jessica Lange) és három Oscar jelölt (Albert Finney, Helena Bonham Carter, Danny DeVito) színész szerepel.

7. Helena Bonham Carter karaktere 10 évvel fiatalabb, mint az Ewan McGregor által megformált Ed Bloom. A valóságban azonban Bonham Carter 5 évvel idősebb, mint McGregor.

8. Egy kisebb szerepben a Hannah Montana-ként elhíresült, Miley Cyrus is látható. Edward egyik gyerekkori barátját alakítja.

9. Ahogy a legtöbb Tim Burton filmnek, úgy ennek is Danny Elfman szerezte a zenéjét.

10. Az óriást megformáló Matthew McCrory fiatalon, mindössze 32 évesen hunyt el. A film készítésekor ő volt a legmagasabb színész (229 cm), és neki volt a legnagyobb cipőmérete (amerikai számozással 29 és feles) is a világon.

11. Tim Burton a film forgatása előtt nem sokkal veszítette el édesanyját, apját pedig két évvel korábban, így igazán át tudta élni a szülőtől való elbúcsúzás fájdalmát, emiatt pedig ezt tartja életműve leszemélyesebb alkotásának.

12. A boszorkány maszkjának elkészítése átlag legalább öt órát vett igénybe.

13. A cirkuszban játszódó jelenetek forgatását egy tornádó miatt félbe kellett szakítani, és mivel a víz mindent elárasztott, ezután a filmesek kénytelenek voltak a munkát több hétre beszüntetni.

14. A film elején a gyártó, Columbia stúdió logóját visszafelé játsszák le.

15. Habár a 70 milliós költségvetés mellett 123 milliós bevételt termelt, mégis Tim Burton kevésbé sikeres munkái közé van elkönyvelve.

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Jurassic Park/World maratont tartanál? – Íme, hogy mennyi időt venne igénybe!

Hosszú várakozás finisébe értünk, hiszen négy év után végre megérkezik a Jurassic World trilógia...

50 éves A keresztapa! Öt kulisszatitok a legendás moziról

Ötven éve hódította meg a mozivilágot A keresztapa című Francis Ford Coppola alkotás, amely...