péntek, február 23, 2024

15 érdekesség a 15 éves Harry Potter és az azkabani fogoly című filmről

1. A rendező, Alfonso Cuarón ötlete volt az, hogy amikor a dementorok megjelennek, akkor a Roxfort Expressz ablakai jegesedjenek el. Azonban az akcentusa miatt ezt a vizuális effektusokért felelős szakemberek félreértették. A félreértés abból adódott, hogy a “jég” szó angolul “ice”, a szakemberek viszont “eyes”-nak értették, ami magyarul “szemek”-et jelent. Ezért az első storyboard rajzokon nem eljegesedett ablakok, hanem égből lehulló szemgolyók láthatók, amikor a dementorok megjelennek.

2. Ez volt az utolsó olyan Harry Potter film, melynek a legendás John Williams szerezte a zenéjét.

3. Alfonso Cuarón kezdetben nem akarta elvállalni a rendezői teendőket, mondván nem olvasta egyik könyvet sem és a korábbi filmeket sem látta. Végül jó barátja, Guillermo del Toro vette rá, hogy elolvassa azokat, miután ezt megtette már boldogan írt alá a filmre.

4. A Dudley-t alakító, Harry Melling annyira sokat fogyott az előző két filmhez képest, hogy a producerek komolyan elgondolkodtak azon, hogy lecserélik őt. Végül azonban úgy döntöttek, hogy maradjon a fiatal színész, de plusz súlyokat kellett ráerősíteni, hogy kevésbé nézzen ki vékonynak.

5. Az első két filmet dirigáló Chris Columbus eredetileg aláírt az összes készülő Harry Potter mozira, mint rendező, de miután nagyon sok idejét és energiáját felemésztette a Bölcsek köve és a Titkok kamrája, így szerződésmódosítást kért, hogy kiszállhasson.
6. Emma Thompson azért vállalta el Trelawney professzor szerepét, hogy az akkor négy éves kislánya kedvére tegyen. Eredetileg egyébként Tilda Swinton-t kérték fel a készítők, de ő nem vállalta.

7. Dudley Dursley-nek ebben a filmben nincs egyetlen egy mondata sem. Csak nevet és különböző hangokat ad ki.

8. Ez volt az utolsó olyan Harry Potter mozi, melyet még VHS-en is kiadtak.

9. Az egyetlen olyan felvonás a franchise történelmében, ami világszinten nem érte el a 800 millió dolláros összbevételt.

10. Eredetileg, Guillermo de Toro-t szemelték ki a rendező pozícióra, de ő visszautasította, mert helyette egy régi szerelem projektjét, a Pokolfajzat-ot szerette volna elkészíteni. De később ő hívta fel a producerek figyelmét Alfonso Cuarón-ra.

11. Professzor Trelawny szemüvegében valódi nagyító lencsék voltak, ezért Emma Thompson-t sűrűn rosszullétek gyötörték a forgatás ideje alatt.

12. M. Night Shyamalannak is felajánlották a rendezés lehetőségét, de ő inkább a Falu című film mellett döntött.

13. Ez volt Alfonso Cuarón ötödik nagyjátékfilmje, a Csak a pároddal, a Kis hercegnő, a Szép remények és az Anyádat is! című alkotások után.

14. Alfonso Cuarón a dementorokat eredetileg nem CG technológiával, hanem hagyományos bábok segítségével akarta megjeleníteni, fel is kereste a híres bábmestert, Basil Twistet. De végül az ötletét elvetették.

15. Alfonso Cuarón szerződésének egyik záradéka megtiltotta a rendezőnek, hogy a gyerekszereplők előtt káromkodjon.

Friss

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely...

Bejelentették a Sand Land animét

Az egész világon híres Dragon Ball alkotójának Akira Toriyama-nak egy kevésbé ismert története a...

27. filmjét kapja meg a Meitantei Conan franchise

A Meitantei Conan, vagyis a baromi régóta futó Conan, a detektív folytatódik, hiszen jön...

Bejelentették a Mahoutsukai no Yoru anime adaptációját

A következő anime, amiről hírt kaptunk az igazából egy film lesz, aminek a címe...
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Jurassic Park/World maratont tartanál? – Íme, hogy mennyi időt venne igénybe!

Hosszú várakozás finisébe értünk, hiszen négy év után végre megérkezik a Jurassic World trilógia...

50 éves A keresztapa! Öt kulisszatitok a legendás moziról

Ötven éve hódította meg a mozivilágot A keresztapa című Francis Ford Coppola alkotás, amely...