csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

15 érdekesség a 25 éves Reszkessetek, betörők! 2.: Elveszve New Yorkban című filmről

A múlt héten már közöltünk néhány érdekességet, az akkor, bemutatásának 27. évét ünneplő Reszkessetek betörőkkel kapcsolatban. A mai napon pedig a folytatás is említésre méltó évfordulót ünnepel. Amerikában ugyanis kereken 25 évvel ezelőtt, 1992. November 20-án mutatták be a Reszkessetek betörők 2.: Elveszve New Yorkban című filmet, ami az első részhez viszonyítva visszafogottabban teljesített a kasszáknál, de még így is képes volt rá, hogy költségvetésének hússzorosát termelje ki világszinten és legalább akkora kultstátuszt vívjon ki magának, mint elődje.

1. A nagy hideg miatt volt, hogy azért állt a forgatás, mert a kamerák egész egyszerűen megfagytak.

2. A medencés jelenetet egy másik szállodában (Four Seasons) kellett leforgatni, mert a Plaza Hotel-nek akkoriban még nem volt úszómedencéje.

3. A második rész, a Reszkessetek Betörők franchise egyetlen olyan tagja, ahol az egyedül maradt gyerekkarakter nem a saját házában van.

4. A forgatást követően John Huges megírta a Reszkessetek betörők 3 forgatókönyvét, amiben már tinédzserként láttuk volna viszont Kevin McCallister-t. Ám amikor 1994-ben Hughes megtudta, hogy Macaulay Culkin felhagy a filmezéssel újra írta a sztorit. A harmadik rész végül 1997-ben került a mozikba, egy teljesen új karakterrel – Alex Pruitt (Alex D. Linz) – a főszerepben.

5. A játékboltos jelenetben szereplő gyerekszínészek a fizetésükön felül mindannyian haza vihették a kedvenc játékukat is.

6. Macaulay Culkin gázsija 4 és fél millió dollár volt. Ezelőtt egyetlen 12 éves gyerekszínész sem kapott még csak megközelítően magas fizetést egyetlen filmért.

7. Chris Columbus egyszer azt mondta filmről, hogy bizonyos mértékben az első rész remakeje.

8. Catherine O’Hara a forgatás alatt úgy érezte, karaktere nem tesz meg mindent azért, hogy újra megtalálja elveszett fiát, ezért több olyan jelenetet forgattak a filmhez, amin jobban látszik az igyekezete.

9. Michael Jackson egyszer meglátogatta Macaulay Culkint a forgatáson.

10. Egyszer egy doktor kielemezte a betörőket ért sérüléseket. A téglával dobálós jelenetről például azt mondta, hogy a való életben ez a csínytevés legjobb esetben agysérüléshez, legrosszabb esetben pedig halálhoz vezetett volna.

11. 2001. Szeptember 11-e után a TV-s vetítések során kivágták azt a rövid jelenetet, amikor Kevin a Word Trade Centert is meglátogatja New York-i városnézése közben.

12. Van egy olyan törölt jelenet, amiben Kevin aftershave-et használ, utalva ezzel az első rész kultikussá vált képsoraira. Ez a szcéna végül két okból nem került bele a filmbe. Először is, mert a játékidő már így is két órára rúgott, valamint a rendező Chris Columbus attól tartott, hogy a nézők emiatt inkább remake-ként és nem folytatásként fognak a filmre tekinteni.

13. A film munkacíme  ‘Alone Again’ (Megint egyedül) volt.

14. Az egyik jelenetben látható a jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump is. Ő az a férfi, aki útba igazítja Kevin-t a Plaza Hotelben. Akkoriban egyébként Trump volt a Plaza Hotel tulajdonosa.

15. Idehaza egy hónap késéssel, 1992. December 18-án került bemutatásra.



Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/