csütörtök, május 23, 2024

115 érdekesség a Marvel-moziuniverzum eddigi filmjeiről, a Vasember-től kezdve, egészen a Végjáték-ig!

A Vasember (2008)

1. Eredetileg Coulson ügynöknek sokkal kisebb szerepe lett volna a filmbe, sőt kezdetben csak “név nélküli ügynökként” szerepelt a forgatókönyvben. Az őt alakító Clark Gregg azonban annyira jól megtalálta a közös hangot a szereplőkkel és a stábbal, hogy szerepét kibővítették és az MCU egy igen fontos karaktere vált belőle az évek során.

2. A forgatás kezdetekor még nem volt kész forgatókönyv. A film készítői ugyanis elsősorban az akció jelenetekre fókuszáltak, ezért a szereplőknek rengeteget kellett improvizálniuk a forgatáson.

3. Paul Bettany élete legkönnyebb munkájaként aposztrofálta J.A.R.V.I.S. eljátszását. A színész egész pontosan így fogalmazott a szereppel kapcsolatban: “Úgy éreztem, mintha meglopnám a stúdiót. Két óra alatt felvették velem az összes szövegemet, kaptam egy rakat pénzt, aztán elutaztam vakációzni a feleségemmel.

4. A Vasember páncél körülbelül 450 külön alkatrészből állt össze.

5. Gwyneth Paltrow mindössze 15 percre lakott a stúdiótól, ahol a filmet készítették. Bevallása szerint ez volt a fő ok annak, hogy elvállalta a szerepet, mert így több időt tudott tölteni a családjával.

A hihetetlen Hulk (2008)

6. A film rendezője Louis Leterrier, Mark Ruffalo-t szerette volna Hulk szerepére, de a stúdió végül Edward Norton mellett tette le a voksát. Ironikus, hogy végül Edward Norton-t Ruffalo váltotta miután előbbinek megromlott a kapcsolata a stúdióval.

7. Ez az egyetlen olyan Marvel film aminek nincs stáblista közbeni vagy stáblista utáni jelenete. Ugyanis a bárban folytatott beszélgetés Ross tábornok és Tony Stark között tulajdonképpen a film utolsó jelentének tekinthető, mivel az még a stáblista előtt lejátszódott.

8. Továbbá ez az egyetlen olyan film a Marvel első fázisából, amiben Nick Fury nem teszi tiszteletét.

9. A forgatókönyv újraírása mellett Edward Norton rendezőként is kivette a részét. Ugyanis, amikor Louis Leterrier a Second Unit irányításával volt elfoglalva, maga a színész ugrott be a helyére, hogy levezényeljen néhány jelenetet.

10. Liv Tyler a forgatókönyv olvasása nélkül bólintott rá a szerepre.

Vasember 2. (2010)

11. Mickey Rourke szerint rengeteg olyan jelenet lett kivágva a filmből, ami szimpátiát kelthetett volna az emberekben Ivan Vanko-val szemben.

12. A Pókember-t alakító Tom Holland megerősítette, hogy Stark Expo támadása közben látott Vasember maszkos fiú valójában, a kis Peter Parker volt.

13. Justin Hammer szerepére először az Oscar-díjas színészlegendát Al Pacino-t szerették volna meggyőzni a készítők.

14. Scarlett Johansson annyira szerette volna eljátszani Fekete Özvegyet, hogy azelőtt vörösre festette a haját, mielőtt megkapta volna a szerepet.

15. A film játékideje alatt rengeteg fiatalkori fotót láthatunk Tony Stark-ról és Ivan Vanko-ról. Ezeket a képeket a karaktereket alakító színészek hozták magukról a forgatásra. Nagy részük a 80-as években készült.

Thor (2011)

16. Stan Lee többször hangoztatta az évek során, hogy szívesen eljátszotta volna Odin karakterét, de nagyon örült, hogy végül Anthony Hopkins kapta meg a szerepet.

17. Tom Hiddlestonnal is készítettek tesztfelvételeket, de akkor még Thor szerepére volt esélyes, végül azonban Loki szerepét kapta, ami valljuk be jobban is áll neki.

18. A rendező, Kenneth Branagh gyerekkora óta nagy rajongója volt Thor-nak, ezért amikor kiderült, hogy ő rendezheti a filmet azonnal át is küldött a Marvel-nak egy hatalmas paksamétát, amiben az általa fontosnak tartott utalásokat gyűjtötte össze.

19. Sir Anthony Hopkins úgy írt alá a filmre, hogy soha életében nem olvasott egy Thor képregényt sem, sőt a karakter mitológiai hátteréről sem tudott semmit. Ami miatt mégis elvállalta a filmet, az az apa-fia kapcsolat nem mindennapi bemutatása volt.

20. Kenneth Branagh elmondása szerint a film záróképsorai a Hubble űrteleszkóp felvételeiből álltak össze, ezért körülbelül másfél évig tartott az elkészítése.

Amerika Kapitány: Az első Bosszúálló (2011)

21. Chris Evans háromszor is visszautasította Amerika kapitány szerepét. Na nem azért, mert nem szerette volna elvállalni, de félt, hogy örök életére beskatulyázzák, továbbá voltak már rossz tapasztalatai a szuperhős zsánerrel kapcsolatban (ő játszotta Johnny Storm-ot a Fantasztikus négyes adaptációiban). Végül Robert Downey Jr. beszélte rá, hogy vállalja el a szerepet, mert nem fogja megbánni.

22. Egy cameo erejéig feltűnt volna James “Logan” Howlett (Farkas) és Erik Lehnsherr (Magneto) is, de mivel a két karakter jogai más stúdiónál voltak, ez nem valósulhatott meg.

23. Stanley Tucci azért vállalta el Dr. Erskine szerepét, mert világéletében szeretett volna eljátszani egy olyan karakter akinek német akcentusa van.

24. Sebastian Stan, Bucky szerepére való felkészülés gyanánt rengeteg háborús filmet és dokumentumfilmet nézett meg. A legfőbb inspirációt azonban Steven Spielberg, Elit alakulat című sorozatából merítette.

25. Chris Evans és Sebastian Stan a valóságban egymagasak, ezért egy különleges kamera trükkre volt szükség annak érdekében, hogy az Amerika Kapitány-t alakító színész magasabbnak tűnjön.

Bosszúállók (2012)

26. Robert Downey Jr. folyamatosan ételt rejtett a jelmezei alá, ezért amikor a film egyes jelenetiben enni látjuk az valójában nem szerepelt eredetileg a forgatókönyvben. A színész egész egyszerűen csak megéhezett.

27. Jeremy Renner-t olimpikon íjászok készítették fel Sólyomszem szerepére.

28. Robert Downey Jr. a forgatás végeztével megkérdezte a film producereit, hogy elvihetné-e az “A” betűt, ami a filmvégi Stark tornyon maradt. Azt a választ kapta, hogy nem, de később születésnapi ajándékként megkapta a stúdiótól.

29. Joss Whedon elárulta, hogy a film első vágása több, mint három órás volt. A kivágott jelenetek java része helyet kapott a Blu-ray kiadáson, de az egyik annyira jól sikerült, hogy később kicsit átdolgozva bekerült az Amerika Kapitány – A tél katonája című filmbe is. Ez az a szcéna, amikor Steve Rogers a modern világgal ismerkedik a második Amerika Kapitány film elején.

30. Tom Hiddleston mesélt egyszer arról egy interjúban, hogy a film munkacíme, “Nagy ölelés” (Group Hug) volt.

Vasember 3 (2013)

31. Az első vágás 195 perces volt, a mozikba kerülő végső vágás ezzel szemben már csak 130 perc.

32. Ez volt az első Vasember film, és a második Marvel produkció, aminek sikerült átlépnie az 1 milliárdos bevételi álomhatárt.

33. A büdzsé eredetileg 145 millió dollár lett volna, de a Bosszúállók sikere után a stúdió ezt megemelte 200 millió dollárra, hogy Shane Black a lehető legtöbbet tudja kihozni ebből a sztoriból.

34. Az, hogy Gwyneth Paltrow több akció jelenetet kapott eredetileg Robert Downey Jr. ötlete volt, aminek a producer Kevin Feige örömmel eleget is tett.

35. Aldrich Killian szerepére sokáig Jude Law volt a legesélyesebb, de végül Guy Pearce kapta meg. Azonban hamarosan ő is csatlakozik majd a Marvel-moziuniverzumához, ugyanis ő fogja alakítani a Captain Marvel egyik főszereplőjét.

Thor: Sötét világ (2013)

36. A forgatókönyv első változata szerint Loki nem is szerepelt volna a filmben, ellenben sokkal hangsúlyosabb lett volna Malekith karaktere. Loki azonban a Bosszúállók után nem várt népszerűségre tett szert, így ennek megfelelően átírták a forgatókönyvet.

37. Alan Taylor bevallása szerint a stúdió szabad kezet adott neki a forgatás ideje alatt, de a vágószobabán egy teljesen más filmet csináltak a művéből.

38. A stúdió első választása Malekith szerepére Mads Mikkelsen lett volna, de a színész a Hannibál című sorozat forgatása miatt nem tudta vállalni a munkát. Mikkelsen később a Doctor Strange-ben alakíthatta a film fő antagonistáját.

39. A bevezetőben látható harcjelenet szinte minden szereplője CGI volt, kivéve Malekith, Kurse és Bor. Erre azért volt szükség, mert a sötét elf jelmezek nagyon kényelmetlenek voltak, ezért szinte lehetetlen volt benne akció jeleneteket forgatni.

40. Chris Hemsworth több, mint egy évig növesztette a haját, hogy ne kelljen póthajat viselnie, mint az első Thor filmben.

Amerika Kapitány: A tél katonája (2014)

41. Anthony Mackie folyamatosan e-mailekkel bombázta a Marvel-t, mert régi álma volt, hogy egy szuperhősfilmben szerepelhessen. Végül Kevin Feige válaszolt a színésznek és felajánlotta neki Sam Wilson (Sólyom) szerepét.

42. Fekete Özvegy nyakán többször kiszúrható egy íjat ábrázoló nyaklánc. Ez egyértelmű utalás régi ügynöktársára Sólyomszere. A nyaklánc egyébként Scarlett Johansson ötlete volt.

43. Robert Redford azért is szeretett volna rész venni a filmben, mert az unokái hatalmas Marvel rajongók.

44. A forgatókönyvírás fázisában még úgy volt, hogy Sólyomszem is fontos karakter lesz a filmben, ám később a két író, Christopher Markus és Stephen Feely úgy érezte, hogy már így is túl sok karaktert tartalmaz a történet ezért végül mégsem került bele a végső változatba.

45. Sebastian Stan a forgatási szünetekben egy műanyag késsel járkált fel alá és a mozdulatait gyakorolta, hogy azok minél természetesebbnek hassanak a vásznon.

A galaxis őrzői (2014)

46. Dave Bautista annyira megörült, amikor megtudta, hogy ő alakíthatja Drax-et, hogy egész egyszerűen elsírta magát.

47. Vin Diesellel több nyelven is felvették Groot híressé vált “Én vagyok Groot!” mondatát, így a karakter többek között Németországban, Spanyolországban, Oroszországban és Franciaországban is a színész hangján szólalt meg.

48. Az első meghallgatáson James Gunn-nak annyira tetszett Chris Pratt alakítása, hogy úgy is felajánlotta Pratt-nek a szerepet, hogy akkor még néhány kiló súlyfelesleggel rendelkezett. Még viccelődött is vele, hogy ha kell, akkor CGI-al varázsolnak a színésznek kockahasat. Végül erre természetesen nem volt szükség…

49. Chris Pratt alakítására olyan filmhősök voltak a legnagyobb hatással, mint Han Solo és Marty McFly.

50. Drax a képregényekben zöld színű volt, de a film kedvéért szürkére változtatták. Erre azért volt szükség, mert a csapat már rendelkezett egy zöld színű karakterrel (Gamora), valamint azért, mert így akarták elkerülni, hogy a nézők összekeverjék őt Hulkkal.

Bosszúállók: Ultron kora (2015)

51. Scarlett Johansson a forgatás elején jelentette be, hogy babát vár. Ezért a jeleneteinek nagy részének felvételét előrébb kellett hozni a tervezettnél. Az idő előrehaladtával, amikor Johansson pocakja gömbölyödni kezdett felvettek három, a színésznőre megszólalásig hasonlító kaszkadőrt, akik a rázósabb jelenetekben voltak láthatóak a színésznő helyett. Chris Evans egyszer azt mesélte, hogy egyikőjük annyira hasonlított Johanssonra, hogy beszélgetésbe elegyedett vele és csak egy jó pár perccel később esett le neki, hogy nem is a színésznővel társalog.

52. Ultron szerepére Joss Whedon első és egyetlen jelöltje James Spader volt, aki örömmel el is fogadta a felkérést. A fő ok, amiért a rendező őt szerette volna Ultronnak az volt, hogy szerinte a színésznek már-már hipnotikus hangorgánuma van.

53. A képregényekben az első Hangya, Hank Pym hozta létre Ultron-t. A filmváltozatban viszont Tony Stark, azaz Vasember.

54. Stan Lee cameója veterán katonaként, valójában egy “belsős poén”, ami abból ered, hogy a képregényíró ugyan csatlakozott a sereghez, de háborúban sosem járt.

55. A szereplők vásznon töltött idejük szerint rangsorolva:

* Amerika Kapitány = 50:25
* Vasember = 45:34
* Fekete Özvegy = 33:07
* Quicksilver = 26:43
* Bruce Banner/Hulk = 23:55
* Skarlátboszorkány = 20:59
* Sólyomszem = 19:56
* Thor = 14:18
* Vízió = 8:41

A Hangya (2015)

56. Amikor Paul Rudd elmesélte, a kilenc éves kisfiának, hogy főszerepet kapott a filmben, a fiú csak ennyit mondott rá: “Hűha, alig várom, hogy láthassam mekkora hülyeség lesz.

57. Paul Rudd egy interjúban elárulta, hogy a film kedvéért vett egy hatalmas hangyafarmot és azon tanulmányozta a hangyák viselkedését.

58. Amikor még Edgar Wright dolgozott a filmen, külön megkérte a stúdiót, hogy Hangya és Darázs karakterét ne használják, amíg a film el nem készül. Többek között ezért nem láthattuk a karaktereket a Bosszúállók filmekben sem, pedig a képregényekben a kezdetektől a csapat tagjait alkották.

59. Michael Douglas szerint a Hangya jelmezt a forgatás kezdetén rögtön át is kellett szabni, mert Paul Rudd a vártnál jobban kigyúrta magát.

60. A Hangyát alakító Paul Rudd-nak fizikálisan is viselnie kellett a jelmezét, a főgonosz Yellowjacket-et életre keltő Corey Stoll-nak azonban nem. A Yellowjacket jelmez ugyanis annyira kényelmetlen volt, hogy CGI-al kellett helyettesíteni.

Amerika kapitány: Polgárháború (2016)

61. A Pókember szerepére legesélyesebbnek tartott színészeket behívták egy tesztfelvételre, ahol Chris Evans és Robert Downey Jr. is jelen voltak. Erre azért volt szükség, hogy a készítők lássák, hogy kivel tudnak legjobban együtt dolgozni a színészek.

62. Tony Stark (Robert Downey Jr.) a film egyik jelenetében megjegyzi, hogy milyen csinos May néni (Marisa Tomei). Ez már csak azért is érdekes, mert a két színész a 90-es években egy párt alkotott, továbbá két filmet (Chaplin, Only You – Csak veled) is készítettek közösen.

63. A Sony Pictures nagyon sokáig nem akarta, hogy Pókember feltűnjön a Marvel stúdió filmjeiben, de miután a Csodálatos Pókember széria a vártnál gyengébben szerepelt, átgondolták a dolgot és egy mindkét fél számára előnyös szerződést kötöttek.

64. Hope van Dyne a film egy korai változata szerint márt itt magára öltötte volna a Darázs jelmezt, de végül időpont egyeztetési nehézségek, valamint a karaktert alakító Evangeline Lilly várandóssága miatt ez nem valósulhatott meg.

65. Daniel Brühl (Helmut Zemo) saját magát szinkronizálta a film német nyelvű változatában.

Doctor Strange (2016)

66. Benedict Cumberbatch volt az első színész, akinek felajánlották Dr. Stephen Strange szerepét, de egyéb szerepei miatt vissza kellett utasítania. Ezután a stúdió megkörnyékezte Joaquin Phonix-et is, de amikor a film bemutató dátuma 2016 júliusáról, 2016 novemberére módosult Cumberbatch jelentkezett a stúdiónál és végül ő kapta meg a szerepet.

67. A forgatás egyik szünetében Benedict Cumberbatch teljes jelmezben bement egy helyi képregény boltba és vásárolt néhány Doctor Strange képregényt.

68. A rendező, Scott Derrickson hatalmas Doctor Strange rajongó, aki annyira szerette volna a rendezői széket, hogy saját pénzből készített egy koncept videót, amiben megmutatta a Marvel-nek, hogy hogyan is képzelné el a filmet.

69. Az “Ősi Egy” szerepére többek között Morgan Freeman, Ken Watanabe és Bill Nighy is esélyesek voltak.

70. Hollywoodba évtizedek óta szerették volna vászonra vinni Doctor Strange történeteit. 1986-tól napjainkig az alábbi direktorok kerültek szóba, mint lehetséges rendezők: Wes Craven, Alex Cox, David S. Goyer és Guillermo del Toro.

A galaxis őrzői Vol. 2. (2017)

71. Groot táncmozdulatainak java része James Gunn rendező mozgásán alapult. A vizuális effekteken dolgozó csapatnak nagyjából két évbe telt míg sikerült renderelniük a film elején látható, nagyjából két perces jelenetet.

72. A film forgatókönyvéből készült két darab úgynevezett “Groot változat” is, amiben szerepeltek Groot, “Én vagyok, Groot!” mondatainak angol fordításai. Az egyik ilyen forgatókönyv James Gunn-nál a másik pedig Vin Diesel-nél volt.

73. Bradley Cooper egy motion-capture sisakban rögzítette Mordály mondatait. Erre azért volt szükség, hogy Mordály hangja és mimikája tökéletes szinkronban legyenek a vásznon.

74. Akár hiszitek, akár nem, de Kicsi Groot egészen magas hangját egy az egyben Vin Diesel szolgáltatta. Még az utómunkálatok során sem volt szükség semmi féle módosításra/torzításra.

75. Az Ego szerepére legesélyesebb színészek listája a teljesség igénye nélkül: Gary Oldman, Viggo Mortensen, Christoph Waltz, Christopher Plummer, Max von Sydow, Alec Baldwin, Ron Perlman, Stephen Lang, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Robert De Niro, Michael Biehn, Mel Gibson és Liam Neeson

Pókember: Hazatérés (2017)

76. Aaron Davis (Donald Glover) az egyik jelenetben említi, hogy van egy unokatestvére. Az Ultimate Spider-Man képregényekben Davis unokatestvére, Miles Morales a Pókember.

77. Kezdetben úgy volt, hogy Nick Fury lesz Peter Parker/Pókember mentora, de idővel változott a forgatókönyv és Tony Stark lett az, akivel már a Polgárháborúban is jól működött a kémia.

78. Tom Holland volt a legfiatalabb színész, aki magára ölthette a Pókember jelmezt. Holland 19, Tobey Maguire 25, Andrew Garfield pedig 26 éves volt, amikor először szerepelt Pókember filmben.

79. Az egyik jelenetben jól látható, hogy Peter egy boxer alsót visel, amikor felveszi a jelmezét. Tom Holland azonban elárulta, hogy a valóságban tangát kellett viselnie, mert a ruha testre simulós volt, így átütött volna rajta a boxer.

80. Mark Hamill is szívesen eljátszotta volna a Keselyű-t, de végül Michael Keaton kapta a szerepet.

81. Tony Revolori (Flash Thompson) halálos fenyegetéseket is kapott a film bemutatója után, mivel néhány rajongó nem volt megelégedve a képregényektől merőben eltérő megközelítésétől.

Thor: Ragnarök (2017)

82. Az “Együtt dolgozunk!” ikonikussá vált mondat eredetileg nem szerepelt a forgatókönyvben. Ezt egy beteg kisfiú mondta Chris Hemsworth-nek egy forgatás látogatás alkalmával. A színész pedig remek ötletnek találta, így beleszőtte a jelenetbe.

83. Sir Anthony Hopkins harmadjára már nem szerette volna eljátszani Odin-t, de amikor elolvasta a forgatókönyvet változtatott a döntésén.

84. A színházas jelenetben Chrish Hemsworth idősebb testvére, Luke Hemsworth alakítja Thor-t. Loki-t Matt Damon, Odin-t pedig Sam Neill.

85. Taika Waititi a rendezés mellett, a film három karakterét is éltre keltette. Az egyik Korg volt, a másik a háromfejű alien egyik feje, a harmadik pedig Ragnarök egyik főellensége Sutur. Utóbbinak csak a mozgását kölcsönözte, a hangját Clancy Brown adta.

86. Cate Blanchett mellett, Charlize Theron is nagy esélyes volt Hela szerepére.

87. A Jurassic Park (1993) óta ez volt az első olyan film, amiben Sam Neill és Jeff Goldblum együtt szerepeltek. Igaz közös jelenetük sajnos nem volt.

Fekete Párduc (2018)

88. A Marvel-moziuniverzumában a Fekete Párduc volt az első (és eddig egyetlen) olyan film, aminek már a nyitóhétvégén sikerült behoznia a gyártási költségeket. 200 millió dollárból készült és 202 millióval nyitott Amerikában.

89. A rendező, Ryan Coogler Zuri karakterét a Fekete Párduc Obi-Wan Kenobi-jaként jellemezte.

90. Amerikában a Fekete Párduc lett minden idők legtöbb bevételt termelő szuperhős mozija, ezzel megelőzve még a Bosszúállókat is.

91. Amikor megkérdezték Martin Freeman-től, hogy, hogy érezte magát szinte egyedüli fehér bőrű színészként a forgatáson azt felelte: “Mint minden színesbőrű egy átlagos film forgatásán.

92. Wakanda már 8 évvel ezelőtt, a Vasember második részének végén is említésre került.

93. A filmben látott harcjelenetek afrikai harcművészeteken alapultak. Továbbá Ryan Coogler elárulta, hogy a Fekete Párduc akciójeleneteire a Creed: Apollo fia és a Kingsman: A tiktos szolgálat voltak legnagyobb hatással.

Bosszúállók: Végtelen háború (2018)

94. Tom Holland nem olvashatta el a teljes forgatókönyvet, mivel a Pókember: Hazatéréssel kapcsolatban is sok olyan információt árult el a közönségnek, amit nem kellett volna.

95. A Végtelen háború a filmtörténelem első olyan alkotása, melyet teljes egészében IMAX kamerákkal rögzítettek.

96. Bemutatkozása óta (2011) Amerika kapitány az egyetlen olyan karakter, aki valamilyen formában, de minden évben szerepelt egy Marvel filmben.

97. Jelen pillanatban a 60. legjobb film, az IMDb 250-es listáján.

98. 321 milliós költségvetésével a Végtelen háború minden idők második legdrágább filmje. A legdrágább a 375 millióból készült, A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken.

99. Szinte napra pontosan 10 évvel a Marvel-moziuniverzum első filmje (Vasember) után kerül bemutatásra.

100. Az Avatar, a Titanic és a Star Wars: Az ébredő Erő után ez volt a negyedik film, ami átlépte a két milliárd dolláros bevételt.

A Hangya és a Darázs (2018)

101. Dr. Bill Foster-t Laurence Fishburne keltette életre, a karakter fiatalkori énjét pedig a fia, Langston Fishburne.

102. Paul Rudd bűvész leckéket vett, hogy minél élethűbben tudja előadni a filmben látható “varázslatokat”.

103. A Thor: Ragnarök után ez volt a második olyan Marvel mozi, aminek főellensége nő volt. A képregényekben egyébként Szellem karaktere valójában férfi, és eredetileg nem a Hangya, hanem Vasember egyik nemezise.

104. A rendező, Payton Reed megnézte Michelle Pfeiffer összes korábbi munkáját, hogy minél jobban tudjon együtt dolgozni a színésznővel.

105. Mielőtt Michelle Pfeiffer leszerződött volna a szerepre, szóba került Sharon Stone is, mint lehetséges Janet Van Dyne.

Marvel Kapitány (2019)

106. Az Arnold Schwarzenegger kartonfigura helyett eredetileg Carol egy, a Maszk-ot ábrázoló Jim Carrey figurát lőtt volna szét, mert az nagyon hasonlít egy Skrull-ra, azonban a készítőknek nem volt joguk felhasználni ezt a karaktert.

107. Stan Lee előtti tisztelgésből a film eleji Marvel logón a Bosszúállók karakterei helyett Lee korábbi cameóiból látható néhány.

108. A képregényekben Marvel Kapitány macskáját Chewie-nak hívják Chewbacca után. A filmben azonban a Top Gun egyik karaktere, Goose Bradshaw után kapta a nevét.

109. A film zenéjét szerző, Pinak Toprak volt a Marvel-moziuniverzum első női zeneszerzője.

110. Goose-t négy különböző macska alakított, azonban, amikor Bree Larsonnal volt közös jelenetük, akkor teljes egészében CGI-al helyettesítették őket, mert a színésznő allergiás a macskákra.

Bosszúállók: Végjáték (2019)

111. A nemrég hivatalosan is megerősített, 181 perces játékidejével ez a valaha készült leghosszabb szuperhősfilm.

112. Evangeline Lilly és Paul Rudd egyidőben forgatták ezt és a Hamyga és a Darázs című filmet.

113. Az első előzetest 24 óra leforgása alatt, 289 millióan nézték meg, ami abszolút rekordnak számít.

114. Kevin Feige többször is megerősítette, hogy az előzetesekben látott képkockák mindegyike a film első 15-20 percéből látható. Továbbá azt is elárulta, hogy mindössze a film 3%-át láthattuk eddig valamilyen formában.

115. A Végjáték lesz a 10. film, amiben Chris Evans, Amerika Kapitány bőrébe bújik majd.


Friss

Elismerést a kaszkadőröknek! – A kaszkadőr (The Fall Guy – 2024) kritika

Hollywoodban megszámlálhatatlan sok híres színész, rendező, forgatókönyvíró van, akiket a mozirajongók milliói ismernek. De...

Furiosa: Történet a Mad Maxből (Furiosa: A Mad Max Saga – 2024) kritika

Rögtön nekifutásból jelezném, hogy szeretem a Mad Max filmeket, a régieket is, meg a...

A böllérek uralmát előbb vagy utóbb vérbe fojtják – A rezsim minisorozat (The Regime, 2024 – HBO Max) kritika

A filmesek mindig is szerették kiparodizálni és pengeélre állítani a diktátorokat és rendszereiket. Az...

Egy egyáltalán nem átlagos életrajzi film a reggea királyáról – Bob Marley: One Love (2024) kritika

Hogyan lehet egy alkotás egyszerre hiánypótló és egydimenziós? Erre a kérdésre ad választ a...
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Jurassic Park/World maratont tartanál? – Íme, hogy mennyi időt venne igénybe!

Hosszú várakozás finisébe értünk, hiszen négy év után végre megérkezik a Jurassic World trilógia...

50 éves A keresztapa! Öt kulisszatitok a legendás moziról

Ötven éve hódította meg a mozivilágot A keresztapa című Francis Ford Coppola alkotás, amely...