csütörtök, május 23, 2024

Star Wars: Thrawn-trilógia – Legendák – a legjobb történetek könyvajánló: Mindenki kedvenc Star Wars folytatása újra a boltokban!

Ezúttal kemény kötetes változatban jelent meg a Szukits gondozásában Timothy Zahn remekműve, a Thrawn-trilógia, amelyet a kiadó jóvoltából mi is bevizsgálhattunk!

Tudtad, hogy az elmúlt 45 évben eddig több, mint 180 Star Wars könyvet adtak ki magyarul? Hihetetlen szám, hiszen, ha valaki tisztában is van a Csillagok háborúja univerzum nagyságával, és megsaccolná a könyvek számát bátran mondhatna 60-70 könyvet is, no de háromszor annyit? Való igaz, hogy magyarul „csak” ennyi könyv jelent meg a Star Wars 46 éves pályafutása alatt, de angolul még ennél is jóval több, ami egy idő után kuszává, időrendi és logikai bukfencekkel telivé tette a közismert Galaxist. És bár a hivatalos VII-IX. részeket sok Star Wars fan nem szereti, a ma már Legendaként ismert könyvek között is volt éppen elég, amit egyenesen anno utáltak a rajongók.

Ha a 180 sok, akkor még inkább sokkoló lehet, hogy angolul 381 Star Wars könyvet adtak ki eddig! Hihetetlen szám, főleg mióta a Disney 2014-ben megkavarta a dolgokat, és az addig EU-nak vagyis Expanded Universe-nek ismert „bővített univerzumot” mondhatni eltörölte, és Legendákká minősítette. Így hivatalosan a Disney éra előtti könyveket a Legendák közé soroljuk, míg az újabbakat – a Disney által jóváhagyott köteteket – nevezzük Kánonnak.

A Star Wars rajongók körében máig Timothy Zahn a legismertebb, és hova tovább a legelismertebb író, köszönhetően A birodalom örökösei trilógiának – vagyis a Thrawn-trilógiának -, ami 1991-1993 között jelent meg először magyarul a Walhalla Páholy gondozásában. A fanok többsége Zahn trilógiáját tekinti máig az „igazi” VII – VIII – IX. résznek és ez nem véletlen!

Star Wars: Thrawn-trilógia - Legendák - a legjobb történetek (keménytáblás) könyvajánló
Fotókredit: Horváth Móni

Zahn olyan ikonikus karaktereket alkotott, mint Thrawn főadmirális – melyet a Disney is elismer, és átemelt a kánonba –, Mara Jade, Jorus C’baoth és persze ne feledkezzünk meg a Vaderhez kapcsolódó nogrikhról és a különleges ysalamirikről sem!

Emlékszem, amikor 2003 nyarán a kezembe akadt A birodalom örökösei és a Sötét erők ébredése. Nem tudtam letenni, és be kell valljam, ezek a könyvek indítottak el a Star Wars könyvek gyűjtésének útjára, és tágult ki előttem a messzi-messzi galaxis. A harmadik részt, az Utolsó parancsot, csak hihetetlen összegekért elvétve lehetett megtalálni, és nekem is csak nagyon sokára és nagyon drágán sikerült megszereznem. Innen viszont nem volt megállás, és szinte mindenhol Csillagok háborúja könyveket vásároltam, melyeket a tini éveim alatt olyan sokszor olvastam el, hogy egy-két példányon sajnos látványos nyomot hagyott az idő.

Éppen ezért kérdés sem volt, hogy a kemény kötetes – vagyis sokkal strapabíróbb – változatoknak a polcomon a helye.

Star Wars: Thrawn-trilógia - Legendák - a legjobb történetek (keménytáblás) könyvajánló
Fotókredit: Horváth Móni

Érdekes élmény volt 10 év után újraolvasni a könyveket úgy, hogy azóta számtalan egyéb Star Wars kötetet, sorozatot és filmet láttam és olvastam. De azt kell mondjam, hogy Zahn olyan jól csavarja a szálakat, érdekesen írja le a kapcsolatokat és az összefüggéseket, hogy az azóta eltelt idő alatt magamra szedett kritikára való hajlam sem csorbította az olvasás élményét, sőt! Megtanultam értékelni benne azokat a részeket is, melyek korábban egyáltalán nem érdekeltek, mint például az Új Köztársaságbeli politikát, és a hozzá kapcsolódó szereplőket.

És mitől is működik ilyen jól ez a trilógia? Többek között attól is, hogy kedvenc szereplőink ugyan a középpontban vannak – vagyis Luke, Leia, Han, Lando, Csubakka és a droidok –, de mellettük Zahn további érdekes karaktereket és történetszálakat alkotott, akikkel megtalálta a tökéletes egyensúlyt. Miközben nyomon követjük Leia sorsát, megismerünk egy új fajt a noghrikat, akiknek köze van a múlthoz, és kulcsszerepet játszanak a jövőben; Thrawn miatt rálátást kapunk az Uralkodóra, holott korábban erre alig volt lehetőségünk. Han Solo nemtörődöm csempész mivolta végleg a múlté, de Talon Karrde személyében kapunk egy új csempészt, aki emlékeztet minket és persze Solot is nagyon sok mindenre. Luke, mint Jedi mester, pedig olyan sok mindennel küzd a részek alatt, amit leírva erősen spoileres lenne a beszámoló…  

A fiatalabb Star Wars rajongóknak sem kell félniük ettől a trilógiától! Érdemes megismerni Zahn eredeti elképzeléseit a folytatásokról, a ma ismert Thrawn főadmirális korábbi „énjét” és lángelméjét, valamint felfedezni az apró adalékokat a ma „ismert” Thrawn-hoz, aki már több sorozatban is felbukkant azóta.

Mindezeknek köszönhetően Zahn trilógiája nem csak egy odavetett zavaros morzsa a rajongóknak, akik így valamiféle folytatást kaphattak kedvenc trilógiájukhoz, hanem egy átgondolt, remek szereplőkkel, helyszínekkel, és történetszállal átitatott sorozat. Jómagam, aki 25 éve rajongó vagyok, immár három kiadásban díszeleg a polcomon a trilógia, ne hagyd ki Te sem!

Ha tetszett az ajánló, akkor az erre a linkre kattintva be is zsebelhetitek a trilógiát!

Friss

Elismerést a kaszkadőröknek! – A kaszkadőr (The Fall Guy – 2024) kritika

Hollywoodban megszámlálhatatlan sok híres színész, rendező, forgatókönyvíró van, akiket a mozirajongók milliói ismernek. De...

Furiosa: Történet a Mad Maxből (Furiosa: A Mad Max Saga – 2024) kritika

Rögtön nekifutásból jelezném, hogy szeretem a Mad Max filmeket, a régieket is, meg a...

A böllérek uralmát előbb vagy utóbb vérbe fojtják – A rezsim minisorozat (The Regime, 2024 – HBO Max) kritika

A filmesek mindig is szerették kiparodizálni és pengeélre állítani a diktátorokat és rendszereiket. Az...

Egy egyáltalán nem átlagos életrajzi film a reggea királyáról – Bob Marley: One Love (2024) kritika

Hogyan lehet egy alkotás egyszerre hiánypótló és egydimenziós? Erre a kérdésre ad választ a...
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

Tolvaly Ferenc új regénye szeptember 4-én jelenik meg

A legmélyebb válságból is van kiút – üzeni a regény főhőse, aki a pandémia...

Az operairodalom egyik legjelentősebb Wagner-tenorja és zenetörténeti ritkaságok

A klasszikus zene kevéssé ismert, ám felfedeznivaló titkaiba vezeti be az olvasókat két frissen...