szerda, június 12, 2024

Trending

Hasonlóak

Rózsaszínbe borult a világ – Barbie (2023) kritika

A Barbie-t senkinek nem kell bemutatni. Több évtizede már, hogy kislányok ezekkel a babákkal együtt nőnek fel. A játékbabákhoz képest a legnagyobb különbség, hogy a Barbie felnőtt baba, így gyakorlatilag bárki lehet belőle: elnök, stewardess, színésznő, popsztár, tehát tényleg bárki. A kulturális hatása tehát megkérdőjelezhetetlen, ám élőszereplős film eddig nem készült belőle.

Korunk egyik leghíresebb, és legjobb női rendezője, Greta Gerwig úgy gondolta, hogy majd ő megpróbálkozik a lehetetlennel. A főszerepre Margot Robbiet kérte fel, akinél tökéletesebb Barbie-t el sem lehetne képzelni, Kenként pedig Ryan Gosling kapta meg a lehetőséget.

Barbie kritika
Margot Robbie, mint Barbie. Kredit: © 2022 Warner Bros. Entertainment Inc.

Barbie világa maga a tökély. Minden nap ugyanúgy telik, mindenki boldog, mindenki szép, és tökéletes. Egyik nap azonban Margot Robbie Barbieját különös gondolatok fogják el a halálról, amit testi elváltozások is követnek. Barbie így már nem tökéletes, és Kennel együtt ellátogatnak a valódi világba, hogy válaszokat keressenek.

A Barbie egyáltalán nem az, amit a trailerek alapján várhatnánk tőle. Gerwig úgy szeretett volna egy vígjátékot csinálni, hogy közben a cukormáz alatt legyen komoly mondanivaló. Ezt pedig ennél jobban nagyon nehéz lenne utána csinálni.

A Barbie elsősorban a női és férfi társadalmi szerepekről, annak kifigurázásáról, és önmagunk megtalálásáról és elfogadásáról szól. Barbie világában minden a nők körül forog, a Kenek csak asszisztálnak, egyfajta biodíszletként funkcionálnak. A való életben, viszont pontosan az ellentettjét mutatja be a mozi, mindent férfiak vezetnek, a nők pedig alárendelt szerepet játszanak. Hazatérve Ken pedig megcseréli a szerepeket, elvégre a valódi életben végre a férfiak is lehettek valakik, ez pedig óriási felforduláshoz vezet Barbie világában.

Gerwig nagyon ügyesen mutatja be ezt a kettőséget, valódi görbetükröt mutatva fogalmaz meg egy nagyon is aktuális társadalomkritikát. Eközben pedig a Barbie gyártója, a Mattel is megkapja a magáét.

Barbie kritika
(B-J): Kinglsey Ben-Adir, mint Ken; Ryan Gosling, mint Ken és Ncuti Gatwa, mint Ken. Kredit: © 2022 Warner Bros. Entertainment Inc.

Margot Robbie nagyon jól hozza a naiv, és a szép lassan öntudatra ébredő Barbie-t a viccesebb, és a komolyabb részekkel egyaránt. Tényleg egészen kiváló választás volt a szerepre. A film ásza, viszont egyértelműen Ryan Gosling. Hihetetlen, amit Kenként hoz a vásznon, gyakorlatilag kivétel nélkül minden jelenete hibátlan, a legjobb poénok is hozzá kötődnek.

Nem hibátlan a Barbie, néhol túl szájbarágósan próbálja meg közvetíteni az üzenetét. Will Ferrell karakterét pedig nagyon ledobja a vászon, de ez nem feltétlenül Gerwigen múlott, sajnos Ferrell olyan szinten antiszínész számomra, hogy egy kiválóan instruálni képes rendező sem mentheti meg a jeleneteit a tehetségtelenségtől.

Barbie kritika
Ryan Gosling, mint Ken. a Barbie című filmben. Kredit: © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc.

A Barbenheimer jelenség a legnagyobb marketinghúzás volt az elmúlt évekből, nem hiába várhatóan óriási siker lesz a Barbie, és meg is érdemel minden elismerést. Ez egy igazi felnőtt film, ezért bár nem baj, ha gyerekek is beülnek a moziba, a lényegi mondanivalóját nem fogják érteni.

Barbie kritika thumbnail
Barbie (2023)
Összességében
Számomra a Barbie minden várakozást felülmúlt, és az egyik legjobb vígjátékot láthattam már hosszú évek óta, és egyértelműen az idei év legnagyobb meglepetése.
Rendezés
9
Színészi alakítás
9
Forgatókönyv
8
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
8.5
8.5
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.