Rekordszámú filmmel ünneplik a 15. Koreai Filmfesztivált

Harmincnyolc filmmel, közönségtalálkozóval, filmes utcazenével, valamint koreai tánc- és dalversennyel ünnepli 15. születésnapját a Koreai Filmfesztivál október 14. és 21. között a budapesti Corvin és a debreceni Apolló moziban.

Október 14-21. között 38 dél-koreai alkotással várja a nézőket a Koreai Filmfesztivál a budapesti Corvin moziban és a debreceni Apolló moziban.

A 15. Koreai Filmfesztivál nyitófilmje Park Chan-wook (OldboyA szobalány) legújabb alkotása, A titokzatos nő című misztikus-romantikus dráma, amelyet többek között Arany Pálmára is jelöltek, és a cannes-i fesztivál legjobb rendező díját is elnyerte.

A fesztivál Friss szekciójában a dél-koreai mozik idei, főként krimikben bővelkedő kasszasikereit nézheti meg a hazai közönség.

A minden évben egy speciális témára összpontosító Fókusz blokkba – amely idén a Határhelyzetek, eszmélések alcímet kapta – olyan játék-és dokumentumfilmeket válogattak össze, amelyek rendkívüli élethelyzeteket vittek vászonra a nem várt terhességtől az időskori szexuális abúzuson át a sztrájkig.

Az Extra szekcióban rövidfilmeket és animációkat vetítenek, míg a Bónusz szekció filmjei az önismereti, sorsfordító találkozásokról szólnak.

A koreai filmes világ kiemelkedő képviselőit bemutató Arcok szekcióban a nőjogi és egzisztenciális válsághelyzetekkel foglalkozó Byun Young-joo rendező munkásságával ismerkedhet meg a hazai közönség, és akivel személyesen is találkozhatnak az érdeklődők október 15-én.

Byun Young-joo filmes pályafutását 1989-ben a Bariteo Feminista Filmkollektíva alapító tagjaként kezdte, később a nők helyzetét bemutató dokumentumfilmjeivel vált ismertté. Az 1995-ös, The Murmuring c. dokumentumfilmjét azoknak az idősek otthonában élő nőknek ajánlotta, akiket a második világháborúban a japán hadsereg szexrabszolgaságba kényszerített. A film civil támogatásból készült el, ez volt az első független dokumentumfilm, amelyet a koreai mozik műsorra tűztek. Első fikciós filmje, a 2002-es Ardor egy házasságon kívüli viszonyt folytató nő elfojtott érzelmeit mutatta be.  2011-ben Byun ismét nagy hatást gyakorolt közönségére Támasz nélkül című filmjével, amely a rendezőnő dokumentumfilmjeiben is megjelenő témákat járja körül, és többek között azt feszegeti, mire jogosítja fel az embert, illetve hogyan torzítja a jellemet a hatalom és a gazdasági nyomás.

A filmfesztiválon a koreai nőket ért háborús traumákról szóló Búbánat című dokumentumfilmjét és a Támasz nélkül című misztikus thrillert láthatja a közönség.

A fesztivál kísérő programokban is bővelkedik: október 13-án és 14-én koreai filmes utcazenével ünneplik a fesztivál kerek évfordulóját a Corvin sétányon, valamint koreai tánc-és dalversenyt is hirdetnek a szervezők a Szong He 1927 c. film ihlete alapján. A koreai filmrajongókat idén egyedi ajándékkal várják a fesztiválszervezők: a készlet erejéig mindenkit, aki hatnál több budapesti vetítésre vált jegyet, a filmfesztivál 15 éves jubileumi szettjével lepik meg.

Részletes program: koreaifilm.hu

Friss

Dungeons and Dragons: Betyárbecsület kritika (Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, 2023)

Hogy megfelelő ívvel indítsam ezt a kritikát (ugyanakkor elhelyezzem magamat a „mi köze van...

Star Wars: Thrawn-trilógia – Legendák – a legjobb történetek könyvajánló: Mindenki kedvenc Star Wars folytatása újra a boltokban!

Ezúttal kemény kötetes változatban jelent meg a Szukits gondozásában Timothy Zahn remekműve, a Thrawn-trilógia,...

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.

Hasonlóak

Vérszemet kapott Nicolas Cage, saját Drakula-filmet akar

Hamarosan Drakula grófként láthatjuk Nicolas Cage-et a Renfield című vidám thrillerben, amelyben a címszereplő (Nicholas Hoult), aki a...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Így lett vírusvideó a gyilkos robot tánca

Elárvul egy kislány, Cady, ám nagynénje, Gemma szerencsére robotmérnök és feltaláló, ezért összeszerkeszt neki...