péntek, március 1, 2024

Rekordszámú filmmel ünneplik a 15. Koreai Filmfesztivált

Harmincnyolc filmmel, közönségtalálkozóval, filmes utcazenével, valamint koreai tánc- és dalversennyel ünnepli 15. születésnapját a Koreai Filmfesztivál október 14. és 21. között a budapesti Corvin és a debreceni Apolló moziban.

Október 14-21. között 38 dél-koreai alkotással várja a nézőket a Koreai Filmfesztivál a budapesti Corvin moziban és a debreceni Apolló moziban.

A 15. Koreai Filmfesztivál nyitófilmje Park Chan-wook (OldboyA szobalány) legújabb alkotása, A titokzatos nő című misztikus-romantikus dráma, amelyet többek között Arany Pálmára is jelöltek, és a cannes-i fesztivál legjobb rendező díját is elnyerte.

A fesztivál Friss szekciójában a dél-koreai mozik idei, főként krimikben bővelkedő kasszasikereit nézheti meg a hazai közönség.

A minden évben egy speciális témára összpontosító Fókusz blokkba – amely idén a Határhelyzetek, eszmélések alcímet kapta – olyan játék-és dokumentumfilmeket válogattak össze, amelyek rendkívüli élethelyzeteket vittek vászonra a nem várt terhességtől az időskori szexuális abúzuson át a sztrájkig.

Az Extra szekcióban rövidfilmeket és animációkat vetítenek, míg a Bónusz szekció filmjei az önismereti, sorsfordító találkozásokról szólnak.

A koreai filmes világ kiemelkedő képviselőit bemutató Arcok szekcióban a nőjogi és egzisztenciális válsághelyzetekkel foglalkozó Byun Young-joo rendező munkásságával ismerkedhet meg a hazai közönség, és akivel személyesen is találkozhatnak az érdeklődők október 15-én.

Byun Young-joo filmes pályafutását 1989-ben a Bariteo Feminista Filmkollektíva alapító tagjaként kezdte, később a nők helyzetét bemutató dokumentumfilmjeivel vált ismertté. Az 1995-ös, The Murmuring c. dokumentumfilmjét azoknak az idősek otthonában élő nőknek ajánlotta, akiket a második világháborúban a japán hadsereg szexrabszolgaságba kényszerített. A film civil támogatásból készült el, ez volt az első független dokumentumfilm, amelyet a koreai mozik műsorra tűztek. Első fikciós filmje, a 2002-es Ardor egy házasságon kívüli viszonyt folytató nő elfojtott érzelmeit mutatta be.  2011-ben Byun ismét nagy hatást gyakorolt közönségére Támasz nélkül című filmjével, amely a rendezőnő dokumentumfilmjeiben is megjelenő témákat járja körül, és többek között azt feszegeti, mire jogosítja fel az embert, illetve hogyan torzítja a jellemet a hatalom és a gazdasági nyomás.

A filmfesztiválon a koreai nőket ért háborús traumákról szóló Búbánat című dokumentumfilmjét és a Támasz nélkül című misztikus thrillert láthatja a közönség.

A fesztivál kísérő programokban is bővelkedik: október 13-án és 14-én koreai filmes utcazenével ünneplik a fesztivál kerek évfordulóját a Corvin sétányon, valamint koreai tánc-és dalversenyt is hirdetnek a szervezők a Szong He 1927 c. film ihlete alapján. A koreai filmrajongókat idén egyedi ajándékkal várják a fesztiválszervezők: a készlet erejéig mindenkit, aki hatnál több budapesti vetítésre vált jegyet, a filmfesztivál 15 éves jubileumi szettjével lepik meg.

Részletes program: koreaifilm.hu

Friss

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely...

Bejelentették a Sand Land animét

Az egész világon híres Dragon Ball alkotójának Akira Toriyama-nak egy kevésbé ismert története a...

27. filmjét kapja meg a Meitantei Conan franchise

A Meitantei Conan, vagyis a baromi régóta futó Conan, a detektív folytatódik, hiszen jön...
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.

Hasonlóak

Barbie, a diadalmas

Vajon ki 2023 legnagyobb, legerősebb, legvonzóbb mozilénye? Hát egy tágra nyílt szemű, vékony, szőke...

Ott ér véget, ahol elkezdődött – Insidious – A vörös ajtó holnaptól a mozikban!

Az immár legendás Insidious horrorfranchise záródarabjában a teljes eredeti stáb visszatér, hogy újabb hátborzongató, álomszerű vízióval...

Megvédték Tom Cruise-t nagy covidos botránya miatt

Hatalmas feltűnést keltett világszerte 2020 karácsonya közeledtével az a hangfelvétel, amelyben Tom Cruise magából kikelve...