vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

Ralph lezúzza a netet (Ralph Breaks the Internet – 2018) [Kritika]

Az animációs filmek közül azokat szeretem leginkább, amik szórakoztatóak mind a gyerekek, mind pedig a felnőttek számára. Anno a Rontó Ralph egyediségével, humorával és a háttérben megbúvó mondanivalójával jött, látott és zúzott. Éppen, ezért, amikor megtudtam, hogy jön a második része nem voltam rest az első adandó alkalommal megtekinteni. A látottak alapján pedig bizton állíthatom, hogy megérte rá várni, mert ezúttal nem kis célt tűzött ki maga elé, hiszen ebben az etapban Ralph lezúzza a netet.

A történet hat évvel az első rész után veszi fel a fonalat. Ralph (John C. Reilly) és Vanellope (Sarah Silverman) együtt tengetik életüket a játékgépek világában. Amikor is egy nap Vanellope elmondja Ralphnak, hogy unja magát, hiszen a játékában már mindent ismer, ezért Ralph eldönti, hogy meglepi őt. Ez a meglepetés azonban rosszul sül el és Vanellope játéka tönkremegy, ahhoz, hogy ne kapcsolják le a gépet egy kormánykereket kell szerezni az Ebay-ről. Ralph és Vanellope pedig úgy döntenek, hogy az újonnan bevezetett wi-fin keresztül beveszik az internetet és megszerzik a kormányt.A forgatókönyv, mint az első rész esetében most is nagyon jól sikerült, sőt sok esetben még meglepő is a bátorsága. Kezdjük azzal, hogy a popkult utalások itt is jelen vannak nem is kis mertékben, de mivel más a környezet, ezért teljesen más a tálalás. Az új helyszín beváltja a hozzá fűzött reményeket, hiszen mint, ahogy az első részben a játéktermek és videojátékok vannak bemutatva, itt most az internet van hasonlóképpen ötletesen illusztrálva. Nagyon jól tették, hogy elengedték valamennyire a játékgépes vonalat és megpróbálták kiterjeszteni az univerzumot. A sorozat savát-borsát mindig is az képezte, hogy ezeket a kis algoritmusokat, computer kódokat a sok egyest és nullát, emberként ábrázolják, érzelmekkel, célokkal és álmokkal és ez ebben az esetben sincsen másként. A legmegdöbbentőbb az internet világának ábrázolása, olyan metropoliszt alkottak belőle, hogy az valami eszméletlen és több mint valószínű, hogy ez az ábrázolásmód áll a legközelebb, ahhoz, ahogy egy ember elképzelheti ezt az univerzumot.

Az interneten szörföző emberek, bugyuta kis avatárokként jelennek meg az online térben, amit annak lakói vezetnek, akik, a nagy cégek online felületeinél dolgoznak (Instagram, Google, Ebay) és életvitelszerűen tengetik mindennapjaikat. És hogy miért is bátor a forgatókönyv? Nos, nem fél görbetükröt mutatni társadalmunknak és ami a legnagyobb poén faktor, hogy a Disney is tökös volt, mert bevállalta azt, hogy olyan fricskát kapjanak, mint még soha, hiszen minden ismertebb franchise-uk és karakterük ki van figurázva, ahogy ők maguk is. Egyetlen egy gond van csupán az egésszel az pedig nem más, mint, hogy az új helyszín miatt a régi karakterek el vannak hanyagolva az újak pedig nem lettek kellőképpen kidolgozva (egy-kettőt leszámítva), ahhoz, hogy igazán közel kerüljenek a szívünkhöz.

A fentebb felsoroltak alapján könnyen kijelenthető, hogy méltó folytatás lett Ralph legújabb kalandja. Sok tekintetben jót tett neki a váltás és az eltelt hat év, hiszen így összegyűlt kellő mennyiségű ötlet Phil Johnston és Rich Moore boszorkány konyhájában. A végeredmény pedig magáért beszél, hiszen ott volt a Golden Globe díjra jelölt alkotások között, amit végül a szintén zseniális Pókember: Irány a Pókverzum elcsaklizott előle.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés6 Votes
41
Ralph lezúzza a netet
Összességében
Ralph lezúzza a netet egy szívvel-lélekkel teli film, méltó folytatás és egyben tanmese is a barátságról, az elengedésről és arról, hogy soha ne adjuk fel. Mind felnőtteknek, mind pedig gyerekeknek ajánlott, sőt egyenesen kihagyhatatlan.
Pozitívumok
Ralph és Venellope párosa
Bátor és erős forgatókönyv
Az internet világának részletes kidolgozása
Önreflexív és humoros
Negatívumok
Az új helyszín miatt elaposodó régi és kidolgozatlan új szereplők
85
Értékelés
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.