hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely a nemzetközi piacon is élvonalbelinek kéne számítson. A lemez különlegességének megértéséhez kicsit érdemes távolabbról megvizsgálnunk a nemzetközi helyzetét a fusion gitárosoknak, és annak függvényében válik érthetővé, hogy miért is emberfeletti teljesítmény ez a lemez. És mitől is tudhat többet Jurisits Tamás, mint sok más fusion gitáros?

A modern gitározás egyik legmeghatározóbb alakja Guthrie Govan, talán nem kell senkinek bemutatni a világszinten ismert virtuózt. Játékával vált a fusion gitározás közismerté, vagy mondhatjuk úgy követendő referenciává. (Természetesen léteztek korábban is fusion gitáros lemezek).

Korábban ismerte a világ a kiváló jazz zenészeket rockos, torzított hangszínen játszani, de igazán virtuóz rockgitárost jazz futamokkal még nem. Guthrie fektette le a modern fusion-gitározás alapjait, amelyben egy rockgitáros elképesztő technikai virtuóz tudása és egy jazz zenész elméleti tudása összpontosul, és gyakorlatilag alapelvárás hogy a latin, jazz, rock, funky stílusok közül mindben boldogulni tudjon egy ilyen gitáros. Ennek a referenciának megfelelni közel lehetetlen, és csak pár embernek sikerült világszinten, és úgy gondoltam magyar viszonylatban ezt a mércét megugrani közel esélytelen. Azonban elfogultság nélkül mondhatom, hogy Jurisits Tamásnak sikerült!

Viszont nem csak GITÁROSKÉNT ugrotta meg ezt a mércét, hanem DALSZERZŐKÉNT is.

A Jurisits Tamás Group – Connect The Dots című lemeze követi a Guthrie Govan: Erotic Cakes lemezen lefektetett alapokat.

Egy igazi műfajkavalkád, de ha bárki megijedne a fúziós jazz miatt, az összetett akkordkörök ellenére a gitárszólók végig dallamosak, fülbemászóak, a kellő helyeken virtuózak és a basszusgitár/dob/billentyű végig alázattal kíséri a szólókat. Vendégművészek is helyet a kapnak a lemezen. A számomra legkellemesebb a See Now? című dal, melyben a zenekar és a trombita Miles Davis utolsó korszakának hangulatát idézi meg, igazi időutazás! Világszínvonal, mérhetetlen alázat, zenei ismeret, és semmi öncélúság. A lemezen egyetlen énekes dal is helyet kap, amely egy gyönyörű zárás, ami a jövőbeni lehetőségeket is kinyitja, hiszen az átlagközönség számára az instrumentális zene lehet „ingerszegény”, viszont Jurisits Tamás játéka mellett senkinek sem lehet hiányérzete. A lemez nemzetközi szinten is kiállja a mércét, gyakorlatilag közel hibátlan és mesteri. Pár meghatározó név a modern fusion gitárosok között: Guthrie Govan, Greg Howe, Max Ostro és nekem már ide tartozik Jurisits Tamás is.

Jurisics itt ír részletesebben a dalok születéséről: Tamás Jurisits Group – Connect The Dots – saját szavakkal • STRM.hu

Jurisits Tamás YouTube csatornája: https://www.youtube.com/@tamasjurisits/videos

Elérhető a teljes album Spotifyon: