Magyar készítésű horror tarolt Olaszországban

Díjat kapott Triesztben a bemutatásra készülő magyar horrorfilm, a Post Mortem.

Manapság a magyar filmkészítők a vígjátékokkal aratnak nagy sikert a hazai nézők körében, ám a másik műfaj, amiben úgy tűnik, igencsak jeleskedünk, az a dráma. Az utóbbi tényt az támasztja alá, hogy az elmúlt években számos elismerést sikerült bezsebelnünk felkavaró drámáinkkal különböző filmfesztiválokon, magért beszél például a 2015-ös, Oscar-díjjal kitüntetett Saul fia.

Ám amikor felsejlett a fullasztó drámáink és megszokott színvonalú vígjátékaink kijárt útjai fölött egy halvány fény, ami egy magyar horror eljövetelét hirdette, talán nem túlzás azt állítanom, hogy elkerekedett párak szeme. Hiszen nem igazán bővelkedik a magyar filmtörténet horrorokban, ki lett jelölve egy kényelmes partszakasz, hogy mettől meddig, mit és hogyan érdemes alkotni idehaza, hiszen az már beigazolódott, hogy ha Hollywoodot majmoljuk – például akciófilmek tekintetében –, abból nagy valószínűséggel csak ócska, megtépázott próbálkozások lesznek. A hír hallatára az én szemem is elkerekedett, de úgy voltam vele, hogy ebből még akár jót is ki lehet hozni.A filmelőzetest megnézve még jobban megerősödött bennem a tudat, hogy ez még egy jó dolog is lehet, amivel nem voltam egyedül, hiszen hamar híre ment a világban a magyar horrornak. A trieszti Science+Fiction huszadik versenyprogramja alkalmával a Bergendy Péter által rendezett filmet két szakmai zsűri is díjazta. A szakemberek külön kiemelték, hogy remekül sikerült életre hívnia a rendezőnek a borús huszadik századi atmoszférát.

A Post Mortem 1918-ban játszódik a spanyolnátha idején, a történet középpontjában pedig egy vándorfotós áll, aki haldokló emberek utolsó képeit készíti el. Egy kislány hívására egy faluba érkezik, ahol rengeteg munkája akad, emellett pedig szokatlan, természetfeletti jelenségek sokaságába ütközik, így elhatározza, hogy utána jár a furcsa dolgok forrásának és miértjének.

A film világpremierjére októberben a varsói filmfesztiválon került sor, a magyar mozikba való kerülése előtt – ami várhatóan 2021 januárja – pedig még hatalmas út vár a Post Mortem-re, ugyanis legközelebb San Sebastianban, aztán pedig Malagában vetítik le a sitgesi filmfesztivál keretein belül.


ForrásNFI

Friss

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....

A száműzött maffiózó – Tulsa királya 1. évad (Tulsa King Season 1, 2022 – SkyShowtime) kritika

A veterán akciósztár Sylvester Stallone összeállt Taylor Sheridannel, - aki a Sicario írója, valamint...

Branagh, Poirot és a kisértetek – Szeánsz Velencében (A Haunting in Venice, 2023) kritika

Poirot, Kenneth Branagh jóvoltából most Velence csodálatos kulisszái között nyomoz miközben néha a nézők...

Elstartolt az RTL legújabb tehetségkutatója a The Voice

A The Voice premierjéről és a műsorról hallgassátok meg exkluzív podcast adásunkat, amelyben a...
Nagy Dóra
Nagy Dóra
Dóri vagyok, a magyar irodalom szerelmese, a kortárs magyar filmek és sorozatok lelkes nézője. Az irodalmat nemcsak olvasni, de művelni is szeretem, évek óta próbálkozom versekkel, novellákkal, regényekkel, tanulmányaim során pedig az utóbbi időben forgatókönyvvel is - ugyanis filmelméletet hallgatok a Pázmányon. Hiszek abban, hogy a kultúrát gondozni kell: olvasni és írni róla, de legfőképp csinálni. Ez utóbbiak miatt vagyok én itt.

Hasonlóak

Barbie, a diadalmas

Vajon ki 2023 legnagyobb, legerősebb, legvonzóbb mozilénye? Hát egy tágra nyílt szemű, vékony, szőke...

Ott ér véget, ahol elkezdődött – Insidious – A vörös ajtó holnaptól a mozikban!

Az immár legendás Insidious horrorfranchise záródarabjában a teljes eredeti stáb visszatér, hogy újabb hátborzongató, álomszerű vízióval...

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...