hétfő, április 15, 2024

Trending

Hasonlóak

Hurrikán meló (The Hurricane Heist – 2018) [Kritika]

Ezen a szép tavaszi délelőttön úgy éreztem, hogy a napsütés és a meleg ellenére még nem tudom elengedni a nyomasztó telet, a hideget és a rossz időt. Ezért, amikor úgy döntöttem, hogy elmegyek moziba nem volt kétségem afelől, hogy az aktuális hangulatomhoz a Hurrikán meló című film tökéletes választás lesz. Úgy éreztem, hogy ez az alkotás nem csak címében, de teljes valójában is egy totális katasztrófa lesz… Nem csalódtam nagyot.

A történet rendkívül egyszerű alapokon nyugszik. Egy jól szervezett rablóbanda egy amerikai pénzverdét tervez kirabolni. De ez a művelet természetesen nem alakul a tervek szerint, mert emberükre akadnak egy szövetségi ügynök (Maggie Grace) és egy testvérpár: Will (Toby Kebbell) a meteorológus és Breeze (Ryan Kwanten) az autószerelő személyében. És ha ez nem lenne elég, akkor még a címben szereplő hurrikán is borsot tör a rosszfiúk orra alá. Sajnos ebben a sztoriban – akármilyen jól is hangzik – nem volt elég kraft. Minden percben arcul csap egy-egy filmes klisé és ezen nem javítanak az olykor meglepően jól sikerült jelenetek és poénok sem.

Rob Cohen annak idején nagyot dobott a Halálos iramban első részével, azonban azóta zuhanórepülésbe kezdett a karrierjét illetően. Olyan “remek” címeket köszönhettünk neki az elmúlt években, mint: a Múmia: A Sárkánycsászár sírja, a Lopakodó és az Alex Cross. Így nem meglepő, hogy legújabb alkotása is inkább az utóbbi pár címmel említhető egy lapon nem pedig az előbbivel. Holott annak a hangulatát próbálta megidézni a nagy erőlködések közepette. A film legnagyobb vesztese – egyes nézők mellett –  minden bizonnyal Toby Kebbell. Amikor láttam őt a Spílerben és a Black Mirror című sorozatban, arra gondoltam, hogy ez a srác tud valamit, azonban az eddig filmjei alapján vannak megkérdőjelezhető választásai, mint például: a Ben-Hur, vagy épp a Hurrikán meló. Igazából látszik rajta, hogy próbálja menteni a menthetőt és ez valamennyire sikerül is neki. Nem véletlen, hogy ő volt az egyetlen üde színfolt. De mind hiába, ha nincsenek épkézláb karakterek. Minden karakter papírmasé egyszerűségű, nincs benne rendes karakter fejlődés, hacsak a pacifistából, átmenet nélkül kegyetlen mészárossá válást nem tekintjük annak.

Az előbb felsorolt dolgok ellenére, viszont néhol szórakoztató is tudott lenni a Hurrikán meló. A meteorológiai tankkocsi például egy nagyon jó ötlet volt és jól is használták azt. Kíváncsi voltam, hogy mit fognak belőle kihozni, hogy vajon jól fogják-e használni, de szerencsére mindent kihoztak belőle, amit lehetett. A látszólag alacsony költségvetés ellenére, azért voltak egész ötletesen megoldott és látványos jelenetek. Ugyanakkor ennek a filmnek a legnagyobb erőssége az, hogy egy idő után már nem veszi magát komolyan és akkor válik igazán szórakoztatóvá. Olyan érzésem volt, hogy a rendező a forgatás második felében elengedte a gyeplőt a színészeknél és ez bizony abszurd jeleneteket és karakteridegen cselekedeteket eredményezett, amik igazán mókássá tették a második etapot. A cím ne tévesszen meg senkit a hurrikán nagyon keveset van jelen a filmben, szinte el is felejti az ember, mire feltűnik. Egyetlen dolgot sajnálok, hogy a marketing gépezet, a film minden fontosabb jelenetét ellőtte. Még a poszterre is sikerült olyan képet rakni, ami fontos elemeket árul el az alkotásról.

Hurrikán meló
Összességében
A Hurrikán meló egy korrekt iparos munka, ami nem tör nagy babérokra. Vállaltan a középszerű filmek palettáját célozza meg, ahonnan nem lóg ki, sőt olykor még jól is teljesít. Egy tökéletes recept alapján készült tökéletlen film.
Pozitívumok
Olykor egész jól megvalósított jelenetek és poénok
Jobb pillanataiban egész szórakoztató tud lenni
Toby Kebbell
Negatívumok
Faék egyszerűségű és nagyon klisés történet
Papírmasé karakterek, akik illogikusan cselekednek
A címszereplő hurrikán minimális használata…
…ami a jól látható alacsony költségvetésnek köszönhető
55
Értékelés
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.