szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban, szuperhősös produkciókban gondolkoznak, van egy rendező Hollywoodban, aki zömmel eredeti anyagból, azaz saját kútfőből dolgozik. Olyan sikereket mondhat magáénak, mint a Hatodik érzék, a Sebezhetetlen, a Széttörve és az Üveg. M. Night Shyamalanról van szó, aki nem rejti véka, alá, milyen kritikusan szemléli az álomgyár működését. „Ha megnézzük ezt az iparágat, az az érzésünk támad, hogy önmagát kényezteti, és saját magával folytat párbeszédet – mondta Shyamalan az AFP-nek. – Vannak olyan filmek, amelyeknél nyilvánvaló a hozzáállás: ha a néző ilyen bamba, hát kilúgozzuk a filmeket, és csak arra koncentrálunk, hogy kijöjjön a matek. Ez annak a jele, hogy ez a rendszer teljesen diszfunkcionális.”

Az 52 éves rendező nosztalgiával gondol nagy áttörésének évére, 1999-re, amikor a stúdiók olyan eredeti, gondolatébresztő filmekkel rukkoltak ki, mint az Amerikai szépség, a Magnólia, a John Malkovich menet vagy A bennfentes. „A szakma más volt akkoriban. Az volt a cél, hogy a legjobb történeteket meséljék el a legszélesebb közönségnek. Mára minden megváltozott. Úgy gondoltam, hogy otthagyom ezt a rendszert, és a magam útját járom, kisebb filmekkel, de nagyobb kockázatokkal. Akkor nem kell megkérdeznem, hogy szerepelhet-e meleg pár a történetben vagy fölvehetek-e egy pankrátort főszereplőnek.”

Shyamalan ezzel legújabb filmjére utal (Kopogás a kunyhóban), amelyben a szuperhősös produkciókból ismert expankrátor, Dave Bautista karaktere három társával rátör egy családra, azt mondva nekik, hogy egyiküket fel kell áldozniuk, különben eljön a végítélet.

Úgy tűnik, a rendező nem beszél a levegőbe, ami az eredeti ötleteket illeti, mert a Kopogás a kunyhóban első nézői elismerően szólnak a vállalkozásról. A Hollywood Reporter kritikusa, Brian Davids szerint ez Shyamalan pályafutásának egyik legjobb darabja, és még tíz nappal a megtekintése után is töprengett a benne felvetett gondolatokon.

Eric Davis, a Fandango és a RottenTomatoes kritikusa arról számol be, hogy majd lerágta a körmét a vetítés alatt, a film Shyamalan új fénykorát hozta el, Bautista pedig mindvégig lenyűgöző jelenlétével uralkodik a történeten.

Asyia Iftikhar a PinkNewstól egyenesen úgy fogalmaz, hogy teljesen lepadlózott a filmtől, ő a meleg pár alakítása mellett szintén Bautista teljesítményét emelve ki.

Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.